17.11.2011. / 16:27

Autor: Hina

Mađarski proizvođač vjerojatno izvor radioaktivnog joda

Mađarska je objavila da je izvor niske razine radioaktivnog joda u Europi u posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno mađarski proizvođač izotopa, navela je u četvrtak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA).

Razina radijacije nije opasna za zdravlje ljudiRazina radijacije nije opasna za zdravlje ljudiMađarska je objavila da je izvor niske razine radioaktivnog joda u Europi u posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno mađarski proizvođač izotopa, navela je u četvrtak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Najvjerojatnije je u atmosferu dospjela iz Instituta izotopa Ltd. u Budimpešti koji proizvodi izotope za medicinske svrhe, istraživanja i primjenu u industriji", stoji u priopćenju IAEA-e, prenosi novinska agencija Reuters.

"Razina joda-131 zabilježena u Europi izrazito je niska i nema opasnosti za zdravlje građana", dodaje se u priopćenju agencije.

Direktor tvrtke Joszef Kornyei kaže kako se ne radi o incidentu. "Određena količina neprestano se ispušta. U ovome slučaju, međutim, bila je viša od očekivane", rekao je on, javlja mađarska novinska agencija MTI.

Institut navodi da je količina joda 131 ispuštena kroz dimnjak porasla u prvoj polovici 2011., no bila je ispod dopuštene razine.

Institut je ljetos prekinuo proizvodnju zbog ugradnje suvremene opreme za filtriranje. Postrojenje je u rujnu ponovno pušteno u pogon, no razina ispuštenog joda ostala je ista, pa je proces ponovno zaustavljen do ugradnje novih filtera, rekao je Kornyei.

Kornyei je rekao kako određena količina joda 131 izmjerena u Budimpešti potječe iz instituta, ali je isključio mogućnost da se može okriviti za povišenu razinu u središnjoj Europi.

Jod-131, koji se u velikim količinama povezuje s rakom, može kontaminirati mlijeko i povrće, a radi se o radioizotopu joda koji ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika