28.10.2011. / 07:00

Autor: Ivan Pandžić

Izborno koprcanje na asfaltu

Prva jedinica je stvar prestiža i Bandić je prihvatio igru HSS-a da zajednički pokušaju koprcanjem na asfaltu ipak dobiti makar jedan mandat u centru. Ignorirajući činjenicu da samo u matematici minus i minus daju plus

Foto: Tomislav Smoljanović (arhiva)Foto: Tomislav Smoljanović (arhiva)Slavodobitno je HSS objavio da je uspio dogovoriti koaliciju s Milanom Bandićem u prvoj izbornoj jedinici koja obuhvaća širi centar Zagreba. Sadašnji gradonačelnik se o toj koaliciji ne očituje, nego se i dalje skriva iza fraza da je na njegovu listu dobrodošao svatko tko želi raditi.

U oči upada da je koalicija, koju još treba potvrditi središnjica seljačke stranke, sklopljena samo za jednu izbornu jedinicu, dok bi u svim ostalim svatko trebao ići svojim putem. HSS na razini cijele Hrvatske, a Bandić u još tri izborne jedinice koje 'kače' dijelove Zagreba i skoro sigurno u dijaspori gdje je jedini kandidat u povijesti koji je uspio osim HDZ-a polučiti pozitivne rezultate.

Zašto baš samo u srcu Zagreba i Hrvatske ova koalicija, čije stranke inače jedna s drugom nemaju puno veze kad je riječ o programima i ideologiji? Razlog je legitiman, ali pokazuje slabosti oba partnera - strah. HSS u Zagrebu svoje postojanje može zahvaliti samo SDP-u, odnosno Bandiću, koji ih je uzeo za lokalne izbore 2005. za partnere.

Zatim ih je na sljedećim lokalnim izborima 2009. godine uzeo HDZ i osigurao im tri zastupnika u Skupštini. Međutim, na prošlim parlamentarnim izborima, HSS zajedno s HSLS-om nije uspio prijeći niti izborni prag u prvoj jedinci. Sada im ankete predviđaju izborni fijasko pred parlamentarne izbore. Nije ni čudo da se hvataju za svaku slamku spasa, a Bandić iz perspektive HSS-a vrijedi kao važan faktor.

Međutim, čudniji je Bandićev strah koji ga tjera na koaliciju sa Seljacima. Za svakog gradonačelnika bi bila prava sramota ne pobijediti u centru grada kojim vlada 10 godina. I ta misao vjerojatno izluđuje Bandića. Na stranu što još nema niti program niti listu, činjenicu da bi mogao biti do nogu potučen u centru grada od Zorana Milanovića i Gordana Jandrokovića, a možda čak i Ljube Jurčića ili Velimira Sriće, on jednostavno ne može 'probaviti'.

Milanovića ne može podnijeti i zbog njega je istupio iz SDP-a, Jandroković nema nikakvu karizmu i imidž u gradu, a za Bandića su i Jurčić koji ima svoju listu i Srića na HSLS-ovoj samo "prazni ekonomski teoretičari" koji ne znaju kako se nositi sa stvarnim problemima građana. I svima njima ankete u prvoj izbornoj daju prolaz, ali ne i gradonačelniku. Treba napomenuti i da je u cijelom Zagrebu na zadnjim predsjedničkim izborima, kao jedinom samostalnom političkom testu, Milan Bandić u prvom krugu osvojio tek 15,6 posto glasova, dok je Josipović odnio 34,5 posto.

Liberalni i obrazovaniji centar Zagreba unatoč brojnoj starijoj populaciji koju Bandić obilato pomaže, ipak mu ne može zaboraviti sve ispade i afere. A njima uglavnom nema što novoga izgraditi osim preasfaltirali koju ulicu ili odobriti gradnju u blokovima, poput one Horvatinčićeve, praćene brojnim pogodovanjima i skandalima. Zato Bandić prvenstveno i računa na koji mandat u dijelovima koji su ruralniji, isto kao i HSS, pa bi, ironično, u drugoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici ova dva partnera mogla sebi pokrasti glasove i smanjiti si mogućnost broja osvojenih mandata.

Unatoč tome, prva jedinica je stvar prestiža i Bandić je prihvatio igru HSS-a da zajednički pokušaju koprcanjem na asfaltu ipak dobiti makar jedan mandat u centru. Ignorirajući činjenicu da samo u matematici minus i minus daju plus.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 28.10.11. 11:22

Milanović: "Bandić je nešto najbolje što SDP može ponuditi Zagrebu"!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.10.11. 11:47

bandic po obrazovanju je profesor ONO i DSZ


registracija
11/1/10

fluid, 28.10.11. 12:13

Bandić je obrazac hrvatske gluposti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika