08.11.2011. / 14:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Objedinjene afere Hypo i Ina-MOL

Odluku o spajanju dva suđenja Sanaderu poslijepodne je donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, na prijedlog USKOK-a koji je objedinjavanje postupaka zatražio zbog ekonomičnosti

Ivo SanaderIvo SanaderBivšem premijeru Ivi Sanaderu u istom će se postupku, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u četvrtak početi suditi i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluku o spajanju dva suđenja Sanaderu poslijepodne je donijelo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, na prijedlog USKOK-a koji je objedinjavanje postupaka zatražio zbog ekonomičnosti.

Sanaderova obrana ranije je najavila da se spajanju postupaka neće protiviti, ističući da su ta dva postupka od početka trebala biti vođena kao jedan.

Na sudu se doznaje da će se objedinjeni postupak pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića nastaviti prema unaprijed određenom terminu, 10. studenoga.

Suđenje će tada iz formalnih razloga početi iznova čitanjem USKOK-ove optužnice u kojoj će sumnje za primanje mita od čelnika MOL-a biti navedene kao druga točka optužnog akta. Kao prva točka ostat će optužba za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je u vrijeme rata Hrvatskoj odobrila kredit.

Bivši premijer tada će ponovno biti pozvan da će očituje o krivnji koju je ranije odbacivao u svemu za što ga se tereti. Prvu je optužnicu prošlog tjedna odbacio kao konstrukciju koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.

U jučer potvrđenoj optužnica u slučaju Ina-MOL USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika