10.11.2011. / 13:10

Autor: Nacional.hr

Kritike Kaptola

Don Grubišić na meti Crkve

"Pozivam svu braću svećenike da svoju službu vrše u skladu sa dostojanstvom Božjih službenika te svetu službu i crkvene prostore ni u kom slučaju ne koriste u političke svrhe"

Mons. Marin BarišićMons. Marin BarišićNadbiskup Splitsko-makarski, mons. Marin Barišić, kritizirao je političko angažiranje don Ivana Grubišića.

"Ne želeći ulaziti u osobne namjere, ovakva politička aktivnost našeg svećenika don Ivana Grubišića, premda umirovljenog, ali još uvijek člana prezbiterija splitsko-makarske nadbiskupije, nije u skladu, već u suprotnosti s jasnim crkvenim normama. Pozivam svu braću svećenike da svoju službu vrše u skladu sa dostojanstvom Božjih službenika te svetu službu i crkvene prostore ni u kom slučaju ne koriste u političke svrhe. Podsjećam na sva kanonska upozorenja, upute i zabrane kojima se Crkva trajno trudi da njezini službenici u društvu izgrađuju mir i sklad te da se klone svakog političkog djelovanja koje bi dovodilo do razdora među ljudima i do pogrešnog shvaćanja crkvenog poslanja i svećenikova dostojanstva", napisao je mons. Barišić u javnom obraćanju.

U svojoj poslanici obratio se i vjernicima laicima. "Želio bih ohrabriti vjernike laike da spremno prihvate odgovornost za javno dobro da se i u okviru političkih mogućnosti zauzimaju za izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg svijeta, oplemenjujući kršćanskim vrijednostima konkretnu društvenu stvarnost. Iskreno pozivam sve, svećenike i vjernike da svatko u svom redu, pozivu i ulozi, svojom molitvom, glasom i evanđeoskim svjedočenjem pridonese rastu humanosti i odgovornosti za dobrobit naše Crkve i domovine", poručio je nadbiskup.

Na novinarsko pitanje što misli o mons. Barišićevoj izjavi, don Grubišić se nasmijao i kratko odgovorio preko telefona kako 'nije dobio ništa pa nema komentar'.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 13:26

Držite lopova viču najveći lopovi od najvećih.Licemjeri i glavni nevjernici koji se zaklinju u "10 zapovijedi Božiji" a ,u stvari su glavni kršitelji sve i jedne zapovijedi.Tko tako želi vjerovati i tko sumnja u Boga kao nesposobnog da sve vidi i razumije,bez poosredništva bilo koga a kamoli ovih lažljivaca,neka i dalje čini osobni grijeh.I to direktno protiv Onoga u koga toliko tobože vjeruju sumnjajući u Njegove sposobnosti i naum.Crkveni ljudi nisu ništa drugo nego manipulatori i ispirači mozgova.Svjesno,školovano i ustrajno.


registracija
14/7/11

Trinity, 10.11.11. 13:56

Kojeg li licemjerja i pokvarenjaštva!!!! Kad upravo oni, službenici Božji, svakodnevno, pa evo i jučer oni hijerarhijski najviši, pozivaju narod na glasanje , zna se za koga! Od 90.tih, pa do danas, najvažnija sastavnica njihove službe u i izvan crkvenih prostora upravo im je "političko djelovanje"! Kako sramotno i nedostojno crkvenih službenika! A don Ivan Grubišić, među njima rijetka moralna vertikala, nikad im nije "sjeo" i uvijek im je bio trn u oku. Ja mu želim puno uspjeha na izborima!!


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 15:02

Jedini koji pogrešno shvaćaju crkveno poslanje i svećenikovo dostojanstvo su ovi iz čijih usta izlaze ove licemjerne poruke. Don Grubišić doista nema što drugo na to reći nego ono što je rekao.


registracija
3/12/10

Yoda, 10.11.11. 15:15

Dame i gospodo, potpisujem sve što ste napisali...
Don Ivane da ste u mojoj izbornoj jedinici moj glas bi išao Vama.. Sretno!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.11.11. 16:28

Rekla je Jaco da će se mnogi iznenaditi na ovim izborima.Znam da nije mislila na don Ivana,ali on će definitivno iznenaditi mnoge.U Splitu je već pomrsio račune HDZ-u i Kerumu.Zato i koaliraju,ali neće profitirati.
Barišić,rečeni monsinjor,ima zašto dipliti.Nakon svakog "radnog dana" on ode u svoju velebnu palaču,tisuću puta veću od njegove fizičke potrebe, onu istu iz koje je istjeran FESB zajedno s knjižnicom,da tamo, preko mramornog poda ,uđe u lift koji ga odveze u tišini pravo u njegov penthouse.
A tamo mogu,jel' te,samo istinske sluge Božje.Don Grubišić je nešto sasvim suprotno.


registracija
25/6/10

vidra, 10.11.11. 16:36

Grubišić je cijeli svoj život zastupao ono što i danas govori.Milina ga je slušati. On je jedina moralna vertikala u našoj državi i ne vidim zašto crkva u njemu vidi nešto drugo. Sanjaju kao i obično, a to njihovo sanjanje građanima ništa ne nosi, samo jad i bijedu. Grubišić je konkretan, upire prste u nezakonitosti i nepravdu i narod to prepoznaje, a oni mogu pričati što hoće.


registracija
19/11/10

CROSTOJKOVIC, 04.01.12. 23:33

KAKO JE SVEĆENIK PRODAO SVOJU „DUHOVNU BRAĆU“ ?

Don Ivan Grubišić je osramotio svoju Crkvu za vrijeme parlamentarnih izbora - jer zagovarao je Gay parade i istospolne brakove

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić suspendirao je don Ivana Grubišića. Novi saborski zastupnik tako više ne može ispovijedati, propovijedati, slaviti misu te nositi svećeničko odijelo.

Nadbiskup je naveo i zbog čega je don Ivanu izrečena suspenzija. To su aktivno sudjelovanje u politici, prihvaćanje javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu, ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

Ivan Grubišić je godinama varao zavodljivim riječima sve ljude oko sebe. No, pripovijednik je sad otkriven - da bio je lažan. I tko je zapravo on? Doduše njegovi porodiljni đavliji trudovi otkrili su – da je rođeno ludo čedo. Vjetrovi i pustinje, izvori i studenci presahnuli su, jer sljedbenik Gay parada i „Sodome i Gomore“, te podržavatelja istospolinih brakova, njegov Crkva riješila ga je titule „Don“. Izbacila ga je iz svojih redova.

Ivan Grubišić je postao kao biblijski Ezev, koji je prodao svoj obraz za jedan „obrok“, no taj obrok može i biti saborski četverogodišnji mandat,
ili njegova ljevičarska deklaracija… Ja mislim da; raspasti će se ta njegova Europska unija, to leglo Gay parada i geto istospolnih brakova.
Možda bi mu sad bolje pristajala titula „crnog financijera“ Jude Iškariotskog. No, bilo što – bilo: Grubišić je pljunuo na Kršćanska načela i celibate…

U Bjelovaru, 02.01.2012. godine

Vođa pokreta „Štit“
i Nezavisni kandidat
BRANKO STOJKOVIĆ
------------------------------
http://crostojkovic1958.blog.hr
095/814-82-90
brankostojkovic152@yahoo.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika