31.10.2011. / 13:53

Autor: Hina , Nacional.hr

'Mediji se ponašaju kao da je suđenje završeno'

Iz bolnice na Rebru Sanader je do svoje ćelije u Remetincu krenuo iza 13 sati kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska terenca

Photo: Anto Magzan/PIXSELLPhoto: Anto Magzan/PIXSELLBivši premijer Ivo Sanader poslijepodne je iz KBC-a Zagreb, gdje su mu napravljene kardiološke pretrage, vraćen u zatvor u Remetincu jer su liječnici zaključili da mu zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo.

Od Sanaderovih odvjetnika i liječnika doznaje se da su nalazi ergometrije pokazali odstupanja, ali da za sada nije potrebna nikakva dodatna intervencija. Na novi kardiološki pregled Sanader bi trebao doći za mjesec dana.

Iz bolnice na Rebru Sanader je do svoje ćelije u Remetincu krenuo iza 13 sati kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska terenca.

Na isti način bivši je premijer u petak ujutro doveden na zagrebački Županijski sud, gdje se umjesto da se očituje o krivnji za ratno profiterstvo, sudskom vijeću požalio na zdravstveno stanje, točnije kardiološke probleme. Kako su i dvojica sudskih vještaka na sudu ustvrdili da Sanader ima zdravstvenih poteškoća suđenje je otkazano do 3. studenoga.

Sanaderu će tada čitanjem optužnice i službeno početi suđenje zbog ratnog profiterstva, odnosno optužbi da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Članica Sanaderova odvjetničkog tima Jadranka Sloković izjavila je Hini da bivši premijer razmišlja o podnošenju tužbe za klevetu protiv medija koji su objavili da je na sudu manipulirao svojim zdravstvenim stanjem.

"Njegova dijagnoza ničim nije dovedena u pitanje, a zdravstveni su mu problemi potkrijepljeni dokumentacijom i izjavama liječnika", kazala je Sloković.

Smatra da se mediji u ovom slučaju postavljaju kao da je postupak protiv Sanadera okončan i prije nego što je došlo do suđenja. "U postupak treba uvesti red i ograničiti curenje informacija", dodala je Sloković.

Kao nedopustivi primjer curenja informacija iz istrage navela je i posljednje medijske tvrdnje o tajnoj snimci sastanka premijera Sanadera s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, koji je, prema USKOK-ovim sumnjama, Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Sloković ističe da su snimke nastale nakon što je Sanader prestao obnašati dužnost premijera i zaključenja ugovora s MOL-om.

"Teško da se nešto može dogovoriti nakon zaključenja ugovora, a Sanader u to vrijeme nije obnašao premijersku dužnost", dodala je Sloković koja će novi dokaz tužiteljstva u cijelosti vidjeti tek na pripremnom ročištu za suđenje u slučaju INA-MOL 7. studenoga.

Kazala je i da će obrana Ustavnom sudu danas uputiti tužbu na odluku o produljenju pritvora, u kojem je Sanader zadržan "unatoč izmijenjenim okolnostima i ponuđenoj jamčevini".

Jamčevinu od 12,4 milijuna kuna i Sanaderovu putovnicu obrana će kao osiguranje da će se pojavljivati na suđenjima ponuditi i Ustavnom sudu.

Uvjereni su da je zagrebački Županijski sud najveću do sada ponuđenu jamčevinu odbio bez obrazloženja, kao i tvrdnje obrane da više ne postoji opasnost od Sanaderova ponovnog bijega.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 31.10.11. 14:36

Jasno je, naravno, i Sanaderu i njegovom odvj.timu da novinari nisu pisali o tomu da I.S. govori neistinu kada kaže da mu je zdravstveno stanje loše, jer da je tomu tako, to znaju već i ptice na granama. Pisali su o nedopustivom propustu svih kojih se to tiče, i nevjerojatnoj, grotesknoj koincidenciji, da je pritvorenik, umjesto da se pojavi na sudu, na ročištu, baš toga dana zatvorskim vozilom bio vožen u bolnicu na pretrage, radi lošeg zdravlja (koje su se, kako je ispravno primijetio sudac Turudić, mogle obaviti i ranije, kad mu je već zdravlje tako narušeno). Svatko normalan bi tu situaciju nazvao manipulacijom sa zdravstvenim stanjem.
Curenje informacija o uskočkim istragama doista je nedospustivo, a ako je, k tomu još, i kažnjivo, a jest, krajnje je vrijeme da se ovlaštene osobe ozbiljno pozabave otkrivanjem informatora!!
Što se tiče odluke o produljenju ili ukidanju pritvora, bit će zanimljivo čitati obrazloženje odluke naših vrlih ustavnih sudaca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika