19.11.2011. / 16:56

Autor: Hina

Josipović ne odustaje od ocjene ustavnosti zakona o ništetnosti

Predsjednik Ivo Josipović je tijekom današnjeg posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji novinarima rekao da ne odustaje od podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona o ništetnosti.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović je tijekom današnjeg posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji novinarima rekao da ne odustaje od podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona o ništetnosti.

"Riječ je o ozbiljnom poslu na kojem radim zajedno sa suradnicima. Vrlo skoro ćemo podnijeti prijedlog. To nije pitanje dana, prijedlog treba dobro pripremiti i vidjeti koji su sve pravni argumenti, a mislim da su vrlo jaki", rekao je predsjednik Josipović u Đurđevcu. Kazao je da je s jedne strane vrlo važno sačuvati naš pravni sustav, zaštititi naše branitelje od neosnovanih optužbi, ali i poštivati međunarodne obveze i hrvatski pravni poredak.

Novinari, potaknuti nedavnim medijskim istupom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generala Drage Lovrića, tražili su od predsjednika Josipovića da komentira stanje u našem ratnom zrakoplovstvu.

"Intervju generala Lovrića je vrlo sadržajan i mislim da je ukazao na sva važnija pitanja koja su danas važna za oružane snage. Sasvim sigurno vrlo važno je i pitanje zrakoplovstva. Naše borbeno zrakoplovstvo, s obzirom na vijek trajanja aviona, je negdje pri kraju. Naravno da je vrlo važna zadaća razmišljati kako urediti zaštitu hrvatskog zračnog prostora i tu ima različitih varijanti. Sjajno je naglasio gospodin general, svi bi smo željeli imati borbeno zrakoplovstvo, ali će to ovisiti o našim mogućnostima", rekao je predsjednik Josipović dodavši da je Lovrić spomenuo mogućnost da se i međunarodnom suradnjom u okviru NATO-a jednim dijelom riješi taj "air policing".

"Zrakoplovstvo je ogromna investicija i sigurno će ovisiti o našim proračunskim mogućnostima kako će se to riješiti", istaknuo je Josipović, koji kaže da će se o tome voditi vrlo ozbiljna rasprava u okviru nadležnih tijela i, očekuje, u Vladi i u Saboru.

Kazao je da će biti sretan ako Vlada i Sabor nađu sredstva za naše autonomno, potpuno opremljeno, vlastito ratno zrakoplovstvo, ali naravno da će se morati voditi računa da ne uđemo u neodrživu investiciju poput susjednih zemalja koje sada imaju ozbiljnih problema. Josipović nije odbacio ideju o zajedničkom NATO kišobranu.

Predsjednik Josipović u Đurđevcu se susreo s čelnicima lokalne samouprave i županom Darkom Korenom koji su istaknuli da bi trebalo doći do znatnije decentralizacije Hrvatske, pogotovo financijske. Razgovaralo se i o gospodarskim problemima tog kraja Podravine.

Gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan upoznao je predsjednika sa stečajnim upraviteljem tvrtke Pevec Darkom Šketom koji mu je rekao kako je ta tvrtka ponovno stekla povjerenje kupaca i 350 dobavljača. No još uvijek postoji problem vjerovnika, kazao je Šket, koji bi se mogao riješiti na način da vlasnik Peveca u 20-postotnom udjelu postane država, a veći dio potpadne pod vlasništvo vjerovnika, o čemu bi se moglo odlučivati već početkom prosinca za kada je zakazana skupština vjerovnika.

Predsjednik Josipović je kazao kako stečaj ne mora biti kraj poslovanja tvrtki, ali da dosadašnja iskustva iz više razloga nisu takva.

"Jedan od razloga je taj što se u stečaj često išlo prekasno. Često smo imali slučaj, neću reći da je to namjerno, ali kao da je pasalo da stečaj traje beskrajno dugo. Mislim da bi se trebao poštivati duh zakona koji je često i država kršila, a duh zakona kaže da tvrtka koja ne može funkcionirati mora ići u stečaj. Dobro je da se tvrtka preustroji kako bi se spasila radna mjesta. Nažalost, iskustvo pokazuje da se odgađanjem stečaja gomilaju dugovi, da država neki put ulaže novce koji imaju socijalnu komponentu, ali kroz vrlo kratko vrijeme", rekao je, uz ostalo, predsjednik Josipović.

Nakon susreta s čelnicima lokalne vlasti predsjednik Josipović družio se s građanima na središnjem trgu, posjetio utvrdu Stari grad. Pozvan je da i iduće godine bude pokrovitelj manifestacije "Legenda o Picokima". Nakon toga posjetio je tvrtku Haas Dom i Geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci.

U popodnevnim satima Josipović će posjetiti Daruvar, gdje bi se trebao sastati s čelnicima grada, članovima Astronomskog društva Kumova slama Daruvar i Saveza Čeha.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
20/6/11

etna47, 19.11.11. 17:11

Josipović sve zna sve može zato neka ide i nađe Vandale koji su napravili onu SRAMOTU ZA SVE POGINULE BRANITELJE I ŽERTVE U BOROVU NASELJU.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.11.11. 18:00

Etna47,
primjedfbu ste uputili na krivu adresu. To je posao prvog policajca Karamarka, koji očito nema vremena za takvo što. Kampanja je ipak na prvome mjestu a tek onda otkrivanje počinitelja.


registracija
9/8/09

vinko12, 19.11.11. 20:11

Sabor ili Premijerka trebaju zatraziti referendum za smjenu josifovica. On bi se na nas racun uvlacio u guzicu srba dozivotno


registracija
12/7/10

Cassini, 19.11.11. 21:23

Tko vam brani da krenete skupljati potpise za referendum? Mozda cinjenica da bi dozivjeli nezapamceni fijasko, bilo na skupljanju potpisa bilo na mozebitnom referendumu.


registracija
13/9/08

annex, 19.11.11. 22:13

NE KUPUJE VEČERNJI LIST. NJIHOV PORTAL BRIŠE SVE KOMENTARE KOJI NE VELIČAJU LIK I DIJELO JADRANKE KOSOR. NJIHOV ADMINISTRATOR JE HDZ-OV I MOGUĆE KARAMARKOV ČOVJEK I VALJDA VAM JE JASNO ŠTO SAM MISLIO REĆI. MENE SU OBRISALI IAKO NISAM NIKOGA VRIJEĐAO, NISAM PSOVAO, NISAM NI NA KOJI NAČIN OGRIJEŠIO SE O PRAVILA KOMENTIRANJA, NO NISAM BIO NAKLON HDZ-U I JADRANKI KOSOR. DAPAČE, PUSTIO SAM PJESMU, KOJA JE POLITIČKA RIMA I KAO TAKVA VALJDA NIJE TERORISTIČKI AKT, VEĆ LITERARNO DIJELO, NO NIJE HIMNA HDZ-A. I DA, NISAM JEDINI I TO JE PRAKSA VEČERNJEG.HR. TAKAV IM JE I TISKANI DIO, PA PREPORUČAM, NE KUPUJTE VEČERNJI LIST I BOJKOTIRAJTE VEČERNJI.HR DOK NE DAJU SLOBODU GOVORA. DA SLOBODU GOVORA, A NE SLOBODU HDZ-A.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.11.11. 22:14

Ako se pokušamo malo udaljiti u stranu, i s neke distance, neke objektivne, sadržajno prokomentirati pozicije i odnos prema optužnicama protiv vukovarskih branitelja predsjednika i donosioca zakona, onda se postavlja niz dvojbenih pitanja.

Ivo Josipović ustavnom tužbom pokušava rušiti zakon o ništetnosti a istovremeno ne nudi nikakvo hrvatsko rješenje istog problema. Oni prihvaća srpsko rješenje gdje poštivajući srpsku pravosudnu proceduru vukovarci moraju dokazivati svoju nevinost za obranu svoga grada, a ovih smo dana svjedočili od kakvih sve ne spodoba i osloboditelja te uz kakva sve bolna iskustva.

S druge strane, one zakonodavca, zakon o ništetnosti, donešen tek po pojavi imena Vladimira Šeksa, mogli bi nazvati "posljednjim pokušajem brice (Šeksa) da od guzice (opet Šeksove) napravi lice"! Zakonom o ništetnosti se "de facto" Hrvatska pretvara u najveći konc-logor na svijetu za više stotina istraumatiziranih branitelja, neizvjesne pravne pozicije s rokom trajanja do ulaska Hrvatske u EU. Ali, dali će ulaskom Hrvatske u EU, tzv. europski uhidbeni nalog imati pravnu valjanost budući Srbija nije u EU???

Po mom uvjerenju, obje strane imaju krivo. Zakonodavac, što na tragu potpisanih prethodnih sporazuma, donosi loše zakonsko rješenje, čime ne rješava suštinu, a predsjednik što ne inzistira na praveDnom rješenju zajedno s vladom, nego prihvaća nametnuta beogradska rješenja.

Naivnost s kojom je Hrvatska ušla u pravni aranžman sa Srbijom, glede rješenja ratnih zločina, dovela je do niza loših rješenja (Bajićevi sporazumi i zakon o ništetnosti), dok Josipović koristi ovakvu poziciju podilazeći Srbiji u okviru politike pomirbe kroz sporazumno rješavanje ovakva pitanja.

Vlada glumi vođenje samostalne politike i nudi loša rješenja, često bivajući nasamarena od strane Haaga koji nameće dinamiku i metode, pa tako legalizira najveći konc-logor na svijetu, dok Josipović više vodi interes o "regionu" nastavljajući Mesić/Sanaderovu politiku locirati-identificirati-uhititi-transferirati (ne zaboravimo da je sjednicu VNS-a nakon koje je Šeks postao najveći đelat generala sazvao i vodio upravo Mesić i Sanader).
Boljkovčevo uhićenje i Josipovićeva interpretacija ipak govore da Josipović zna stati u nečiju obranu, ali ako ima interesa. U slučaju branitelja, važniji su mu region, pomirba i Jugosfera! A šta drugo očekivati od čovjeka kojem leđa griju Budimir Lončar, Dejan Jović te sin Josipa Perkovića, sve dokazani jugoslaveni!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.11.11. 22:29

Cassini,
ima jedna kvačica. Postupak za utvrđivanje predsjednikove odgovornosti može pokrenuti Hrvatski sabor i to dvotrećinskom većinom svih zastupnika a ne prisutnih u sabornici. Jedva se je skupio kvorum a kamoli dvotrećinska većina svih zastupnika

Za pokretanje takvog postupka Sabor mora imati dobre i debele razloge a ne mišljenje pojedinih forumaša.

O predsjednikovoj odgovornosti odlučuje Ustavni sud RH dvotrećinskom većinom svih sudaca.

Ustavni sud donosi odluka o odgovornosti predsjednika i ako Ustavni sud utvrdi predsjednikovu odgovornost, dužnost mu prestaje po sili Ustava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika