07.11.2011. / 18:48

Autor: Hina

Putin kritizirao "velike arogantne sile"

Ruski premijer Vladimir Putin je u ponedjeljak kritizirao ponašanje "arogantnih svjetskih sila" koje su podržale ustanke u zemljama sjeverne Afrike, u govoru u Sankt Petersburgu pred dužnosnicima Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin je u ponedjeljak kritizirao ponašanje "arogantnih svjetskih sila" koje su podržale ustanke u zemljama sjeverne Afrike, u govoru u Sankt Petersburgu pred dužnosnicima Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

"Arogantne svjetske sile su podržavale bivše režime u sjevernoj Africi i te iste zemlje podržale su snage koje su ih srušile", rekao je Putin.

"Svijet je čudno, ali zanimljivo satkan", dodao je ironično pred kolegama iz zemalja SCO-a, među kojima je kineski premijer Wen Jiabao.

Putin je reagirao na izjavu iranskog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija, čija zemlja ima status promatrača u Šangajskoj organizaciji za suradnju, koji je optužio "velike arogantne sile" da su odgovorne za arapsko proljeće.

Putin je u ožujku oštro kritizirao zapadne operacije u Libiji koje su pridonijele padu Gadafiejva režima, usporedivši rezoluciju Vijeća sigurnosti o Libiji s "pozivom na križarske ratove". Moskva, kao ni Peking, nije uložila veto na tu rezoluciju, ali je kasnije optužila NATO da je prekršio ovlasti i blokirala je zapadne planove rezolucije o Siriji.

Kina je spremna zemljama Šangajske organizacije za suradnju pružati novčanu potporu, uključujući davanje zajmova za razvoj infrastrukturnih projekata, izjavio je u ponedjeljak na sastanku SCO-a kineski premijer Wen Jiabao.

Ovaj skup održava se u godini kada SCO slavi svoju 10. godišnjicu osnutka. Ova organizacija, osnovana u Šangaju, okuplja Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan. Organizacija se bavi vojnom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom suradnjom. Mongolija, Indija, Iran i Pakistan imaju službeni status promatrača.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika