16.11.2011. / 17:28

Autor: Ivan Pandžić

Bandićev gradski proračun

Početak kraja še(ri)fovanja

Bitka je počela, Bandić sada ima lošiju početnu poziciju jer će krenuti s pozicije gubitnika na parlamentarnim izborima i zbog svojih brojnih afera, ali će učiniti sve da makar zadrži zagrebačku fotelju i da se do kraja mandata pokaže kao miroljubiv i radišan gradonačelnik

Uz zasad mizerne šanse na anketama za ulazak u Sabor, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je učinio i prvi korak koji bi mogao značiti i kraj njegova gradonačelničkog mandata sljedeće godine. Predložio je proračun Zagreba u visini od 6,65 milijardi kuna i otvorio novu bitku za Zagreb u kojoj će mu na suprotnoj strani biti dvije najjače stranke Kukuriku koalcije, SDP i HNS. Prema već ranijim najavama, plan SDP-a i partnera u Gradu jest da u dva skupštinska čitanja odbiju proračun ili da ga toliko promijene amandmanima da Bandiću bude potpuno neprihvatljiv. Uvod je to u odluku o privremenu financiranju i o roku od tri mjeseca u kojem bi se gradonačelnik i Skupština trebali dogovoriti. No dogovora neće biti, nego će Kukuriku koalicija na državnoj razini donijeti novi zakon koji olakšava smjenu izravno izabrana gradonačelnika. Uslijedit će izbori za Skupštinu i referendum za koji su svi uvjereni da će Bandić biti smijenjen, pa bi tako već u svibnju ili u lipnju, godinu dana prije isteka Bandićeva redovita mandata, Zagreb trebao dobiti novog gradonačelnika.

Slijede međusobne optužbe

"Ne želim komentirati mogućnost odbijanja proračuna. Uvjeren sam da će biti političke odgovornosti kod zastupnika i da će proračun proći. Otvoren sam za sve ideje i proračun nije Sveto pismo, prihvatit ću konstruktivne ideje", rekao je Bandić na predstavljanju proračuna.

Iako zna što mu se sprema, njegova izjava najbolje pokazuje ono što će se u Zagrebu događati sljedećih mjeseci: uvjeravanje javnosti da je baš ona druga strana svojim neodgovornim ponašanjem uzrokovala nove izbore. Iako se Bandića već sada s dosta argumenta može okarakterizirati kao političkog mrtvaca, i pri predstavljanju proračuna on je pokazao svoju lukavost. Da bi se pokazao kao čovjek koji sluša građane i želi kompromis, izbio je dva najjača argumenta SDP-u iz ruku. Prvi njegov potez bio je da je nakon godinu dana natezanja i neizvjesnosti, opet predložio novi model naplate vrtića u Zagrebu. Iako ostaje njegova klasifikacija plaćanja u odnosu na prihode prema članu obitelji, novopredložene cijene su 25 posto niže, a razrada detaljnija.

Katastrofalna situacija u Zagrebu

Tako, primjerice, najviša cijena vrtića, za one koji imaju primanja iznad osam tisuća kuna mjesečno po članu obitelji, sada iznosi 1600 umjesto 2000 kuna. Uveo je i da se od prihoda odbija kredit za prvi stan. Nakon dvije uzastopne godine rezanja prihoda Zagrebačkog holdinga nad kojim je izgubio kontrolu, sada im je dao 60 milijuna kuna više. Ukupno će za subvencije i radove Holdingu otići 1,875 milijardi kuna ili gotovo trećina proračuna. Poslušao je i kritike i ove godine, suprotno smjernicama dobivenima iz Vlade, smanjio proračun u odnosu na ovogodišnji za 200 milijuna kuna. "Ja sam jedini gradonačelnik u Europi koji nema kontrolu nad gradskom tvrtkom. Unatoč tomu i manjem proračunu, ne smije biti animoziteta i kao odgovoran čovjek pomoći ću Holdingu da ispliva iz teške situacije," rekao je Bandić koji zna da on ne smije biti proglašenim glavnim krivcem za financijski katastrofalnu situaciju u Zagrebu i njegovoj tvrtki, što će SDP potencirati u njegovoj smjeni.

Zakon o smjeni gradonačelnika

Plan SDP-a za detroniziranje svoga dugogodišnjeg zagrebačkog šefa koji je postao gradonačelnikom na njihovoj listi, a onda se odlučio na samostalan put, ima i nekoliko uvjeta koji moraju biti ispunjeni. Prvi je da na nacionalnoj razini pobjede na izborima, što se zasad čini veoma realnim. Bez toga ne mogu donijeti zakon o smjeni gradonačelnika, koji je inače već u Vladi pripremio HDZ, ali nikada nije došao do Sabora. Spekulira se, upravo zbog računanja na suradnju s Bandićem u eventualnoj postizbornoj koaliciji.

Međutim, puno veći problemi su unutar samog SDP-a, što daje drugi uvjet - moraju imati dovoljno jakog čovjeka koji bi se suprotstavio Bandiću na novim gradonačelničkim izborima. Predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić kao ni predsjednik Skupštine Boris Šprem nisu se još profilirali kao takve osobe. Josipa Kregara je Bandić već potukao na izborima, doduše kada je Bandić imao potporu SDP-a, a sada bi je imao on. Treći uvjet je da zaista uvjere Zagrepčane da je Bandić najveći krivac, a da su oni alternativa. Kao što se već vidi, Bandić je danas krenuo mijenjati percepciju u svoju korist, a u Zagrebu se trenutačno i jedni i drugi doživljavaju kao svađalice koje su podjednako odgovorne za blokadu razvoja Grada. Bez toga ne mogu računati na pobjedu na izborima za Skupštinu i izbor svog čovjeka na mjesto gradonačelnika.

Moguće i čudo?

Bitka je počela, Bandić sada ima lošiju početnu poziciju jer će krenuti s pozicije gubitnika na parlamentarnim izborima i zbog svojih brojnih afera, ali će učiniti sve da makar zadrži zagrebačku fotelju i da se do kraja mandata pokaže kao miroljubiv i radišan gradonačelnik. Ako se teza o kratkom pamćenju birača pokaže opet točnom, možda se dogodi i čudo pa da Bandića gledamo na čelu Zagreba i do sredine 2013. godine.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
11/12/07

time, 16.11.11. 22:39

Ovog prefriganog lopova treba već jednom maknuti sa svih položaja ali prvo neka vrati stan u Bužanovoj koji je dobio od Hypo banke za uzvrat što im je dozvolio haranje po Zagrebu i otimanje gradske i privatne imovine.


registracija
27/8/09

Lujo1, 17.11.11. 08:33

Ne ide bandi(ti)ć na izbora za Sabor radi želje da pomogne RH.
Jedini motiv mu je dobivanje saborskog imuniteta i umanjivanje izgleda da žurno ode u Remetinec ako njegov pajdo bajić bude smjenjen i na njegovo mjesto dođe neki pošten i neovisan državni odvjetnik.


registracija
15/8/10

bigred1, 17.11.11. 17:33

imunitet vrijedi samo za verbalni delikt,mada je hdz i to preskočio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika