28.10.2011. / 22:46

Autor: Hina

Napadač u Sarajevu izvan životne opasnosti

Prema dostupim informacijama Jašarević, kojega su očevici opisali kao "vehabiju", je prema krugu veleposlanstva ispalio više desetaka metaka pri čemu je ranjen jedan policajac

Dvadesettrogodišnji Mevlid Jašarević koji je u petak poslije podne pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu lakše je ranjen i bit će dostupan policiji radi istrage, potvrđeno je u večernjim satima iz sarajevskog Kliničkog centra.

"Radi se o prostrijelnoj ozljedi desne natkoljenice", objasnila je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić dodajući kako nema zapreka da Jašarević nakon pružene liječničke pomoći napusti bolnicu.

Jašarevića su policijski snajperisti nastrijelili ispred američkog veleposlanstva na kojega je on pucao iz strojnice.

Prema dostupim informacijama Jašarević, kojega su očevici opisali kao "vehabiju", je prema krugu veleposlanstva ispalio više desetaka metaka pri čemu je ranjen jedan policajac.

Njemu je pružena liječnička pomoć i život mu je izvan opasnosti.

Iz američkog veleposlanstva tijekom večeri je potvrđeno kako je nekoliko metaka koje je ispalio napadač pogodilo samu zgradu no nitko od zaposlenika i diplomatskog osoblja nije ozlijeđen.

"Veleposlanik Patrick Moon izražava duboku zahvalnost lokalnoj policiji koja je zaustavila napad na zgradu veleposlanstva", izjavila je Sanja Pejčinović iz ureda za informiranje veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Muhamed Budimlić medijima je potvrdio kako su osim Jašarevića uhićene još dvije osobe koje se za sada povezuju s napadom no nije iznio nikakve potankosti o njihovoj umiješanosti.

"Dobro je jedino to da nije bilo više ozlijeđenih s obzirom da se pucnjava dogodila u samom središtu grada no to i nije neko olakšanje ove veoma teške situacije. Ovo je u svakom slučaju događaj koji će ostaviti dalekosežne posljedice na naš budući život", kazao je prvi čovjek sarajevske policije.

Odmah su slijedila brojna reagiranja dužnosnika i političkih stranaka.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je napad na američko veleposlanstvo "bezumnim terorističkim činom".

„Najoštrije osuđujem teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u BiH. Od nadležnih tijela očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu", stoji u Izetbegovićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je kako taj čin smatra napadom na mir u BiH.

"Poduzet ćemo sve mjere u okviru svojih ovlasti kako bi se ovaj slučaj istražio i do kraja rasvijetlio", izjavio je Nikšić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen također je osudio napad na američko veleposlanstvo zauzevši se za potpunu istragu kako bi se spriječila bilo kakva nagađanja o motivima napadača.

"Takva bi nagađanja samo mogla dalje ugroziti sigurnosno stanje i u Sarajevu i u cijeloj BiH", kazao je Behmen.

Stoga nije želio komentirati ni informacije da je napadač koji je iz Novog Pazara u Srbiji neko vrijeme boravio u selu Gornjoj Maoči u središnjoj Bosni, poznatom kao sjedište jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine.

Mediji navode kako je Jašarević u policijskim evidencijama jer je ranije prijetio američkim diplomatama u Srbiji a navodno ga je privodila i policija u Austriji.

Stranka demokratske akcije BiH odmah se pridružila osudama napada.

"To je napad na prijateljski američki narod koji je svoje prijateljstvo prema BiH dokazao u najtežim i odsudnim trenucima kako tokom agresije na našu zemlju. Zahtijevamo od svih relevantnih i tijela vlasti BiH da utvrde odgovornosti i eventualne propuste u sustavu osiguranja zgrade veleposlanstva SAD-a. Također zahtijevamo da počinitelji, suradnici i nalogodavci ovog zločinačkog napada budu što prije identificirani i procesuirani. Napad na američko veleposlanstvo ujedno je i napad na državu BiH", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika