25.10.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Steven Pinker: 'Svijet je danas puno mirnije mjesto'

"Jedna od stvari koje me zabrinjavaju jest mogućnost da tehnologija olakšava jednoj osobi da ubije veliki broj ljudi. No mislim da nije neizbježno, čak ne mislim da je naročito vjerojatno, da bi se neka teroristička skupina mogla domoći nuklearnog oružja ili da bi ga mogla izgraditi u garaži niti vjerujem da može kreirati neki patogen koji će izazvati globalne epidemije", rekao je Pinker

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaProfesor psihologije na Sveučilištu Harvard, Steven Pinker tvrdi u svojoj novoj knjizi 'Bolji anđeli naše prirode: Zašto se nasilje smanjuje' kako 20. stoljeće nije bilo najkrvavije u povijesti, izvještava tportal.

Jedan od najutjecajnijih znanstvenika današnjice kaže kako su podaci iz ranijih stoljeća nepotpuni, no kad se postojeće procjene izračunaju u proporciji s brojem stanovništva u to doba može se samo doći do zaključka kako je prije 20. stoljeća bilo najmanje devet ratova koji su bili strašniji od II. Svjetskog rata. Mišljenja je kako su ti ratovi nastali kao posljedice urušavanja imperija, invazija osvajačkih plemena, trgovine robljem i istrebljenja domorodačkog stanovništva, iza njih svrstao je vjerske ratove. Prema znanstveniku Prvi svjetski rat ne bi ni ušao na listu 10 najrazornijih. Dodaje kako je drugom polovicom 20. stoljeća dominirao dugi mir među velikim silama i razvijenim narodima.

"Kao prvo, premisa da su nacizam i komunizam bili ateističke ideologije ima smisla samo u religiocentričnom svjetonazoru koji političke sustave dijeli na one koji se temelje na judeokršćanskoj ideologiji i one koji se ne temelje na njoj. Zapravo totalitarni pokreti 20. stoljeća nisu bili više definirani odbacivanjem judeokršćanstva nego što su bili definirani odbacivanjem astrologije, alkemije, konfucijanizma, scijentologije ili stotina drugih sustava vjerovanja. Oni su se temeljili na idejama Hitlera i Marxa, a ne Davida Humea ili Bertranda Russella, a užasi koje su izazvali ne kose se više s judeokršćanstvom nego s astrologijom ili scijentologijom. Kao drugo, nacizam i fašizam nisu bili ateistički režimi. Hitler je bio uvjeren da provodi božanski plan. Nacizam je imao snažnu podršku mnogih njemačkih crkava, a Vatikan mu se nije suprotstavio. Fašizam je imao sretan suživot s katoličanstvom u Španjolskoj, Italiji, Portugalu i Hrvatskoj. Kao treće, prema novom pregledu najgorih stradanja u povijesti, knjizi Great Big Book of Horrible Things autora Matthewa Whitea, religije su odgovorne za 13 od stotinu najgorih masovnih masakra u povijesti koji su odnijeli 47 milijuna života. Komunizam je odgovoran za šest masovnih ubijanja u kojima je život izgubilo 67 milijuna ljudi. Ako se branitelji religija žele hvaliti tvrdnjom da su odgovorni za smrt samo 47 milijuna ljudi te da su komunisti bili gori, samo neka izvole, no to nije naročito impresivan argument", rekao je Pinker.

Nastavlja kako se većina ratova nije se vodila zbog osnovnih resursa niti je većina nestašica izazvala ratove, već su za to krive ideologije i loše vlasti. Morao je priznati kako linija nasilja nije ravna kosa crta i navodi europske ratove prije II. Svjetskog rata, zločine diktatora sredinom 20. stoljeća, porast kriminala 60-ih godina i civilne ratove u zemljama u razvoju nakon oslobođenja od kolonijalizma. Priznaje kako s porastom populacije raste i potencijalan broj ubojica, despota, silovatelja, sadista, dok je broj žrtava nasilja je ostao isti ili čak porastao, zaključuje kako je on je proporcionalno zapravo pao.

"Mislim da će se humanistički pokreti koji su od prosvjetiteljstva uhvatili zamah nastaviti razvijati. Spaljivanje heretika, užasna pogubljenja, krvavi sportovi, robovlasništvo, dužnički zatvori, kastracija i ratovi među razvijenim zemljama neće se vratiti u skorijoj budućnosti. Vjerojatno će kroz desetljeća postupno nestajati i smrtna kazna, nasilje nad ženama, trgovanje ljudima, nasilje nad djecom i progon homoseksualaca, mada vjerojatno skokovito i neujednačeno. Međutim, terorističke napade, građanske ratove i ratove među nedemokratskim režimima nije lako predvidjeti jer previše ovise o aktivnostima pojedinaca. Jedna od stvari koje me zabrinjavaju jest mogućnost da tehnologija olakšava jednoj osobi da ubije veliki broj ljudi. No mislim da nije neizbježno, čak ne mislim da je naročito vjerojatno, da bi se neka teroristička skupina mogla domoći nuklearnog oružja ili da bi ga mogla izgraditi u garaži niti vjerujem da može kreirati neki patogen koji će izazvati globalne epidemije", rekao je o budućnosti nasilja u svijetu Pinker.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 25.10.11. 22:13

Baš se fino osječam, baš me nešto golica po jajcima, super.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 30.10.11. 14:40

Svijet danas puno mirnije mjesto? Uz ovako ''napredana'', razorna i sofisticirana oruzja koja su u upotrebi danas? Gdje mozes danas, cak iako si apsolutni pacifist biti ''siguran''? Mozda u nekoj sumi ili prasumi ili evt. pod morem? Pa i ne bas ,zar ne?
Tibet je nekada bio relativno ''sigurno'' mjesto za duhovnjake, ali ''komunisticki'' kineski mudraci su i tu umjesali svoje prstice, nazalost. Ocito je da bi trebalo podosta toga postati drugacije, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika