15.11.2011. / 15:35

Autor: Hina

Kineski umjetnik platio 1,3 milijuna USD poreza

Kineski umjetnik disident Ai Weiwei platio je u utorak 8,45 milijuna juana (1,3 milijuna američkih dolara) poreza što je ocijenio vjerojatno uzaludnim pokušajem da na sudu ospori tužbu za utaju poreza.

Ai WeiweiAi WeiweiKineski umjetnik disident Ai Weiwei platio je u utorak 8,45 milijuna juana (1,3 milijuna američkih dolara) poreza što je ocijenio vjerojatno uzaludnim pokušajem da na sudu ospori tužbu za utaju poreza.

Pristaše kineskog umjetnika kojega su vlasti 81 dan držale u pritvoru, a što su osudile međunarodne udruge, tvrde da je tužba pokušaj vlasti da ušutka najpoznatijeg kineskog društvenog kritičara.

Autor stadiona "Ptičje gnijezdo" za Olimpijske igre u Pekingu, 54-godišnji Ai je u utorak poslije podne u poreznom uredu uplatio iznos koji su prikupile njegove pristaše.

Dužan je ukupno 15 milijuna juana (2,4 milijuna dolara), jer vlasti od njega potražuju i 6,6 milijuna juana kazne za navodnu utaju porezu, što on odbija platiti jer bi time prešutno priznao izmišljenu krivnju.

Ai je tužbe nazvao nezakonitima i ne gaji nade da će vlasti obustaviti sudski proces jer ga žele ocrniti i prikazati kao lašca.

"Jedino želim učiniti predmet vidljivim, kako bi javnost imala potpun uvid", rekao je umjetnik kojega su vlasti pritvorile u travnju te bez podizanja optužnice do kraja lipnja držale na tajnom mjestu.

Objasnio je da je porez platio kako bi zaštitio suprugu, zakonski odgovornu osobu njegova poduzeća kojoj inače prijeti zatvorska kazna.

Oko 30.000 donatora prikupilo je 9 milijuna juana, a donacije još stižu. Ai je najavio da će novce, preostale od uplate poreza, vratiti donatorima.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika