16.11.2011. / 18:01

Autor: Hina

Sutra odluka o novim svjedocima i dokazima na suđenju Sanaderu

Vijeće suca Ivana Turudića sutra bi trebalo odlučiti o dokazima i svjedocima koji će se ispitati na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu nakon što je prvom slučaju za primanje provizije od austrijske Hypo banke pridružena i optužnica za uzimanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat, navodno, omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Ivo SanaderIvo SanaderVijeće suca Ivana Turudića sutra bi trebalo odlučiti o dokazima i svjedocima koji će se ispitati na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu nakon što je prvom slučaju za primanje provizije od austrijske Hypo banke pridružena i optužnica za uzimanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat, navodno, omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Sanaderova obrana ranije je najavila da će, među ostalim dokazima, predložiti svjedočenje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija koji je bivšem premijeru navodno dao mito, ali i da će razmotriti hoće li predložiti ispitivanje premijerke Jadranke Kosor, s obzirom da tvrdnje da su s detaljima spornog s MOL-om bili upoznati i članovi vladina užeg kabineta, predsjedništvo HDZ-a te njegovi koalicijski partneri.

Nakon posljednjeg ročišta na kojem je Sanader ponovno odbacio sve optužbe obrana je ustvrdila da će se usprotiviti uvrštavanju u spis snimke sastanka Sanadera i Hernadija u jednom zagrebačkom restoranu, smatrajući da je snimka nezakonita i protuustavna.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš na sudu je odbacila tvrdnje obrane da je snimka nezakonit dokaz jer ga u suprotnom, kako je rekla, USKOK ne bi niti predao sudu.

Među USKOK-ovim dokaznim prijedlozima su, među brojnim dokumentima i svjedocima, i dva računa iz restorana u kojem su se sastali Hernadi i Sanader od 4900 i 1500 kuna.

Uz odluku o dokaznim prijedlozima sudsko bi vijeće sutra trebalo nastaviti s ispitivanjem svjedoka u slučaju za ratno profiterstvo, s obzirom da se, osim za uzimanje MOL-ovog mita, Sanader tereti da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.

U petak 18. studenoga na klupi za svjedoke očekuje se i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiji je iskaz bio ključan za podizanje optužnice za ratno profiterstvo.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika