21.10.2011. / 17:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Obeštećenje kojeg nema

Žrtve države

Politička volja za obeštećenje svih žrtava rata jamstvo je da se nešto slično neće ponoviti, istaknuo je potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, ustvrdivši kako su sve dosadašnje inicijative da se donese primjereni zakon naišle na nepremostive prepreke

Vesna TeršelićVesna TeršelićBrojni članovi obitelji žrtava ratnih zločina nisu dobili ni moralnu niti materijalnu zadovoljštinu, njihova patnja nije priznata, počinitelji zločina nisu kazneno odgovarali, a u 70 posto slučajeva ratne žrtve izgubile su parnice koje su pokrenule za naknadu štete protiv Republike Hrvatske, poručeno je s okruglog stola "Reparacija civilnih žrtava rata" koji je u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta", Građanskog odbora za ljudska prava te osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, održan danas u Zagrebu.

Fond za obeštećenje

"Documenta" će stoga kao prvu mjeru tražiti otpis parničnih troškova svim civilnim žrtvama koje su sudskim putem od države tražile odštetu za zločin počinjen u proteklom ratu, istaknula je voditeljica Documente Vesna Teršelič na skupu na kojemu su sudjelovali predstavnici institucija izvršne vlasti, pravosuđa, međunarodnih institucija i organizacija za ljudska prava.

Tražit će se i osnivanje fonda za obeštećenje svih žrtava rata te uspostava zakonodavnog okvira za pravedno rješavanje reparacije civilnim žrtvama rata koja nije riješena ni 20 godina nakon njegova početka, poručeno je sa skupa.

Nedostatak političke volje

Govoreći o nedostatku primjerenog zakonskog rješenja, Teršelič je istaknula i nedostatak političke volje u prilog čemu, kako je rekla, govori i činjenica da se nijedan od pozvanih i najavljenih saborskih zastupnika (Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Ivana Roksandić, Gordana Sobol) nije odazvao današnjem skupu.

Riječ je, dodala je, o pitanjima koja su trebala češće biti na dnevnom redu sadašnjeg saborskog saziva i vlade, a koja su nažalost ostavljena u naslijeđe idućem sazivu.

Politička volja za obeštećenje svih žrtava rata jamstvo je da se nešto slično neće ponoviti, istaknuo je potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, ustvrdivši kako su sve dosadašnje inicijative da se donese primjereni zakon naišle na nepremostive prepreke.

Strah od javnosti

Razlog tomu Uzelac vidi u strahu od javnosti, a rješenje u političkim vodstvima kojima neće upravljati strah od reakcija građana.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić osvrnuo se na današnje izglasavanje u Saboru zakona o ništetnosti, poručivši kako se bez regionalne suradnje "ne može suditi zločincima ni s jedne ni s druge strane".

"Doneseni zakon je sramota za Republiku Hrvatsku", rekao je Pusić, koji smatra da je riječ o političkom predizbornom spinu, koji će kao negativnu posljedicu imati prekid regionalne suradnje i onemogućavanje da se krivnje oslobode nevino optuženi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.11. 21:02

Ja bih prvo volio saznati nekoliko općih podataka ove Teršelićke, kao ime i prezime, djevojačko prezime, ime oca, majke, mjesto rođenja, školovanje, braća i sestre itd.

Zanimljivo da se do takovih podataka na svemoćnom googlu uopće ne može doći. Svi podaci su na liniji rekla-kazala.

Osoba koja ima tako velike ambicije i prodaje moral na šlepere, mora biti transparentna i po osnovnom, osobnim podacima.


registracija
14/11/07

laufer, 21.10.11. 22:22

Gđa Teršelić je u pravu.
Hrvatska bi trebala obeštetiti one koji su stradali krivnjom i nezakonitim postupanjem hrvatskih vojnih i policijskih snaga, kao i onih hrvatskih bandi koje policija nije spriječila u počinjenju zločina.

Isto tako, Hrvatska bi trebala tražiti ratnu odštetu od Srbije i Crne Gore za štetu koju su počinile njihove vojne i paravojne jedinice na teritoriju Hrvatske..

Zašto to do sada Hrvatska nije učinila, trebalo bi pitati velike "domoljube" Kosorku i Šeksa, koji se bave puno "važnijim" stvarima - donošenjem glupavih i beskorisnih zakona, uvođenjem verbalnog delikta i stalnim laprdanjem o "komunistima".

Zvonko, bolje da guglaš o onome o čemu gđa Teršelić govori, a ne da prebrojavaš njena krvna zrnca.


registracija
8/7/09

bankar, 22.10.11. 00:38

svi smo mi žrtve države


registracija
2/1/11

prohujalo, 22.10.11. 13:47

Zvonko
osobno me interesuje dali se Vi pravite mutavim ili ste dobro placeni da radite to sto radite.....
posto mi je poznat vas stil samo jedna napomena
generacijama Hrvati i veliki katolici-nepodobni u komunizmu, cekali promjene kao ozeblo sunce.....
a kad je to doslo onda shvatili da je to veca prijevara nego komunizam.......
i otvoreno izjavljujem da je ova vladajuca stranka stranka zlocinackih namjera i to prvenstveno prema vlastitom narodu, a sta vise i u svijetu nacionalna sramota Hrvatskog naroda.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika