21.10.2011. / 14:28

Autor: Nacional.hr

MORH regrutirao FER

"Ministarstvo obrane ima čast što možemo surađivati s ovako respektabilnom institucijom na dobrobit naših građana i Republike Hrvatske", istaknuo je Božinović

Dražen Bošnjaković i Nedjeljko PerićDražen Bošnjaković i Nedjeljko PerićMinistar obrane Davor Bošnjaković i dekan Fakulteta elektronike i računarstva Nedjeljko Perić potpisali su Sporazum o znanstvenoj i tehničkoj suradnji koji je rezultat višegodišnje suradnje ovih dviju institucija u području obrane i sigurnosti.

Potpisivanju Sporazuma prethodila je prezentacija prof dr. sc. Perića o ustroju, mogućnostima i misijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i aktulanim projektima istraživanja. Dekan Perić je u tom smislu istaknuo da je "misija FER-a biti vodeća hrvatska institucija za istraživanje, inovacije i obrazovanje, biti integriran u lokalno okruženje s doprinom razvoju industrije, kao i u europski istraživački i visokoobrazovni prostor. „Pokrivamo široki dijapazon struka, 12 je stručnih Zavoda, a uz naše studente, znanstveno-nastavno osoblje i istraživače, s ponosom mogu reći da imamo preko 200 doktora znanosti", rekao je prof. dr. sc. Perić. Govoreći o glavnim smjernicama istraživanja u sklopu područja međunarodne znanstvene suradnje, posebno je istaknuo aktualne projekte istraživanja koji se finanaciraju iz EU, IPA i EU strukturnih fondova.

„Jedan od takvih nama važnih projekata je EU projekt Centra izvrsnosti za napredne kooperativne sustave, za što smo dobili sredstva u vrijednosti od 3,3 milijuna eura, a u kojem, uz naš Fakultet, uključeno i 16 europskih sveučilišta plus tri hrvatska industrijska partnera - Končar, Ericsson Nikola Tesla i Doking, naglasio je dekan Perić. Naveo je da su istraživački ciljevi ovog projekta, među ostalim, razvoj i komunikacija kooperativnih objekata te razvoj naprednih metoda umjetne inteligencije.

"Oni će svoju primjenu, među ostalim, naći u domovinskoj sigurnosti kroz nadzor državne granice, postrojbi na bojištu i antiterorističkoj borbi", dodao je. Također, govorio je i o dosadašnjoj iskustvima u organizaciji NATO skupova, suradnji sa NATO Centrom za podmorsko istraživanje, kao i projektima znanstvenih istraživanja za Ministarstvo obrane i Oružane snage.

Ministar obrane Davor Božinović u svom je obraćanju naglasio kako potpisivanje ovog Sporazuma o znanstvenoj i tehničkoj suradnji prije svega predstavlja nastojanje da se na sustavan i prepoznatljiv način uredi suradnja koja svakako može značajno doprinijeti povećanju kvalitete, tehničkoj modernizaciji i općenito daljnjem razvoju Oružanih snaga RH.

„Ministarstvo obrane nema takav potencijal kao FER, stoga nastojimo iskoristiti potencijal društva i sveučilišta i proširiti tu suradnju", rekao je Božinović.

Govoreći o trendovima obrambenog proračuna Božinović je naglasio da iako postoji trend smanjivanja obrambenih proračuna, rastu troškovi izdvajanja po pojedinom vojniku.

"Iako se procjenjuje smanjenje obrambenih proračuna na oko 40 milijardi eura godišnje u cijeloj Europi, izdvajanja po vojniku, koji danas mora biti multidisciplinaran, porasla su sa 70 na 90 tisuća eura godišnje. S toga je ova suradnja kroz praćenje novih tehnologija u nizu područja koja su od interesa za OSRH, izuzetno važna. Danas je vojska visoko profesionalizirana, hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen proizvodima hrvatske industrije, i to je stalni proces razvoja i integracije znanosti i proizvodnje za potrebe društva, a uspjeh leži u brzoj primjeni najnovijih tehnoloških dostignuća kod krajnjih korisnika", rekao je ministar Božinović.

Sporazum bi, prema riječima ministra Božinovića, trebao otvoriti i novu međunarodnu perspektivu, koja se prvenstveno odnosi na prilike koje se nude znanstvenoj zajednici u okviru NATO programa i njegovih organizacija.

„Čestitam Vam na uključivanju u Okvirni program 7 Europske unije, koji je vrijednosti 50 milijardi eura za proračunsko razdoblje do 2013., iz kojeg ste povukli sredstva u visini od više od 3,3 milijuna eura za istraživački rad. Znanstvena suradnja s NATO-om prije svega odnosi se na mogućnost sudjelovanja znanstvenika iz RH u NATO tijelima koja se bave istraživanjem i tehnologijom, a koja obuhvaćaju mrežu od više od 3000 znanstvenika koji pokrivaju različita područja obrambene tehnologije", rekao je Božinović, te dodao kako su „EU i NATO otovreni kroz svoje programe i žele privući što više znanstvenika".

Na kraju ministar Božinović čestitao je dekanu Periću na produženju međunarodne ASIIN akreditacije koja FER svrstava u skupinu vodećih europskih fakulteta s međunarodnom akreditacijom.

"Ministarstvo obrane ima čast što možemo surađivati s ovako respektabilnom institucijom na dobrobit naših građana i Republike Hrvatske", istaknuo je Božinović.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 21.10.11. 15:26

...Nedavno je dokazano da su skoro sve suradnje raznih "ministarstava" s Ekonomskim faxom bile praona love i leglo Mito&Korupcija (uskoro bivše) vlasti pa neka ova suradnja bude s javno objavljenim svim uvjetima, projektima i plaćanjima na njihovoj stranici.
Pošto će raditi s mojom (proračunskom) lovom volio bi moći sljediti troškove da sam siguran da ne završavaju u stranačko/privatnim džepovima.
Pasmater i lopovluku!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika