10.11.2011. / 11:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Zaustavljen oporavak Europe

"Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini", istaknuo je povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn

IlustracijaIlustracijaOporavak europskog gospodarstva je zaustavljen i BDP će stagnirati sljedeće godine, objavila je u četvrtak Europska komisija u jesenskim gospodarskim prognozama.

"Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini", istaknuo je povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn predstavljajući jesenske gospodarske prognoze, koje Komisija objavljuje dvaput godišnje.

"Ključ za ponovno pokretanje gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta je u uspostavi povjerenja u fiskalnu održivost i financijski sustav te u ubrzanju reformi za jačanje potencijala za gospodarski rast", dodao je Rehn.

Komisija ocjenjuje da je naglo gubljenje povjerenja smanjilo investicije i potrošnju, a usporavanje rasta na svjetskoj razini smanjilo je izvoz, dok je proračunska štednja utjecala na domaću potražnju.

Prognoza je da će BDP u EU-u stagnirati dobrim dijelom u 2012. godini. Za cijelu sljedeću godinu predviđa se rast od 0,5 posto. Do 2013. predviđa se povratak na spori rast od oko 1,5 posto. Ne predviđaju se ni stvarna poboljšanja na tržištu rada i nezaposlenost bi trebala ostati na sadašnjoj razini od oko 9 posto.

Inflacija bi trebala pasti ispod dva posto. Nastavit će se napredak u fiskalnoj konsolidaciji, a javni deficit bi do 2013. godine trebao pasti na nešto iznad 3 posto pod pretpostavkom da se ne mijenja politika, prognoza je Europske komisije.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 11:48

Kaže Sarkozi Merkelici;"Izgleda da ti je lijeva dojka malo mekša od desne!Daj to malo dotjeraj!"


registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 11:55

Malo ozbiljnije! Prosjek zaposlenosti u EU je nešto kao i prosjek mirovina u Hrvatskoj.U Njemačkoj radi oko 92 % radno sposobnih(na 90 milijuna stanovnika).Kada se to ukupno zbroji sa brojem zaposlenih u EU pa se podjeli sa brojem zemalja,dobije se zadovoljavajući statistički podatak.Mirovine u Hrvatskoj su također,relativno podnošljive(iako su stvarno katastrofalne).Kada se zbroji mirovina jednog Dragičevića od nekih 170.ooo Kn te ostalih kapitalaca sa mirovinama od po 50 Kn čak(kod mnogih nesretnika) te se to podijeli sa brojem umirovljenika,dobije se neka pozitivna boranija.Dragičević se izgubi sa svojim astronomskim visinama a mali ispadaju da imaju dosta.Naravno,statistika je točan zbroj krivoga stanja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika