08.11.2011. / 15:03

Autor: Hina

Berlusconijev glavni saveznik traži da on odstupi

Najbliži saveznik talijanskog premijera Silvija Berlusconija, šef Sjeverne lige Umberto Bossi, zatražio je u utorak od predsjednika talijanske vlade da odstupi.

Umberto BossiUmberto BossiNajbliži saveznik talijanskog premijera Silvija Berlusconija, šef Sjeverne lige Umberto Bossi, zatražio je u utorak od predsjednika talijanske vlade da odstupi.

"Zatražili smo od premijera da odstupi", rekao je Bossi novinarima ispred zgrade talijanskog parlamenta, te dodao da bi 75-ogodišnjeg medijskog magnat trebao zamijeniti Angelino Alfano, tajnik Berlusconijeve stranke.

Bossi je ipak ocijenio da Berlusconi neće "pasti" u utorak na glasovanju u parlamentu, te jasno dao do znanja da će njegova stranka na čelu nove vlade podržati Angelina Alfana, bivšeg ministra pravosuđa u Berlusconijevoj vladi, i trenutačnog tajnika njegove stanke.

Sjeverna liga zajedno s velikim brojem članova Berlusconijeve stranke želi da sadašnji talijanski premijer ode i otvori put novoj vladi desnog centra koja će biti u stanju suočiti se s velikom gospodarskom krizom u zemlji i vratiti pvojerenje u talijansko tržište.

Talijanski parlament u utorak bi trebao glasovati o vitalnim mjerama za financiranje države, a prema pisanju medija te će mjere vjerojatno proći na glasovanju ali će Berlusconi biti suočeni s ponižavajuće malim brojem glasova. Čak i neki članovi sadašnje vlade procjenjuju da će ove mjere proći, ali da vlada neće izdržati još dugo vremena.

Italija je treće najveće gospodarstvo u eurozoni, i talijanski dugovi predstavljanju veliku prijetnju sve široj financijskoj krizi u Europskoj uniji.

Ali Berlusconi, koji talijanskom politikom dominira već 17 godina, odbija otići s premijerske funkcije.

"Ne odlazim", u utorak stoji na naslovnoj stranici pro-Berlusconijeva lista "Il Giornale", koji je u vlasništvu njegova brata.

Berlusconi također smatra da su jedina alternativa sadašnjoj vladi izbori koji bi se trebali održati početkom iduće godine.

Ako parlament u utorak ne usvoji Berlusconijeve mjere, postoje dvije mogućnosti: on će - iako to ne treba očekivati očekivati - dati odmah ostavku ili će predsjednik Giorgio Napolitano narediti glasovanje o povjerenju vladi.

Berlusconi ističe da bi tehnokratska vlada - za koju se zauzimaju talijanski gospodarstvenici - bila nedemokratski "udar" koji bi ignorirao rezultate izbora iz 2008. kada je vlada desnog centra došla na vlast.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika