08.11.2011. / 15:25

Autor: Hina

HDSSB od DIP-a traži odgovor o mogućnostima Glavaševe kandidature

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić zatražio je danas od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da odgovori može li Branimir Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste.

Vladimir Šišljagić i Branimir GlavašVladimir Šišljagić i Branimir GlavašPredsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić zatražio je danas od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da odgovori može li Branimir Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste.

Šišljagić podsjeća da je upit DIP-u uputio još 24. listopada i navodi da je Državno izborno povjerenstvo u odgovoru od 25. listopada "izbjeglo odgovoriti na konkretno postavljena pitanja".

U tom dopisu DIP-u zatražena je informacija o tome postoje li ikakve zapreke da Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, koju izdržava u drugoj državi, bude istaknut za nositelja stranačke liste na parlamentarnim izborima, objašnjava Šišljagić i dodaje da je "DIP, među ostalim, obvezan otkloniti sve dvojbe i nejasnoće u svezi s kandidiranjem kandidata i kandidacijskih lista za Hrvatski sabor". Tako je obvezan dati informaciju i odgovor na upite građana, kandidata, političkih stranaka i nezavisnih lista u svezi s izborima, u svakom trenutku, a ne samo nakon predaje lista i kad se odlučuje o prihvaćanju lista, napominje Šišljagić. Kako kaže, uvjeren je da će u ponovljenu zahtjevu DIP-u "na jasne i konkretne upite, dobiti jasan i konkretan odgovor".

Državno izborno povjerenstvo u odgovoru HDSSB-u od 25. listopada kaže da će "pravno shvaćanje o pravnoj valjanosti podnesenih lista zauzeti kad bude odlučivalo o prihvaćanju lista", pozivajući se na pravno načelo da se "pravna shvaćanja o određenu predmetu mogu zazueti tek kad konkretan predmet dođe na odlučivanje".

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 08.11.11. 16:05

Hdssb je dobio od DIPa upravo konkretan odgovor!
Iz odgovora se može zaključiti: "Stavite Glavaša na izbornu listu, a mi ćemo u postupku odlučivanja o prihvaćanju izbornih lista donijeti odluku o prihvaćanju vaše liste." Ako odluka bude odbijajuća, ona će biti obrazložena, a kroz obrazloženje će biti jasno pravno stajalište DIPa o pravnoj valjanosti kandidature osuđenog ratnog zločinca.
Jasno kao dan. I konkretno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika