02.11.2011. / 10:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Mesić o uhićenju Boljkovca:

Odvraćanje od HDZ-ovih kriminalnih činidbi

"Uvijek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njezino djelovanje. To mogu ponoviti i sada, s time da moram dodati kako se bojim da je ovdje manje na djelu država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminalnih afera što je potresaju

Josip Boljkovac i Stjepan Mesić (Pixsell)Josip Boljkovac i Stjepan Mesić (Pixsell)Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u današnjem je priopćenju, u povodu uhićenja Josipa Boljkovca, poručio kako ga "vijest o uhićenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske" nije pretjerano iznenadila jer je, kako ističe Mesić, aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti.

"S druge strane, ta me informacija ipak u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima", navodi Mesić.

U priopćenju međutim dodaje kako ne zna s kojim i kakvim podacima raspolaže policija, pa o tome, kako kaže, ne može ni suditi.

"No, teško se oteti dojmu o – u najmanju ruku – dvojbenoj objektivnosti njezinoga prvoga čovjeka u svijetlu njegove poznate izjave da ga vrijeđa ako mu se kaže da je antifašista i manje poznate činjenice da je u njegovo vrijeme u zgradi Ministarstva uklonjena ploča s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima – ustaškim terorističkim skupinama – nakon Drugog svjetskog rata", navodi Mesić.

"Uvijek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njezino djelovanje. To mogu ponoviti i sada, s time da moram dodati kako se bojim da je ovdje manje na djelu država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminalnih afera što je potresaju. Na pragu ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi morala biti dovoljno zrela i jaka da – s jedne strane – beziznimno osigura privođenje pravdi svakoga tko je ikada počinio ratni zločin, ali i da se najenergičnije odupre svim pokušajima da se kroz odgovornost za ratne zločine provode obračuni s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepoćudni aktualnoj vlasti", stoji u priopćenju Stjepana Mesića.

Josip Boljkovac (89) uhićen je jutros u Karlovcu. Protiv njega je bila provođena istraga da je počinio ratni zločin na karlovačkom području u poraću 2. svjetskog rata, a za sada nema službenih informacija za što je točno sumnjičen.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugog svjetskog rata i bivši šef karlovačke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 02.11.11. 10:57

Ja sam zgrožena činjenicom da je na čelu policije osoba koju vrijeđa antifašizam! Doista, što misliti o čovjeku koji kaže da nije antifašist? Jedino što ja mogu zaključiti je da je, dakle, on fašist!
Takvoga ostaviti na vlasti!?!!


registracija
26/12/06

capica, 02.11.11. 11:08

Time što vrijeđa antifašizam, Karamarko vrijeđa Ustav.


registracija
20/6/11

etna47, 02.11.11. 12:04

Treba zatvoriti i Stipu tako da mu prijatelju Josipu ne bude dosadno. UDBAŠI, UBOJICE, IZDAJICE HRVATSKOG NARODA.


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.11.11. 12:04

Kada su Gotovina i Markač, zbog jedne civilne žrtve u neselektivnom granatiranju dobili po 24 i 18 godina zatvora, ova je ekipa opravdavala i postojanje i rad haškog suda, pritom govoreći da istim suđenjima Domovinski rat treba osvjetlati svoj obraz.

Danas, kada se pokušava kazniti ratni zločin mjereni u desecima i stotinama tisuća žrtava, i to bez suda i nakon rata, odjednom vrijede druga pravila.

Boljkovac je prva osoba na ovim prostorima od strane partizana koja je privedena i osumnjičena za poratne ratne zločine. 66 godina se čekala ta mogućnost. To dovoljno govori u čijim i kakvim kanđama je ova zemlja i narod svo ovo vrijeme.


registracija
17/12/10

zmaj, 02.11.11. 12:18

Živjeli pobjednici 2. svjetskog rata, ŽIVJELI!!!!! Dole policajčuga, špijunska, ustaška Karamarko zajedno sa Jacom koja ni ne zna što je!!!!


registracija
20/6/11

etna47, 02.11.11. 12:24

Odgovor "zmaju"
Možda ti je i BABO bio heroj i ubojica u 2-gom svje. ratu pa sada ti sve smeta sa HR-predznakom.


registracija
17/12/10

zmaj, 02.11.11. 12:30

Moj BABO je herojčina domovinskog rata, a nikakve "kurce" nije tražio za naplatit učestvovanje, niti mu je ikad palo na pamet, kao vama hercegovcima koji ste cijelu zemlju kompletnu sjebali, držte se svog tu kamenjara, kanite se nas Hrvata PRAVIH, kreteni jedni bez zemlje, ali gotovo vam je za mjesec dana, nećete smjeti prići Lijepoj Našoj!


registracija
20/6/11

etna47, 02.11.11. 12:41

Neka ti to bude jasn i zapamti za sva vremena etne 47
je IMOĆANIN, a to je SRCE HRVATSKE. zmajček tebi na znajne.


registracija
3/9/10

vasiona55, 02.11.11. 12:51

Niti sam bila za procesuiranje Gotovine i svih naših generala i branitelja, niti sam za procesuiranje bilo koga tko je vodio OSLOBODILAČKI rat, uključujući Boljkovca i još kojeg preostalog partizana. Sve one koji su služili okupatoru u bilo kojem ratu bih sankcionirala.


registracija
27/8/09

Lujo1, 02.11.11. 13:04

Ak je Imotski "srce Hrvatske" nije ni čudo kaj nam ide kak nam ide!


registracija
24/7/11

mrvek, 02.11.11. 14:02

zvončica ugrizi mi govanjce.
ma nećete uspjeti skinuti ljagu sa sebe PROKLETI CRNOTORBARI. Slijedi debakl na izborima pa raspad te najjadnije stranke u hrvata KRADEZEA.


registracija
24/10/11

klissilk, 02.11.11. 14:12

zvonko, daj se malo odmori. ova drama oko tvog omiljenog hdz-a te je potpuno iscrpila.svatko je nevin dok mu sud ne dokaze suprotno.prema tome, ne likuj nad sudbinom boljkovca.


registracija
16/6/10

nosonja, 02.11.11. 14:30

Sviđa mi se onaj maskirani specijalac.....zlu ne trebalo,čovjek na dvije štake i 90 godina starosti bi mogao pobjeći!!!!.
Živi upiš.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika