17.11.2011. / 12:35

Autor: Deutsche Welle

Irski recept za uspjeh

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poslije susreta sa irskim premijerom Endom Kennyem u Dublinu, pohvalila je tu zemlju kao „odličan primjer“ kako izaći iz dužničke krize uz pomoć EU. Kako je to Irskoj pošlo za rukom?

Irska je pokazala da se može oporavitiIrska je pokazala da se može oporavitiIako je bila prva zemlja koja je spas iz krize pronašla u pomoći od 85 milijardi eura koju joj je pružio Europski fond za financijsku stabilnost, trenutno se čini da je Irska pronašla način za izlazak iz krize. U posljednjoj kontroli stanja stručnjaci su bili veoma zadovoljni postignutim rezultatima u Irskoj. David Hague, stručnjak iz OECD, kaže da su Irci ove godine ostvarili svoje ciljeve: „Situacija se poboljšava. Banke su dobile novi kapital, dobre vijesti dolaze iz Irske ne samo kada se radi o državnim financijama. Usljed pojačanog izvoza i gospodarstvo se oporavlja."

Izvoz je u prvoj polovini godine porastao za osam posto što predstavlja svojevrstan rekord. On se zasniva na naklonosti velikog broja američkih kompanija, koje su investirale u Irsku i omogućile otvaranje novih radnih mjesta. Berry O'Leary iz Agencije za promociju investicija IDAS kaže: „Na međunarodnom planu se sve više pokazuje da je Irska riješila svoje probleme. U usporedbi sa proteklom godinom na planu investicija stvari dobro stoje, prvenstveno kada se radi o našem najvećem partneru SAD."

Štednja ipak ostavlja posljedice

Irski slučaj se bitno razlikuje od grčkog ili portugalskog. Dobro obrazovani suradnici, koji dobro govore engleski su veliki plus za zemlju. Građani ne štrajkuju, a političke promjene su proteklog proljeća izvršene mirno. Građani su mirno primili i vijesti o planiranim daljnjim mjerama štednje.

Nažalost, te mjere u javnoj potrošnji ostavljaju posljedice. U sljedećoj rundi štednje će tako biti izostavljena sredstva za izgradnju puteva ili obnovu škola. Građevinarstvo u tim uvjetima nema šanse da se oporavi. Joe Higgins iz Socijalističke partije kaže: „Smanjenje javnih investicija u ekonomskoj krizi dodatno unazađuje gospodarstvo što je u suprotnosti sa onim što nam je potrebno."

Domaće gospodarstvo je i dalje u teškom stanju i nezaposlenost je u porastu. „Najgora pošast Irske trenutno je nezaposlenost", kaže Calm Kinnan iz Sindikata radnika. Čak 14,4 posto Iraca trenutno je u potrazi za poslom.

Ciničan podatak u cijeloj situaciji je činjenica da je oduševljenje zbog izvozne industrije bilo kratkog vijeka. Irska je prinuđena da prognozu rasta za sljedeću godinu smanji sa 2,5 na 1,6 posto. Razloge treba tražiti u krizi eurozone i slabosti američke industrije. Dugovi će moći biti vraćeni samo ako gospodarstvo bude u stalnom porastu. Ukoliko se to ne dogodi sve nade i obećanja bit će ništavne.

Autorica: Željka Bašić-Savić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika