21.10.2011. / 18:34

Autor: Martina Čizmić

Josipović vs. Vlada

Tražit ću rušenje Zakona o ništetnosti

Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, upozoravaju iz Josipovićeva ureda

Ivo Josipović i Jadranka KosorIvo Josipović i Jadranka KosorPredsjednik Ivo Josipović od samog početka nije skrivao svoje neslaganje sa predloženim Zakonom o ništetnosti koji je danas izglasan u Saboru. Čak je rekao kako bi, kada bi za to postojali uvjeti, stavio veto na njegovo izglasavanje i poslao ga natrag u Sabor. Smatra kako će taj zakon učiniti više štete nego koristi.

Stoga ne iznenađuje njegova odluka kojom će tražiti ispitianje ustavnosti tog zakona pred Ustavnim sudom.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske. Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji", stoji u priopćenju odaslanom iz Ureda Predsjednika.

Ističe se kako Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi štetu međunarodnom ugledu Hrvatske.

"Predsjednik Republike smatra da Zakon nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske. S obzirom da se Zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za usvajanje Zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri usvajanju nije imao takvu većinu", naglašava se iz Josipovićeva ureda.

Navodi se i kako je upitna ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, upozoravaju iz Josipovićeva ureda.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
21/10/11

mick3ymous3, 21.10.11. 18:55

NOVO! Najbrže rastuća mreža na Internetu.
Svake minute neko u svijetu postaje član STIFORPA !
Zapamtite, postoje više od 100 milijona kućnih biznisa (mrežnog marketinga) u ovom svijetu, prije ili kasnije svi će trebati STIFORP.
http://mick3ymous3.STIFORPHR.com


registracija
21/2/11

skyway, 21.10.11. 19:43

HDZ klan u silnoj zelji da se dodvori braniteljima donosi zakon koji upravo njegove "sticenike" uvodi u geto. Osim ostalog ovime je Srbiji napravljena usluga, a da i ne govorimo koliko ce ovaj stupidni zakon imati utjecaja na nas ugled u svijetu. Vjerujem cak da ce nas sada EU administracija staviti na led, tako da smo sami sebi pljunuli povise glave. To nesto, taj HDZ koji se voli predstavljati strankom postao je kamen o vratu voljenoj zemlji.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.11. 20:22

Katastrofa! Zašto se Josipović nije 2003. godine bunio protiv Račana što je kao pi... šutio kada je Srbija donijela agresorski zakon o nadležnosti nad tuđim teritorijem? Zašto se, u načelu glupi i zakašnjeli zakon, napada a bez da se Srbiji spočitava njena pravosudna agresija, i ne samo na Hrvatsku, nego na sve zemlje u okruženju?

Mislim da Josipović gubi smirenost i pokazuje ono pravo boljševičko-jugoslavensko lice!


registracija
18/6/09

Papar, 21.10.11. 21:16

DOKAZ:Koliko je DORH pristran i selektivan

Spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj:K-DO-2524/10 sadrži odgovor na pitanje kolika je pristranost i selektivnost DORH-a.

Objavom sadržaja spisa vidjeti će se koliki je neustavan utjecaj na DORH izvršio trenutni obnašatelj dužnosti predsjednika RH Ivo Josipović, a koliki trenutni obnašatelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Također iz nastavka procedure, odnosno načina kako će na ovu pritužbu odgovoriti Mladen Bajić vidjeti ćemo koliko selektivnošću i pristranošću DORH-a upravlja osobno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Evo, tko je shvatio shvatio je....

http://pollitika.com/prituzba-mladen-bajic-marija-jumbor-30-rujna-2011

Podnositelj:
Mislav Šutalo

Tijelo javne vlasti:
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
Gajeva 30a
Broj: KR-I-DO-235/07

O ovome obavijest:

Republika Hrvatska
Predsjednik gospodin Ivo Josipović
Pantovčak 241
10000 Zagreb

Vlada Republike Hrvatske
Predsjednica gospođa Jadranka Kosor
Trg svetog Marka 2

Sigurnosno-obavještajna agencija
Ravnatelj Josip Buljević
Savska cesta 39/1

Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministar Tomislav Karamarko
Ulica grada Vukovara 33

U Zagrebu, 30. rujna 2011. godine.

PRITUŽBA
TEMELJEM ČLANKA 46. USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

13. srpnja 2011. godine uputio sam Vam pritužbu temeljem članka 46. Ustava Republike Hrvatske na postupanje institucija koje bi trebale štiti interese Republike Hrvatske i zahtjevao uvid u spis Općinskog državnog odvjetništva K-DO-2524/10.

Ponavljam zahtjev da:
1. Da mi se omogući uvid u spis K-DO-2524/10.

Zahtjev proširujem na zahtjev:
2. Da mi se omogući preslikavanje spisa K-DO-2524/10.

Također ponavljam zahtjev od 2.svibnja 2011. godine, ponovljen 3. lipnja 2011. godine:

3. Da mi se dostavi rješenje predmeta ODO Osijek temeljem kojega je 25. siječnja 2011.godine VIII. Policijska postaja na Krugama vršila izvide, uzela od mene iskaz povodom mog teksta objavljenog 21. srpnja 2010. godine na portalu Pollitika.com pod naslovom „ Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, Varšavska, spletkaroši i prevaranti“ te zahtjevala da im predam računalo uz obrazloženje da na računalu imam još takvih sadržaja.

Obrazloženje:

U svojoj pritužbi od 3.lipnja 2011. izjavio sam da dijelim mišljenje Transparency Internationala objavljene 19. travnja 2011. u Bruxellesu, da postoji selektivnost istražiteljskih i tužiteljskih postupaka, odnosno da postoji politička pristranost policije i ureda tužitelja kad su u pitanju kazneni postupci protiv kriminala počinjenog u telekomunikacijskom sektoru.

Kao indikator kako je Državno odvjetništvo podleglo protuustavnom utjecaju, javnost sam upoznao s kaznenim predmetom koji se vodi kod ODO Zagreb pod brojem KDO-2524/10.

Pod brojem KDO-2524/10 formiran je predmet protiv člana uprave Hrvatskih Telekomunikacija (u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma AG) Božidara Poldrugača zbog sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja, članak 286. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona, na način da je lažno prijavio prebivalište u mjestu s manjim prirezom.

Predmet KDO-2524/10 koristim kao indikator upravo zbog činjenice da se zbog istovrsnog kaznenog djela vodi kazneni postupak protiv Tomislava Dragičevića (INA d.d.).

Javnosti je poznato da se protiv gospodina Dragičevića nisu pokretali kazneni postupci dok je obnašatelj dužnosti predsjednika RH bio Stjepan Mesić.

A1.

28. rujna 2011. godine dobio sam preporučeno s povratnicom obavjest Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, broj KR-DO-481/11 od 23. rujna 2011. godine koju potpisuje zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Na moj zahtjev od 13. srpnja 2011. da mi se omogući uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10, u navedenoj obavjesti je odgovoreno doslovno slijedeće:

“U vezi vaših pritužba na rad Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu broj:K-DO-2524/10, ovime Vas obavještavamo da smo pribavili navedeni spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te izvršili uvid u isti“.

A2.

Iz sintakse odnosno semantike, značenje izraženo u jeziku mog zahtjeva „da mi se omogući uvid u spis“ potpuno se smisleno razlikuje od sadržaja odgovora u navedenoj obavjesti.

Odnosno neupitno je da sam zahtjevom od 13. srpnja 2011. godine zahtjevao da se uvid u spis ODO Zagreb K-DO-2524/10 omogući upravo meni a ne nekom drugom.

A3.

Zakon o kaznenom postupku omogućava svakome, nakon što se donese rješenje, uvid i preslikavanje spisa.

Očito je, da je svrha te mogućnosti uspostava kontrolnog mehanizma na postupanje DORH-a, a da bi se DORH sačuvao od pristranosti, selektivnosti ili još gore, od iduće faze kad postupci postaju montirani i farsa.

Jasno je, da se selektivnost, pristranost, korupcija i ostale nepravilnosti pojavljuju tamo gdje se isključuje javnost.

Dakle nema nikakve dvojbe oko toga koja je svrha Zakonske mogućnosti građanina da izvrši uvid u spis.

A4.

Nema nikakve sumnje da je sve navedeno pod A2. i A3. sastavni dio spoznaje koju ima zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor.

Odnosno uvjeren sam da se, sastavljajući obavjest kao odgovor na moju pritužbu i zahtjev, zamjenica županijske državne odvjetnice gospđa Marija Jambor, svjesno rugala zdravom razumu.

Takvim postupkom zamjenica županijske državne odvjetnice gospođa Marija Jambor doprinjela je nepovjerenju javnosti u rad DORH-a te dodatno učvrstila moje osobne sumnje koje javno objavljujem, da je DORH u postupcima protiv kriminala u telekomunikacijskom sektoru pristran i selektivan.

A5.

Neće me impresionirati niti zaplašiti činjenica da unutar DORH-a ima još činovnika koji će potpisati još jednu ovakvu besmislicu u cilju da mi se onemogući razuman zahtjev.

To je posve logično. Jer da takvih činovnika nema još, nebi bilo niti moguće da opća pljačka javnih dobara u suverenoj i međunarodno priznatoj državi dosegne tolike razmjere uz poštene i savjesne građane koju su na vrijeme tu pljačku prijavili.

Jasno je da je unutar DORH-a morao biti dovoljan broj strateški raspoređenih, međusobno povezanih činovnika, da bi se ta pljačka uopće mogla dogoditi.

Kao što je očigledno i da je sada jako teško selektivno i kirurški precizno odrezati samo jedan krak hobotnice i samo njega procesuirati. Ali ta vratolomija i nije u opisu dužnosti koje DORH mora provoditi.

A6.

Jasno je da je DORH samo dio vlasti i da ne odstupa bitno od civilizacijskih normi koje su prihvatili ostali segmenti društva.

Zato sam u pritužbama od 22. veljače 2010. godine te 2. svibnja , 3. lipnja i 13. srpnja 2011. godine upozoravao i navodio političke poruke koje mogu utjecati na neovisnost pravosuđa te sam iz istog razloga pritužbe dostavljao i na gore navedene adrese.

Vlast jest ogledalo društva u cjelini. Međutim ako postoje dijelovi društva i u njima pojedinci koji znaju primjeniti vlasti očito nametnuta civilizacijska dostignuća, kod nas često nazivana kao europska pravna stečevina, onda bi i u strukturama vlasti moralo doći do pozitivnog odziva na takva nastojanja pojedinaca.

Iskreno, očekivao malo više takta od DORH-a nakon što je 5. rujna 2011. godine bivši austrijski premijer Wolfgang Schuessel odustao od svog zastupničkog mandata zbog optužbi da je umješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operaterom Telekom Austrija budući da se želi rasvijetli zašto su nekim ličnostima bliskim vladi, koju su fomirali konzervativci i krajnja desnica između 2000. i 2007., isplaćivane velike sume novca bez pravdanja.

Znamo da je Telekom Austrija u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije u 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvastkoj gdje je koncesiju kao član vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora.

Teško je zamisliti, kad već nisu u Austriji, da su ti poslovi, na navišoj državnoj razini, u ovih 6 država regije mogli proći bez mita i korupcije.

Glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine, Predsjednik Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu.

Uzevši u obzir sve navedeno u točkama od A1. do A6. neosporno je da je moj zahtjev opravdan, jednako kao što uopće nije sporno da ga iz istih tih razloga moram više puta ponoviti.

S poštovanjem,

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike


registracija
30/9/09

davor12345, 21.10.11. 21:53

Jeba te, pa ko je pisa zakone u Republici Rvackoj, Vlado ili Ivo?
Sad smo konačno mirni! Svi smo mi Purda! Pobiđujemo opet na izborima! Doli komunjare!


registracija
14/11/07

laufer, 21.10.11. 22:03

U ovoj mračnoj hadezejskoj močvari od države jedino svjetlo i nadu nosi predsjednik Josipović.
Pametan i normalan čovjek.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 21.10.11. 22:44

@papar,
a zakaj spis nije upućen
i kardinalu Bozaniću?


registracija
24/3/10

bagsy, 21.10.11. 23:00

pa čita valjda bozo komentare,nije valjda toliki papak


registracija
9/8/09

vinko12, 21.10.11. 23:41

hej crveni kmeri, drma vam se boljsevicka fotelja.

Udri ih PREMIJERKO, ravno u sridu u josifovica i mesica. (ovaj zadnji se je nesto pritajio odkada mu je titin njegov i titin ucenik i financijer odapeo).

Ta olos nista neradi samo oblajava i laze, i treba ju samo derati,derati i opet derati.


registracija
21/2/11

skyway, 22.10.11. 00:35

vinko12,
Otkud sad ti kao zakleti ustasa podrzavas necakinju Dusana Vlaisavljevica. No, vremena se ponavljaju - cetnici i ustase su se vazda ljubile.


registracija
21/2/11

skyway, 22.10.11. 00:37

Zvonko,
Sto se gubis na ovom mizernom forumu kad imas u novom izdanju morbidni Peti dan, u kojem eto i ti tako dvolican, pokvaren i gnjida od covjeka kakva jesi mozes benaviti...


registracija
22/10/11

jadno100, 22.10.11. 01:14

vinko12,
e moj burazeru koji si ti debil pa majke ti sigurno primas neku dobru invalidsku mirovinu(prva crta minchen)pa ti sad ne pase kako se stvari odvijaju jos malo bagro lopovska.HDZ=zlocinacka organizacija


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 22.10.11. 08:57

Upozoravam mjesecima da je na vlasti stranka opasnih namjera koja radi protiv interesa Hrvatske.

Objavljeni sporazum Kosor – Pahor, kao i izbor pred kojim se zemlja nasla, blokada pregovora ili vjerojatan gubitak teritorija, izravna je posljedica stanja u kojemu se nalazi Hrvatska.

Prezaduzena,
slabasne ekonomije, prakticki unistene industrije postali smo najobicnija kolonijlna bana republika koja ce vjerojatno biti prisiljena odreci se dijela svojeg teritorija.

Ono sto nije uspjela srpska agresija na Hrvatsku, uspjesno je napravio HDZ svojom vladavinom prakticki svih ovih godina od osamostaljenja Hrvatske.
6
22.10.2011. u 08:22h 6kamocemo je napisao/la:


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 22.10.11. 09:58

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika