14.11.2011. / 11:02

Autor: Hina

'Kina je odrasla i mora se odgovorno ponašati'

Američki predsjednik Barack Obama poručio je Kini da je sada "odrasla" ekonomija i da se mora početi odgovorno ponašati u odnosu na pitanja valute i trgovine koja američkom gospodarstvu nanose štete, no Kina odbacuje te optužbe i tvrdi da postupa isključivo u skladu s pravilima međunarodnih sporazuma, javlja Reuters u ponedjeljak iz Honolulua gdje se održao summit APEC-a (Forum za suradnju azijsko-pacifičkih zemalja).

Američki stručnjaci procjenjuju da je kineski yuan potcijenjen za oko 30 postoAmerički stručnjaci procjenjuju da je kineski yuan potcijenjen za oko 30 postoAmerički predsjednik Barack Obama poručio je Kini da je sada "odrasla" ekonomija i da se mora početi odgovorno ponašati u odnosu na pitanja valute i trgovine koja američkom gospodarstvu nanose štete, no Kina odbacuje te optužbe i tvrdi da postupa isključivo u skladu s pravilima međunarodnih sporazuma, javlja Reuters u ponedjeljak iz Honolulua gdje se održao summit APEC-a (Forum za suradnju azijsko-pacifičkih zemalja).

"Kina mora razumjeti da je njezina uloga sada drugačija nego što je možda bila prije 20 ili 30 godina, kada njezino kršenje pravila uistinu nije bilo važno jer nije imalo značajnije posljedice", rekao je Obama, poručivši da je Kina sada "odrasla i da se mora odgovorno ponašati".

Kina nije čekala ni trena da odgovori na Obamine optužbe, poručujući da će "igrati prema pravilima međunarodnih sporazuma koji su na snazi".

"Prvo moramo znati o kojim pravilima govorimo. Ako su pravila donesena kolektivno, putem sporazuma kojeg je Kina potpisnica, tada će Kina poštivati ta pravila. Ako je pravila donijela jedna zemlja ili čak nekoliko zemalja, Kina nema obvezu poštivati ta pravila", kazao je na tiskovnoj konferenciji dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Pang Sen.

Obama, međutim, odgovara da će SAD biti nepopustljiv u svom zahtjevu da Kina počne primjenjivati ista pravila kao svi drugi. Američki stručnjaci procjenjuju da je kineski yuan potcijenjen za oko 30 posto, što znači da je američki izvoz u Kinu u tom postotku skuplji, dok je kineski uvoz u SAD u istoj mjeri jeftiniji.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika