07.11.2011. / 15:36

Autor: Deutsche Welle

Komentar DW-a

Nova epizoda grčkog eksperimenta

U ponedjeljak (7.11.) u Grčkoj bi trebala biti fomirana nova, prijelazna vlada u kojoj će biti zastupljene obje velike stranke: vladajući socijalistički PASOK i oporbena konzervativna Nova Demokracija.

ArhivaArhivaIpak se nešto događa na grčkoj političkoj sceni. Na koncu dramatičnog proteklog vikenda, koji je javnost doživjela kao kakav krimić, dogodilo se naizgled nemoguće. Socijalistički premijer Papandreou stavio je mandat na raspolaganje, a šef konzervativne Nove Demokracije Samaras odustao je od "totalnog" rata protiv mjera štednje i strukturnih reformi.

Na sastanku s predsjednikom države Papouliasom u subotu (6.11.) obojica su dali zeleno svjetlo kreiranju nove vladajuće koalicije koja bi u djelo trebala sprovesti zaključke nedavnog summita u Bruxellesu. Odnosno voditi zemlju do novih izbora 19. veljače 2012. Najizgledniji kandidat za dužnost šefa prijelazne vlade je Lucas Papademos, bivši dopredsjednik Europske središnje banke. Bez pritiska partnera iz Europske unije taj povijesni napredak ne bi bio moguć.

Slobodno se može govoriti o povijesnom trenutku za Grčku i Europu. Politička kultura ove zemlje zapravo nema iskustva s velikim koalicijama i podjelom odgovornosti kako bi se ostvario veliki cilj. A cilj je ovaj put: spas Grčke od bankrota i spas eurozone općenito. Cilj je jednostavno prevelik da bi ga realizirala samo jedna politička snaga u Grčkoj.

Povijesni trenutak

Pa ipak, bez ogromnog unutarnjeg i vanjskog pritiska glavni protagonisti Papandreou i Samaras ne bi se uspjeli dogovoriti. Dijelovi vladajućeg PASOK-a i proeuropski dio Nove Demokracije prijetili su da će se javno pobuniti protiv svojih stranačkih predsjednika ukoliko se ne postigne dogovor oko vlade "nacionalnog jedinstva". Papandreou je prije nekoliko dana u Cannesu shvatio da je partnerima iz EU-a dosta surealnog grčkog političkog thrillera. Protekli se vikend u pronalaženje rješenja umiješala i Europska pučka stranka, čiji je član i grčka Nova Demokracija.

Je li sad sve riješeno? Je li na pomolu spas Grčke i stabilnosti eurozone? Nikako. Dvije velike stranke moraju koaliciju "ispuniti životom". Moguća je i katastrofa - ukoliko prijelazna vlada pro forma preko parlamenta podrži sve zaključke briselskog summita, odnosno paket pomoći Grčkoj, a Papandreou i Samaras nastave voditi svoj rat do novih izbora. Pretpostavka za provedbu rigidnih strukturnih reformi je stvarna suradnja velikih stranaka.

To su prevelike zadaće da bi ih mogle riješiti samo PASOK i Nova Demokracija. Javni sektor mora se smanjiti, mjere štednje trebale bi biti socijalnije, a gospodarstvo se konačno mora zahuktati. Protekli je vikend ponovno dokazao: bez konstrktivnog, ali povišenog pritiska EU-partnera grčki eksperiment ne može uspjeti.

Vrijeme nepoznanica nije prošlo.

Autor: Spiros Moskovou / sm

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.11.11. 16:22

Nije nikakav spas na vidiku. Titanik tone i dalje.
sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika