05.11.2011. / 15:17

Autor: Kristina Gaćarić

Hrvatsko plemstvo za 16. rođendan Zbora poželjelo više mlađih članova

Ne želimo da uloga plemstva u povijesti padne u zaborav i da se plemstvo poistovjećuje s primjerice Franjom Tahijem koji je svoje seljake tlačio

Ivo pl. Durbešić i Marko pl. Mladineo (Foto: T. Smoljanović)Ivo pl. Durbešić i Marko pl. Mladineo (Foto: T. Smoljanović)U Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu 5. studenog održana je 13. izborna sjednica Velikog plemićkog vijeća Hrvatskog plemićkog zbora, održana povodom 16. godina rada. Osim hrvatskog plemstva na okupljanju su bili i predstavnici mađarskog i bosanskohercegovačkog plemstva, predstavnici Hrvatske bratovštine „Bokeljske mornarice" te predstavnici Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja". Svečano su uručene povelje novim članovima Hrvatskog plemićkog zbora Vjeranu pl. Marijaševiću iz Osijeka, Ivanu pl. Vučetiću iz Samobora i Žarku pl. Gazzari iz Zagreba. Na sjednici Velikog plemićkog vijeća održan je i koncert članice Hrvatskog plemićkog zbora, Nataše pl. Antoniazzo mezzosopranistice, uz pratnju Ljudmile Šumarove.

Ivo pl. Durbešić, dosadašnji predsjednik HPZ-a objasnio je koja je misija Zbora: „Naš cilj je povezivanje hrvatskih plemićkih obitelji kako bi služile domovini i svojim rodoslovljima svjedočile kontinuitet državnosti, njegujući povijesne vrednote i plemićke tradicije, te poštovali plemićki etički kodeks, a sve to kao dug precima koji su za stečene zasluge dobili plemićke titule."

Željko pl. Šiljeg i Milenko pl. Čolak (Foto: T. Smoljanović)Željko pl. Šiljeg i Milenko pl. Čolak (Foto: T. Smoljanović)HPZ osnovalo je 13 utemeljitelja potomaka plemićkih obitelji iz Hrvatske na čelu s Nikolom pl. Cindrom 1995. godine. Zbor ima 120 članova i povećava se prosječno s 12 članova godišnje. Članovi se sastaju jednom mjesečno u Zagrebu na predavanjima, zajedno posjećuju dvorce ili sudjeluju u društvenim događanjima. Marko pl. Mladineo, novi predsjednik HPZ-a istaknuo je da je Zbor nedavno, nakon dugogodišnjeg čekanja dobio prostor u Teslinoj ulici koji će im pomoći u poboljšanju dosadašnjeg rada, ali i biti poticaj za proširenje aktivnosti:

„Propagirat ćemo naše ideje koje se zasnivaju na činjenici da više istaknemo povijesnu ulogu plemstva. Ne želimo da uloga plemstva u povijesti padne u zaborav i da se plemstvo poistovjećuje s primjerice Franjom Tahijem koji je svoje seljake tlačio. Želimo podsjetiti da je plemstvo bilo udarna snaga u zaštiti zemlje ali i promotor kulture. Žao mi je da smo kroz povijest ostali bez velikog dijela plemstva, naročito nakon bitke na Krbavskom polju kad je veliki broj plemića izginuo. Cilj nam je okupiti plemstvo koje ima dokumentirane izvore o svom podrijetlu kako bi postali naši članovi i bili aktivni u svim našim stremljenjima. Imamo dosta članova koji su starije životne dobi, a cilj nam je da u udruzi bude i mlađih članova."

Komentari

registracija
5/1/07

james, 05.11.11. 18:14

Koja je povijesna uloga plemstva?

Pljačka i tlaka kao i HDZ


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.11.11. 18:18

plemeniti mudrac vam veli da serete kvake!


registracija
11/1/10

fluid, 06.11.11. 12:22

Kada je pećinski pračovjek dijelio meso od ubijene životinje,a da bi se cijela grupa nahranila,uzeo najbolji komad toga mesa sebi(vjerovatno fizički najjača jedinka u grupi),od tada je počelo stvaranje budućeg plemstva.To jest,od tada su počele razlike.Do danas se nije ama baš ništa promijenilo.Živjela nam evolucija i prirodni odabir.Pojesti ili biti pojeden,zakon je džungle.Zakon džungle je i dalje na sceni a sva priča i teorije o poztitivnoj socijalnoj evoluciji čovjeka,su samo tlapnje.Ima li netko dokaze da je drugačije ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika