19.11.2011. / 10:01

Autor: Hina

Noć kazališta danas u skoro trideset hrvatskih gradova

Noć kazališta, jednodnevna manifestacija kojom se hrvatska kazališta približavaju ljubiteljima kazališne umjetnosti predstavljajući im različite aspekte svoga djelovanja, održava se danas u gotovo trideset gradova diljem Hrvatske, a u projektu sudjeluje još šest zemalja.

S prošlogodišnje Noći kazališta (Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL)S prošlogodišnje Noći kazališta (Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL)Noć kazališta, jednodnevna manifestacija kojom se hrvatska kazališta približavaju ljubiteljima kazališne umjetnosti predstavljajući im različite aspekte svoga djelovanja, održava se danas u gotovo trideset gradova diljem Hrvatske, a u projektu sudjeluje još šest zemalja.

Osim predstava, za koje su ulaznice najvećim dijelom povoljnije nego inače ili su besplatne, kazališta će organizirati razgovore s umjetnicima, obilaske prostora iza scene, radionice, performanse, čitanja dramskih tekstova, domjenke.

Ovogodišnja Noć kazališta održat će se na 70 različitih mjesta, gdje će se izvesti 119 predstava i četrdesetak popratnih programa. Sudjelovat će 27 gradova, Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Grubišno Polje, Jastrebarsko, Karlovac, Križevci, Kutina, Osijek, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Zadar i Zagreb. Manifestaciji su se ove godine pridružile još Austrija, BiH, Crna Gora, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Samo u Zagrebu u projekt se uključilo dvadesetak kazališta i institucija, a najviše ih je u Dječjem kazalištu Dubrava, koje je pokrenulo Noć kazališta prije četiri godine. Njihov program podijeljen je prema dobnim skupinama, za djecu će se izvesti, među ostalim, predstave "Plesna halina žutog maslačka" i "Tata lav i njegova sretna djeca", za mlade predstava "Mrzim, mrzim, sad mrzim", a za odrasle "Palomitas" i "Protuotrov" Montažstroja.

Histrioni će izvesti "Hrvatsku Antigonu", kazalište Gavella "Ledu" i "Cicibelu", Kazališe KNAP "Amatere", Teatar ITD "Lijepu našu", ZKM predstavu "Čovjek koji je spasio Europu", a Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" Molierova "Škrtca".

Zagrebački HNK premijerno će izvesti operu "Hamlet", a prigodni programi će se odvijati i u Teatru Exit, Zagrebačkog plesnom centru i Comedy Clubu "Studio smijeha". Od dječjih predstava u Zagrebu će igrati "Vis životinje" (kazalište Trešnja), "Crvene cipelice" (Žar ptica), "Priča o oblaku" i "Kraljevna na zrnu graška" (Mala scena), "Priča o konju" (ZKL).

Osječki HNK ugostit će Narodno pozorište iz Subotice s predstavom "Simptomi", Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula predstavu "Furbaćona", riječki HNK predstavu "Crnac", a dubrovačko Gradsko kazalište Marina Držića "Kidaj od svoje žene".

HNK u Splitu sudjeluje, među ostalim, s koncertom "Lisztova večer", u šibenskom HNK izvest će se "Kontrakcije", u varaždinskom HNK predstava "Vjerodostojni doživljaji s psima" i "Komedija o loncu", a u zadarskom HNK "Velike diktatorice".

U popratnim programima održat će se promocije knjiga, lutkarske igraonice, izložbe fotografija i povijesnih kazališnih plakata, degustacije vina i hrane, izložbe o nakitu u funkciji kazališta, rock-koncerti, čitanja pjesama, prodaja kazališnih suvenira.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika