11.11.2011. / 10:19

 

Krugman: Ovako završava euro

Paul Krugman, čuveni ekonomist, nobelovac i redovni kolumnist za New York Times, osvrnuo se prije dva dana na aktualnu krizu u eurozoni. Njegov 'poetski' uradak prenosimo u cijelosti

Paul KrugmanPaul KrugmanOvako završava euro.

Ovako završava euro.

Ne s praskom, već s bunga bungom.

Zaozbiljno, sada kada je prinos na talijanske 10-godišnje obveznice dobrano prešao 7 posto, našli smo se u položaju gdje se svi pakleni krugovi vrte punom brzinom - a europski vođe doimaju se poput jelena uhvaćenog pred automobilskim reflektorima. Kako je jučer rekao Martin Wolf, nezamislivo - raspad eurozone - postalo je i previše zamislivo:

„Eurozona izgrađena na jednostranoj deflacijskoj prilagodbi će propasti. To se čini izvjesnim. Ako vođe eurozone budu inzistirali na toj politici, morat će prihvatiti i njezin rezultat."

Svaki makar polovično uvjerljiv put do spašavanja eura sada ovisi o radikalnoj promjeni politike Europske središnje banke. A opet, kako kaže John Quiggin u Timesu, ona je umjesto toga dosad bila dio problema.

Vjerujem da će ESB-ovo podizanje kamatnih stopa ranije ove godine ući u povijest kao klasičan primjer političkog idiotizma. Vjerojatno bismo bili u ovom škripcu čak i da ESB nije podigao stope, ali zapanjuje čista glupost opsesije inflacijom dok je euro očito ugrožen.

Još uvijek mi je teško povjerovati da će euro propasti, ali čini se da je jednako teško povjerovati da će Europa učiniti ono što je potrebno da bi taj pad spriječila.

Nezadrživa silo, upoznaj nepomični predmet - i promatraj eksploziju.

Napisao: Paul Krugman

Preneseno s Krugmanovog bloga na stranici New York Timesa

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 11.11.11. 10:57

On je čuveni ekonomist, a šta sam ja, to sam predvidio prije cca 5 godina.


registracija
11/1/10

fluid, 11.11.11. 11:36

Ipak je za današnje vrijeme previše 7 milijardi ljudi na planetu Zemlja.Treba to brže prorjeđivati.Samo se moraju nači načini.Što suptilnije to efikasnije.Pustiš li banke da gospodare svijetom,nastane problem neviđene pohlepe i matematika se počme mijenjati u osnovama.Tako da zaista postane račun 2 + 2 = 6.Ne 5 nego 6.Zbog lakomosti.Pustiš da politika diktira svijetom,postane još gore.Spoji se pohlepa ,glupost i iracionalnost do takvih granica da bez problema riskiraju svjetski rat.Jednostavno čovjek ne zaslužuje opservaciju Planeta .Mora doći do zatiranja vrste.Isto kao i sa dinosaurima.Kako na vidiku trenutno nema nijedan monolitni meteor koji b i ponovio kataklizmu dinosaura od prije 160 milijuna godina,čovjek će to učiniti razornim arsenalom atomskoga potencijala.Svi su uvjeti ispunjeni a kako glupost caruje,neće biti greške.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 11.11.11. 12:44

Baš kako je napisao M.Lowry:
"Kada bi se svijet bar na jedan dan otrijeznio,umro bi od gržnje savjesti."


registracija
2/1/11

prohujalo, 12.11.11. 10:09

zalosno je kad sam sebi mkoras priznati da si pogrijesio.....a to se upravo dogada meni......tek sad uvidam kako je pokojni Tito bio pametan......ali i u mom slucaju vrijedi ona stara nije bitno koliko si pametan.....zivotno iskustvo je najbolja skola........


registracija
4/6/11

VladSerbia, 12.11.11. 10:54

Mislim da je komentar ovog coveka senzacionalisticki.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika