23.10.2011. / 19:01

Autor: Hina

Summit eurozone dobiva svoga predsjednika

Ubuduće će se istodobno s izborom predsjednika Europskog vijeća birati i predsjednik summita eurozone, koji može biti i ista osoba, a do tada će tu ulogu imati sadašnji predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Herman van RompuyHerman van RompuyUbuduće će se istodobno s izborom predsjednika Europskog vijeća birati i predsjednik summita eurozone, koji može biti i ista osoba, a do tada će tu ulogu imati sadašnji predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U nacrtu zaključaka summita 27 čelnika EU-a kaže se da će "zemlje članice eurozone imenovati predsjednika summita eurozone istodobno kada i Europsko vijeće (šefovi država ili vlada 27 zemalja članica) bude biralo svoga predsjednika.

"Do sljedećih izbora, sadašnji predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predsjedavat će summitima eurozone", kaže se u nacrtu zaključaka.

Dužnost predsjednika Europskog vijeća uvedena je Lisabonskim ugovorom. Za prvog predsjednika izabran je bivši belgijski premijer Herman Van Rompuy na mandat od dvije pol godine, koji istječe polovicom sljedeće godine.

Van Rompuy je i do sada formalno sazivao summite eurozone, u kojoj glavnu ulogu igraju Francuska i Njemačka.

Odluka o imenovanju predsjednika jedna je od deset mjera usmjerenih na bolje upravljanje eurozonom, a koje bi trebali prihvatiti čelnici eurozone na svom summitu.

Predsjednik summita eurozone redovito će se, najmanje jedanput mjesečno, sastajati s predsjednikom euroskupine, predsjednikom Komisije i Europske središnje banke.

Čelnici eurozona sastajat će se najmanje dvaput godišnje, u pravilu nakon summita čelnika svih 27 zemalja članica EU-a.

Naknadno će se trebati odrediti što će biti s predsjednikom euroskupine, koji predsjedava sastancima minstara financija zemalja eurozone. Tu funkciju sada obnaša luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, kojemu mandat istječe sredinom sljedeće godine. Trebat će odrediti hoće li euroskupinom predsjedavati netko od ministara iz njezina sastava ili će to biti predsjednik sa stalnim sjedištem u Bruxellesu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika