21.11.2011. / 12:47

Autor: Hina

Razgovori o sudbini BiH u vili na talijanskom jezeru Como

Lideri šest najvećih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ponovo će pokušati postići dogovor o uspostavi vlasti u toj zemlji kada se narednog vikenda u Italiji sastanu na skupu posvećenom prilagodbi bosanskohercegovačkog ustavnog ustroja standardima koji vrijede u Europskoj uniji, no ne treba očekivati kako će bilo tko iz međunarodne zajednice tom prigodom vršiti poseban pritisak ne bi li se napokon riješila kriza koja traje već duže od godine, prenose u ponedjeljak mediji u BiH.

Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan ČovićSulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan ČovićLideri šest najvećih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ponovo će pokušati postići dogovor o uspostavi vlasti u toj zemlji kada se narednog vikenda u Italiji sastanu na skupu posvećenom prilagodbi bosanskohercegovačkog ustavnog ustroja standardima koji vrijede u Europskoj uniji, no ne treba očekivati kako će bilo tko iz međunarodne zajednice tom prigodom vršiti poseban pritisak ne bi li se napokon riješila kriza koja traje već duže od godine, prenose u ponedjeljak mediji u BiH.

Njemačka zaklada "Konrad Adenauer" sazvala je savjetovanje o ustavnom ustroju u BiH što će se od 26. do 29. studenog održati u malom turističkom mjestu Cadenabbija smještenom na obali jezera Como u blizini talijansko-švicarske granice.

Na skup su pozvani predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Očekuje se i sudjelovanje Miroslava Lajčaka, ravnatelja Odjela za Europu pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije, posebnog predstavnika EU za BiH Petera Sorensena, izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack te bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schwarz-Schillinga.

Predsjednik SDA Tihić kazao je sarajevskom "Oslobođenju" kako očekuje da bi u takvom ozračju moglo biti napretka u pregovorima. "Tamo ćemo imati više vremena. Bit ćemo više zajedno", izjavio je Tihić dodajući kako su raniji pregovori o uspostavi vlasti bili neuspješni vjerojatno i zbog toga što se nekome od sudionika uvijek negdje žurilo.

Dodao je ipak kako misli da pritisak sa strane neće dati rezultat ukoliko se sami stranački lideri ne uspiju usuglasiti o spornim pitanjima.

Potvrdio je kako su trenutačno sporna dva pitanja: raspodjela pozicija koje pripadaju hrvatskom narodu i to kakva etnička zastupljenost treba postojati u državnim agencijama.

Oko raspodjele hrvatskih pozicija u Vijeću ministara BiH spore se dva HDZ-a i SDP, dok je etnička zastupljenost sporna jer srpske stranke žele paritet, a SDA inzistira na omjeru temeljenom na popisu iz 1991. godine.

"BiH je multietnička država i o etničkoj strukturi na tim pozicijama moramo voditi računa", ustvrdio je Tihić.

Ne bude li u konačnici dogovora do kraja ove godine, smatra predsjednik SDA, morat će intervenirati Ured visokog predstavnika (OHR) jer bi to značilo kako je ugrožen Daytonski sporazum u cjelini.

S dogovorom ili bez njega, kako sugerira "Dnevni avaz", političarima iz BiH slijedi nekoliko dana u luksuznom i ugodnom ambijentu na jezeru Como. List dodaje kako će se seminar o ustavnom ustroju BiH održati u stoljetnoj mondenoj vili La Collina opremljenom luksuznim apartmanima, bazenom, vrtom, pogledom na jezero.

Vezane vijesti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika