18.11.2011. / 13:35

Autor: Nacional.hr

Granić potvrdio da je Sanader bio zadužen za kredit s Hypo bankom

Svjedok Robert Tafra trebao bi biti ispitan danas, dok je svjedočenje Mate Granića upitno i vjerojatno će se održati tek sljedećeg tjedna

Ivo SanaderIvo Sanader

Nakon što je jutros Županijski sud u Zagrebu zaprimio anonimnu dojavu o postavljenoj bombi, početak suđenja Ivi Sanaderu odgođen je za 11 sati.

14:25 - Granić je potom ispričao o sastanku Kulterera i Sanadera u listopadu 1994. godine, te o sastanku iz 1995. godine. Ponovio je kako se sastao sa Kultererom jer je Hypo banka bila zainteresirana za širenje na područje BiH, a Granić je bio upoznat sa situacijom. Naglasio je kako je bio na ručku kako bi predstavnicima Hypa izrazio zahvalnost za davanje kredita Hrvatskoj.

Time je i okončana rasprava za danas. Nastavak Granićevog svjedočenja te daljnje ispitivanje svjedoka nastaviti će se u četvrtak s početkom u 11 sati.

14:20 - Granić je objasnio kako je Kulterera upoznao kad je došao na sastanak u Ministarstvo vanjskih poslova. Nakon toga se s njim susreo u jednom restoranu, nakon što je kredit dogovoren. Na Turudićevo pitanje nije li to bio sastanak "ispod njegova nivoa", Granić se složio, ali i dodao kako je pitanje kredita bilo izuzetno važno.

Rekao je kako ga je austrijski ministar Mock u nekoliko navrata pismeno pitao o pregovorima s Hypo bankom za što ima dokaze u obliku dva kratka pisma.

14:05 - Granić je pojasnio kako 1994. Hrvatska još nije bila članica MMF-a i Svjetske banke pa je zaduživanje na stranom tržištu bilo izuzetno skupo. Ispričao je kako su sredinom kolovoza 1994. godine dobili pismo ministra vanjskih poslova Austrije Aloisa Mocka koji je preporučio Hypo banku kako banku spremnu odobriti kredit za kupovinu prostorija za veleposlanstva u inozemstvu. Konzultirao se sa Franjom Tuđmanom i predložio da Ivo Sanader obavlja sve poslove za realizaciju tog kredita. Dva tjedna kasnije došlo je pismo namjere od Hypo banke, s kojima je potom dogovoren protokolarni susret u ministarstvu.

Istaknuo je kako je Sanadera zadužio za sve nakon razgovora s Tuđmanom.

13:50 - Svjedočenje je započeo Mate Granić koji je ukratko opisao svoje dužnosti dok je bio ministar vanjskih poslova. Ispričao je kakva je bila ekonomska situacija u zemlji te što je Vlada učinila. Kada je previše otišao u povijesne činjenice prekinuo ga je sudac Turudić.

13:40 - Sanader je prigovorio na Tafrino svjedočenje rekavši kako on lažno svjedoči te kako se nisu susreli na Britancu jer je Sanader u to vrijeme bio intendant splitskog HNK. Prodanović se složio sa sucem Turudićem da su se očitovali o dosta nebitnih okolnosti, ali je dodao kako nisu mogli prešutjeti pojedine činjenice na koje tužiteljstvo insinuira.

"Mi reagiramo na netočne podatke", rekao je Prodanović.

Odvjetnica Sloković prigovorila je da u zapisnik nije uveden Sanaderov prigovor na Tafrin iskaz.

13:20 - Sucu Turudiću dosta je nebitnih pitanja Sanaderove obrane te je zabranio Sanaderovo pitanje Tafri o detaljima susreta na Britancu.

"Suđenje pretvarate u pijcu ili vašar kako bi mi u Slavoniji rekli. Već ste do sada trebali naučiti da možete dati kasnije prigovor na zapisnik, ali me ne smijete prekidati i upadati mi u riječ", rekao je Turudić nakon što je Sanader prigovorio na zapisnik.

13:00 - Odvjetnica Jadranka Sloković ispituje svjedoka Tafru o tome da li zna da je Laxa bio mason te kada ga je posljednji put vidio.

12:45 - Pred Sudsko vijeće sjeo je prvi svjedok - Robert Tafra koji je, kao i jučerašnji svjedoci, potvrdio da poznaje Eugena Laxu. Ukratko je prepričao čime se Laxa bavio te gdje je živio. Rekao je kako prema njegovom saznanju Laxa i Sanader nisu bili prijatelji od ranije, već ih je on osobno upoznao i to slučajno.

Kaže kako je Sanader želio upoznati Laxu jer je on bio vrstan povjesničar koji je Tafri trebao dostaviti povijesnu dokumentaciju. Istaknuo je kako ih je upoznao kad su se njih trojica slučajno susreli na Britanskom trgu u Zagrebu te su Sanader i Laxa razmijenili brojeve telefona, no to je sve što on zna.

12:35 - Sanaderova obrana tvrdi da je snimka montirana te da služi kako bi se potvrdio iskaz Roberta Ježića. Sudac Turudić složio se da su fragmenti snimke koji su objavljeni u javnosti prije nekoliko dana potpuno neprimjerni. Tužiteljica Laptoš izrazila je žaljenje što sud nije vidio dio snimke na kojem se vidi da Ježić plaća račun.

Sanaderova obrana iznenadila je sud rekavši kako ima novi dokazni prijedlog kojeg bi nakon konzultacija sa svojim klijentom sudu prezentirali u četvrtak. Prodanović je pojasnio kako su dokaz dobili tek jučer.

12:30 - Sud je pregledao dio snimke na kojem se vidi sastanak Sanadera i Hernadija. Vidi se kako sjede za stolom dok Sanader govori. Nakon otprilike minute Hernadi nastavlja razgovor, gestikulira te se oslanja rukama na stol. Sanader mu potom dodaje blok preko stola i vadi bateriju iz mobitela. Hernadi mu nakon nekoliko trenutaka vraća papir. Snimka se na ovom mjestu prekida.

12:20 - Nakon otprilike pola sata vijećanja Sudsko je vijeće odlučilo kako je snimka zakonit dokaz jer je nastala u javnom prostoru koji je označen da je pod video nadzorom. Sudac Turudić smatra kako nije potrebno o snimci dodatno ispitivati Maria Čerhaka, vlasnika restorana.

11:50 - Tužiteljica Laptoš tvrdi kako je snimka iz Marcelina predana na temelju zahtjeva DORH-a te da su teške okolnosti počinjenog djela opravdan razlog za prihvaćanje snimke kao dokaznog materijala.

Prigovorila je odvjetnica Sloković koja tvrdi da nema mjesta primjeni načela "pretežitog interesa" jer se ono može prijeniti samo u najtežim oblicima najtežih kasnenih djela.

Sudsko se vijeće potom povuklo na razmatranje tijekom kojeg bi trebalo odlučiti hoće li se sporna snimka koristiti kao dokaz.

11:40 - Sud raspravlja i o video snimci iz restorana Marcelino. Obrana i dalje stoji pri svojoj tvrdnji da se snimka ne može koristiti jer je bila napravljena u svrhu očuvanja sigurnosti objekta i osoba koji su se tamo nalazili. Odvjetnica Sloković pozvala se na Zakon o privatnoj zaštiti u kojem stoji da se takve video snimke trebaju uništiti nakon dvije odine. Također, Sanaderova obrana poziva se na Pravilnik o tehničkoj zaštiti koji zabranjuje korištenje takve snimke izvan njihove zakonske svrhe. Sloković tvrdi da je vlasnik restorana podložan prekršajnoj odgovornosti jer je snimku čuvao duže od zakonom propisanog roka.

Na samom početku sudac Turudić je najavio kako će se započeti sa čitanjem dokumentacije i spisa, a svjedoci će biti ispitani ako za to bude vremena. Svjedok Robert Tafra trebao bi biti ispitan danas, dok je svjedočenje Mate Granića upitno i vjerojatno će se održati tek sljedećeg tjedna.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/12/07

time, 18.11.11. 15:52

A siroti Granić veze nema sa Hypo bankom, samo što je čak i nakon odlaska iz politike , radio kao njihov lobista i to za debelu lovu. Ali dogovor je "tebe dirati nećemo, ako pomogneš da Sanadera osudimo".A Turudić mora napraviti stanku u sudjenju da bi nazvao Šeksa i pitao za vlastito mišljenje.


registracija
4/4/11

Bluebird, 18.11.11. 20:01

time;
Superhick je uzivao, njemu istodolazi kraj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika