Objavljeno u Nacionalu br. 831, 2011-10-18

Autor: Jasna Babić

Čišćenje HRT-a

Pritvoreni Vladimir Šelebaj iskoristiv je za raskrinkavanje producentske mafije na HTV-u, ali zasad su uhićene samo sitne ribe

Nacionalna televizija bila je  idealna za ilegalne posloveNacionalna televizija bila je idealna za ilegalne posloveUhićenje Vladimira Šelebaja obavljeno je prošloga četvrtaka prije podne, malo nakon 11 sati, na graničnom prijelazu prema Sloveniji. Njegovi deklarirani prijatelji danas t vrde da je Šelebaj dan ranije znao za uhidbeni nalog pa se upustio u bijeg iz Hrvatske, točno kako glase službena objašnjenja MUP-a i DORH-a. No, Vladimir Šelebaj, sitni europski snob, kojega su roditelji odgojili u Francuskoj i Švicarskoj kao stručnjaka za bezbrižnu financijsko-materijalnu potrošnju, nikada nije imao prave prijatelje u Hrvatskoj. Nikad Šelebaj ne bi postao medijski promovirani menadžer kojekakvih ovdašnjih državnih, kvazikapitalističkih poduzeća i banaka da nije iskoristio utjecaj postkomunističkih institucija, ministarstava, vladajućih stranaka, cehovskih udruženja.


Uhićen je kao potencijalno nezgodan svjedok o gazdama za koje je radio u Hrvatskoj. Za sve je pak kriv njegov propali brak. Tek sada može osjetiti kako je njegovim žrtvama: iskorišten, odbačen i opljačkan u onome što je prije sam opljačkao.
Obavio je neke kapitalno prljave poslove ekonomske "modernizacije" Hrvatske u korist HSS-a, uključujući brak s Dijanom Čuljak, HDZ-u bliskom urednicom HTV-a, iz kojeg je 2004. izišlo njihovo prvo poslovno dijete: producentska kuća Core media, s tajno podijeljenom upravom na Djevičanskim otocima i u Londonu. Navodno, silna ljubavna strast i uzajamna privlačnost imala je stanovitu zadršku. Zato su svoj ekonomsko-bračni plod, svoju poslovnu kreaciju iz intimne nevjerice, ipak preventivno razdvojili u dvije off-shore upravljačke tvrtke nad udjelima zajedničke Core medije. Funkcionirala je umjesto predbračnog ugovora. Navodno, Šelebaj se u Dijanu Čuljak slijepo zaljubio, napustivši trudnu suprugu, ali imajući nekako u vidu da je njegova nova žena politički privilegirana urednica na HTV-u, sa sjajnim vezama u HDZ-u i svim kompatibilnim gospodarskim institucijama. Ona, Dijana Čuljak, znala je pak izabrati vještoga sina francusko-hrvatske dijaspore koji je svladao sve europske recepte za legalizaciju nelegalnih tokova novca.

Vladimir Šelebaj uhapšen je prošlog tjedna zbog poslova Core medije - ilegalnih poslova koji su službeno kriminalizirani samo do stanovite mjere. U istom nizu uhićene su uglavnom male ribe s HTV-a, kojima je poslovno-bračni par Šelebaj-Čuljak omogućio puno bjednije prihode "na crno" od iznosa koje su ubirali neki vodeći urednici HTV-a. Ima ih petero pritvorenih, uz policijsku kaznenu prijavu za pranje novca koje je Šelebaju omogućilo da utaji više od 3 milijuna poreza. Koliko je njegova bivša žena utajila - to se ne tiče ovlaštenih institucija sistema.

Ignorancija je još zanimljivija kad se usporede istovjetni bračni slučajevi: zašto policija, DORH i MUP na sva zvona oglašavaju zamrzavanje imovine cijelih obitelji, na primjer Sanader, Polančec, Šestak, a ovaj put samo jednoga bračno-poslovnog druga, Šelebaja, terete zapljenom imovine? Štoviše, uživajući u dijelu pokradene i utajene bračne stečevine, emisari Dijane Čuljak ovih dana obilaze predstavnike zagrebačke javnosti i pripovijedaju kako su bili na njezinu raskošnom tulumu u čast Šelebajeva uhićenja. Sklona ekshibicionizmu, TV-urednica nastoji da se usmenom predajom uzme u obzir njezina osobita relacija s Oliverom Grbićem, ravnateljem policije.

Jesu li ili nisu doista slavili - nije uopće pouzdano. U priči oko Core medije doslovce svi lažu, prilagođavajući se trenutačnoj atmosferi selektiranih antikorupcijskih inicijativa, koje navodno revitaliziraju društveni moral. Ali, onako za sebe, nadalje kalkuliraju s računicom MUP-a i DORH-a o probranim kaznenim progonima.

Vladimir Šelebaj uhićen je uoči izbora 2011., u relativno skladnom trenutku MUP-a i DORH-a, koji su donedavno bili u popriličnim sukobima. Po svemu sudeći, zakrpani odnos proizišao je iz činjenice da Mladen Bajić, šef DORH-a, nema dovoljno čvrste garancije za preživljavanje na svom položaju nakon izbora 2011. Kako je pokazao nedavni nastup Zorana Milanovića u "Nedjeljom u 2", lobisti koji su kod vođe Kukuriku koalicije ovoga ljeta zagovarali Bajićev poslijeizborni opstanak nisu postigli očekivano čvrst uspjeh: na pitanje o Bajiću, šef SDP-a voditelju je dao odgovor iz kojeg još uvijek ne slijedi apriorno povjerenje u državnoga odvjetnika. U trenutku političkoga kaosa, vidljivoga na posljednjoj saborskoj sjednici bez kvoruma, odnosno bez HDZ-ova planiranog završetka, Bajić se ulovio priče za koju je zainteresiran MUP, sada pod priznatom kontrolom HDZ-ova favorita Tomislava Karamarka. Ali je za slučaj zainteresiran i oporbeni SDP. Zanima se za situaciju na HTV-u. U spomenutoj emisiji "Nedjeljom u 2" Zoran Milanović, vjerojatni budući premijer iz SDP-ovih redova, iskazao je ambiciju samo da popravi hadezeovski globalni ekonomski program, ali je puno jasnije dao do znanja da se HTV-om kani nešto radikalnije pozabaviti.

Ukratko, zbunjenost koju je u medijima izazvalo jednostrano uhićenje Vladimira Šelebaja, uz upadljivu kaznenu poštedu njegove još uvijek legalne supruge Dijane Čuljak, učinak je MUP-ovih poprilično sumnjivih namjera da izigra i prevari puno mračniji odnos na HTV-u. Naime, Dijana Čuljak, urednica iste Televizije, godinama uživa pokroviteljstvo četvorice političkih moćnika: HDZ-ova komesara Vladimira Šeksa, aktualnog HDZ-ova ministra Đure Popijača, ravnatelja policije Olivera Grbića i Marijana Hanžekovića, jednog od predstavnika HSLS-ova lobija na samom HTV-u. Hanžeković nije samo odvjetnik TV-urednice, nego s HTV-om ima i ugovor o prisilnom utjerivanju TV-pretplate koji iznosi između 2 i 4 milijuna kn godišnje - sasvim dovoljan razlog da sav svoj trud uloži u očuvanje postojećeg televizijskog stanja, uključujući iluziju o bezgrešnosti Dijane Čuljak.
U samom HSLS-u kažu: riječ je o zaostalim kadrovima bivše predsjednice Đurđe Adlešič, koja je stranku utemeljila kao najbližeg partnera HDZ-u i HSS-u.

U tako neizvjesnim predizbornim vremenima, kao što su ova današnja, državni odvjetnik, nominirani progonitelj zločina "politički vezanih ruku", ne može zanemariti ni njihove titule, ni njihov institucionalni raspored. Zato je pritvoreni Šelebaj iskoristiv za kaznenu istragu u svim mogućim smjerovima: kako za potpuno raskrinkavanje producentsko-marketinške mafije na HTV-u, stvorene u doba Ive Sanadera, tako, naprotiv, i za uklanjanje neugodnih svjedoka o mafijaškom postojanju. Ovisno o razvoju političke situacije i potrebama.

U svakom slučaju, uhićenjem Vladimira Šelebaja zasad je presječena USKOK-ova istraga o mreži privilegiranih privatnih producenata na HTV-u, koja se početkom ovog mjeseca intenzivirala nakon dvije godine eskiviranja i odgađanja. Glazbeni menadžer Edvin Softić, koji je uz teške muke otvorio slučaj, odavno je svima ispričao priču o bračno-poslovnom paru Čuljak-Šelebaj i njihovoj zajedničkoj producentskoj kući Core-media kao kanalu za grabež HTV-ova novca, preko niza tuđih poduzeća, čije je nazive i relacije teško uloviti za glavu i za rep.

Samom Softiću prvo se prijetilo kaznenim progonom, jer se bavi delikatnim pitanjem Core-medije, dok je bračni par, u vrijeme svoje idile, papagajski ponavljao istu laž: da Softić izmišlja, da ih progoni i ucjenjuje kaznenim prijavama, da Dijana Čuljak nipošto nije tajna vlasnica privatne producentske tvrtke koja uživa monopol na javnoj televiziji. U tome su uživali potporu, ponajprije bivšeg ravnatelja Vanje Sutlića, potom njegovih nasljednika Josipa Popovca i Mislava Stipića, koji su, kako zakon uvijek predlaže u slučaju političke neovisnosti, zamrznuli članstvo u HSLS-u.

Uzgred rečeno, menadžer Edvin Softić nikada nije ulazio u tzv. moralnu vertikalu domaćega društva. Scenarij djelovanja Core-medije, kako iskreno priznaje, izložio je zato da institucije progona natjeraju bračni par na povrat novca koji je zaradio kao nepriznati treći ortak Core-medije, ali je njemu ilegalna zarada ostala uskraćena. "Ja hoću samo svoje novce, nije meni važno hoće li Dijana Čuljak i Vladimir Šelebaj završiti u zatvoru", ponavlja novinarima koji ga ovih dana zovu sa svih strana, tražeći odgovor na isto pitanje: ako se uhićenja odvijaju prema njegovoj kaznenoj prijavi - kako je moguće da Dijana Čuljak slobodno i raskošno trijumfira nad pritvaranjem supruga s kojim se razvodi?
Naime, u međuvremenu je Dijana Čuljak postala preljubnica. Nakon što je Vladimir Šelebaj, kao legalni suprug, poslužio za zgrtanje para, ljubavnik Oliver Grbić, ravnatelj policije, upravo usmjerava i postavlja granice slučaja Core-medije. DORH ga u tome podržava, zasad. Novinarima se istodobno šapće: u pravnom smislu nedostaje dokaza, čak kad su stvari tako očite.

Očita je doista kronologija Šelebajeva uhićenja. Koliko je javnosti poznato, početkom ovoga mjeseca istražitelji su napokon s punom pozornošću saslušali svjedočenje Edvina Softića. Odmah nakon toga, odvjetnik Vladimir Mamić, fiktivni osnivač Core-medije, sucu istrage potvrdio je identitet tajnih suvlasnika i autentičnost njihovoga ortačkoga ugovora, koji se godinama povlači po medijima kao navodno nepouzdan. Sa stranica Nacionala u optjecaj su krenuli papiri s Djevičanskih otoka iz kojih je vidljivo kako je Dijana Čuljak, krijući svoj suvlasnički udjel, sebi osiguravala upravljačka prava i bezbrižno ubiranje prihoda što dalje od nezgodnog domovinskoga teritorija. Na kraju, Vladimir Šelebaj tražio je kontakt s istražiteljima, potpuno spreman da "institucijama sistema" ispriča fragmente priče koji su još nedostajali do rekonstrukcije zločinačke mreže na HTV-u.
A onda je uhićen zbog svoje povezanosti s pet malih producentskih tvrtki, apstrahirajući od njihovih kreatora i animatora. Aktualizirana je utaja poreza, koja je MUP-u poznata od 2009. Na kraju je Vladimiru Šelebaju oprošteno to što je iz Podravke izvlačio novac za HSS-ovu kampanju 2007.

Koliko je moguće doznati u političkim kuloarima, u SDP-u budno prate razvoj događaja, važući hoće li ili neće Bajić dobiti podršku buduće saborske većine.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika