17.11.2011. / 09:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Širenje američke ratne mašine

"Tražit ćemo više prigoda za suradnju s Pekingom, uključujući i bolju komunikaciju između naših vojski kako bi promovirali razumijevanje i izbjegli nesporazume", rekao je Obama, pokušavajući unaprijed smanjiti kinesku nelagodu ovakvom odlukom

IlustracijaIlustracijaAmerički predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak u Canberri da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području unatoč proračunskim rezovima, rekavši da je Amerika "ovdje kako bi ostala" kao tihooceanska sila koja će pomoći u oblikovanju budućnosti regije.

"U vrijeme kada završavamo neke druge ratove, dao sam smjernice svom timu za nacionalnu sigurnost da našu nazočnost u pacifičkoj zoni pretvore u prioritet", rekao je Obama pred zastupnicima australskog parlamenta. "Kao rezultat toga, uštede u američkom obrambenom proračunu neće biti napravljene nauštrb azijsko-pacifičke regije", naglasio je.

Nervozni zbog nagla kineskog rasta, američki saveznici u regiji Japan i Južna Koreja zatražili su jamstva da će Amerikanci stvoriti protutežu. "Tražit ćemo više prigoda za suradnju s Pekingom, uključujući i bolju komunikaciju između naših vojski kako bi promovirali razumijevanje i izbjegli nesporazume", rekao je Obama, pokušavajući unaprijed smanjiti kinesku nelagodu ovakvom odlukom.

Prvi korak u širenju američkog vojnog dosega u jugoistočnoj Aziji bit će razmještaj američkih marinaca, vojnog brodovlja i zrakoplova u sjevernoj Australiji od 2012. godine. Broj američkih vojnika u Australiji, koji će do 2016. porasti na 2500, malen je u odnosu na 50 tisuća koliko ih je razmješteno u Japanu i 28 tisuća u Južnoj Koreji.

Međutim, nova de facto američka vojna baza u Australiji proširit će izravnu američku vojnu nazočnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području kojeg Kina smatra svojom zonom utjecaja. Američku će vojsku također bitno približiti Južnokineskom moru u kojem Peking ima nekoliko teritorijalnih sporova s Vijetnamom, Filipinima, Tajvanom, Malezijom i Brunejom.

U Pekingu je Obamina najava primljena suzdržano. Tamošnji se mediji pitaju kako će američka vojna nazočnost pomoći uzdizanju regije iznad postojećih ekonomskih problema. Političari se još nisu izjasnili.

Obama je zastupnicima u australskom parlamentu ponovio nedavno stajalište sa summita APEC-a da je ta regija ključna za američku budućnost. "Kao regija s najbržim ekonomskim rastom, i kao područje s više od pola svjetske ekonomije, azijsko-pacifička zona ključna je za najvažniju stvar moje politike - stvaranje radnih mjesta i prigoda za američko stanovništvo", rekao je.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika