10.11.2011. / 17:11

Autor: Hina

Merkel: Stabilnost eurozone najviši prioritet vlade

Najviši prioritet njemačke vlade je stabilizirati eurozonu u njezinu sadašnjem obliku, rekla je kancelarka Angela Merkel u četvrtak i time odbacila glasine o sklonosti Berlina za sužavanjem eurozone.

Angela MerkelAngela MerkelNajviši prioritet njemačke vlade je stabilizirati eurozonu u njezinu sadašnjem obliku, rekla je kancelarka Angela Merkel u četvrtak i time odbacila glasine o sklonosti Berlina za sužavanjem eurozone.

Kancelarka je na konferenciji za novinare u Berlinu zapravo ponovila sadržaj priopćenja kojim je njezin glasnogovornik opovrgnuo pisanje Reutersa da njemački i francuski dužnosnici razmatraju jačanje gospodarske integracije, ali s manjom skupinom zemalja.

"Imamo samo jedan cilj, a taj je stabilizirati eurozonu u njezinu sadašnjem obliku", rekla je Merkel na konferenciji s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom.

Poručila je i da Italija, koja je postala epicentar dužničke krize, mora vratiti povjerenje u svoju državu i što žurnije odrediti nasljednika premijera Silvija Bersluconija.

Agencija AFP javlja da je i neimenovani francuski izvor potvrdio kako nikakav scenarij o smanjenju eurozone ne postoji i te spekulacije nazvao fantaziranjem, a Europska komisija u Bruxellesu je rekla kako nema nikakvih informacija o takvoj raspravi.

Reuters je u srijedu prenio da njemački i francuski dužnosnici razmatraju planove o radikalnom preustroju Europske unije koji bi uključivao uspostavu integriranije i potencijalno manje eurozone i da zadnjih mjeseci na svim razinama vode o tome intenzivne konzultacije.

"Moramo biti vrlo oprezni, ali istina je da moramo sastaviti popis onih koji ne žele biti dio kluba i onih koji to jednostavno ne mogu", prenio je Reuters neimenovani izvor iz Bruxellesa.

Merkel je u izjavi za novinare inzistirala na važnosti očuvanja europskog jedinstva. Podsjetila je da EU ima zajedničko tržište i Lisabonski ugovor.

Također je poželjela "koliko god je moguće veći uspjeh" novome mandataru grčke vlade i dodala "Njemačka će učiniti sve da surađuje što je bolje moguće" s novom ekipom u Ateni.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.11.11. 18:18

Titanik stabilno tone! Baš me zanima dokle će spašavati EU i euro?
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika