09.11.2011. / 12:33

Autor: Hina

Slovenija odredila stručnjake za arbitražu

Slovenska vlada odredila je četvoročlani tim odvjetnika za praćenje postupaka na arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom, objavili su u srijedu ljubljansko "Delo" i Slovenska televizija.

Arbitražna komisija odlučivati će o granici između Hrvatske i SlovenijeArbitražna komisija odlučivati će o granici između Hrvatske i SlovenijeSlovenska vlada odredila je četvoročlani tim odvjetnika za praćenje postupaka na arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom, objavili su u srijedu ljubljansko "Delo" i Slovenska televizija.

Uz profesoricu na pravnom fakultetu u Ljubljani Vasiliku Sancin, koja se i ranije bavila ovom problematikom, u timu su još i tri strana pravna stručnjaka s, kako navode mediji, velikim autoritetom na području međunarodnog prava te bogatim iskustvom oko zastupanja država u teritorijalnim sporovima: pravnici Michael Wood (Velika Britanija), Rodman Bundy (SAD) te Alain Pellet (Francuska). Četvoročlani tim vodit će Pellet, objavila je Slovenska televizija.

Svi postupci vezani uz provedbu arbitražnog sporazuma po kojemu će se granični prijepor rješavati pred petočlanim arbitražnim sudom, u kojemu će Hrvatska i Slovenija imati po jednog arbitra, počinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom idućeg mjeseca.

Slovenski mediji navode da početak postupaka vezanih uz arbitražu počinje "u osjetljivom vremenu", odmah nakon parlamentarnih izbora koji se u obje države ove godine održavaju istog dana, 4. prosinca. Također ističu da arbitražni sporazum određuje vrlo kratke rokove u vezi s definiranjem spora te imenovanjem arbitražnih sudaca.

Slovenska vlada za slovenskog je arbitra u arbitražnom sudu odredila uglednog stručnjaka za međunarodno pravo, posebice za područje trgovačkog prava, Jerneja Sekoleca, a hrvatska Budislava Vukasa, jednog od najpriznatijih hrvatskih stručnjaka za pomorsko pravo koji je, uz ostalo, bio je i potpredsjednik Međunarodnog suda za pomorsko pravo u Hamburgu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika