11.11.2011. / 16:15

Autor: Hina

Izrael zrakoplove štiti proturaketnim sustavom C-Music

Izrael je procijenio da je nakon pada režima u Libiji libijsko oružje postalo dostupnije teroristima zbog čega je porasla opasnost od napada na izraelske ciljeve te je ubrzao postavljanje proturaketne obrane na svoje zrakoplove, rekao je u petak dužnosnik zadužen za sigurnost.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzrael je procijenio da je nakon pada režima u Libiji libijsko oružje postalo dostupnije teroristima zbog čega je porasla opasnost od napada na izraelske ciljeve te je ubrzao postavljanje proturaketne obrane na svoje zrakoplove, rekao je u petak dužnosnik zadužen za sigurnost.

Zrakoplovi izraelskih prijevoznika, među kojima je i kompanija El Al, ubrzano se opremaju sustavima C-Music. Taj sustav se koristi laserom za "osljepljivanje" raketa koje reagiraju na toplinu.

Do 2013. godine cjelokupna izraelska zračna flota trebala bi biti zaštićena tim sustavom.

U kaosu rata u Libiji oružje iz te zemlje preplavilo je krijumčarska tržišta i postalo dostupnije Palestincima i skupinama povezanima s Al Kaidom na egipatskom Sinaju, ocjenjuje Izrael.

Židovska država počela je sustav "Flight guard" (čuvar leta) postavljati na zrakoplove El Ala nakon što je Al Kaida pokušala srušiti zrakoplov s izraelskim turistima u Keniji 2002.

No Flight guard se pokazao neprikladnim te je Izrael odabrao C-Music vlastitog proizvođača Elbit i planira izdvojiti od milijun do 1,5 milijuna dolara kako bi ga montirao na svaki izraelski zrakoplov.

Izrael zasad nema informacija da su poruzračne rakete stigle na Zapadnu obalu ili u Gazu. Dotok krijumčarenog oružja na palestinska područja porastao je iz Egipta otkako je odande Izrael povukao svoje vojnike 2005.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua objasnila je da C-Music prvenstveno treba umiriti izraelsku javnost za slučaj da Izrael, prema odredbama mirovnog sporazuma, vrati Palestincima okupirana područja.

"Svaki mirovni sporazum mora sadržati učinkovite sigurnosne mehanizme koji će odgovoriti na širok raspon prijetnji, a među njima su i ručno ispaljivane rakete".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika