21.11.2011. / 07:58

Autor: Hina

Gul: Turska može biti lokomotiva EU-a

Službena Ankara prevladat će otpor protivnika turskoga nastojanja da uđe u Europsku uniju, rekao je turski predsjednik Abdulah Gul u nedjelju uoči posjeta Velikoj Britaniji, posjeta kojim naglašava sve bolje političke i gospodarske odnose između dviju zemalja.

Abdulah GulAbdulah GulSlužbena Ankara prevladat će otpor protivnika turskoga nastojanja da uđe u Europsku uniju, rekao je turski predsjednik Abdulah Gul u nedjelju uoči posjeta Velikoj Britaniji, posjeta kojim naglašava sve bolje političke i gospodarske odnose između dviju zemalja.

Gulov posjet Londonu, a bit će gost kraljice Elizabete II., simbolizira britansko približavanje zemljama rastućega gospodarstva kao što je Turska.

Velika Britanija se nada da će jačanje trgovine i investicija s Turskom popraviti anemični oporavak britanskoga gospodarstva od recesije i to u trenutku kad su joj važni trgovinski partneri u eurozoni usred dužničke krize.

Velika Britanija podupire tursko približavanje EU-u. Te dvije zemlje imaju i iste poglede na problem gušenja prodemokratskih prosvjeda u Siriji. Turska je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu zaprijetila sankcijama ne prekine li krvoproliće.

Gul u Britaniju stiže u nedjelju navečer i bit će to prvi državnički posjet turskoga predsjednika u 23 godine. U intervjuu za britanske novine od nedjelje rekao je da je Turska odlučna pridružiti se Europskoj uniji unatoč krizi eurozone, te da bi mogla postati "lokomotiva rasta" EU-a.

Odbacio je tvrdnje da zbog gospodarskih problema eurozone daljnje proširenje 27-članoga EU-a treba zaustaviti. "Neki ljudi koji usko razmišljaju i nemaju stratešku perspektivu, misle da je tursko članstvo teret", rekao je za Sunday Telegraph. "Ali oni koji mogu razmišljati 30 godina unaprijed, ili 60 godina unaprijed, i koji mogu razmišljati o promjenama gospodarskih trendova i promjenama centara moći, oni mogu shvatiti i koliko snage Turska može pridodati postojećoj europskoj snazi".

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika