Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

'Brojevi' za Travoltu nisu bili dobitna kombinacija

Crna komedija o namještanju izvlačenja lutrije trpi zbog nesnalaženja redateljice Nore Ephron s takvim tipom sižea, ali solidni glumački ansambl ipak čini film gledljivim

John Travolta neće 2000. pamtiti baš po dobru jer su oba skupa projekta u kojima je nastupio u glavnim ulogama – SF spektakl “Bojno polje: Zemlja” i crna komedija “Sretni brojevi” – prošla katastrofalno u kinima, a uglavnom ih je i kritika sasjekla. “Sretni brojevi” čak su postigli komercijalno slabiji rezultat od famoznog “Bojnog polja: Zemlje” ali, na sreću, riječ je ipak o podnošljivijem ostvarenju od nakaradne ekranizacije romana L. Rona Hubbarda.

Travolta u “Sretnim brojevima” glumi Russa Richardsa, popularnog meteorologa s jedne provincijske tv postaje, koji se naðe u novčanom škripcu pošto mu propadne posao s prodajom motornih sanjki. U očajničkom nastojanju da na brzinu skupi novac za otplatu dugova, Russ se udružuje s loto-starletom Crystal (Lisa Kudrow) i planira namjestiti izvlačenja lutrije. Njih dvoje uspiju srediti da budu izvučeni njihovi brojevi, ali kad pokušaju naplatiti dobitak, počinju komplikacije.

Scenarist Adam Resnick utemeljio je zaplet “Sretnih brojevima” na istinitom pokušaju namještanja izvlačenja lutrije u američkoj državi Pennsylvaniji početkom osamdesetih, no priča nema previše veze sa stvarnim zbivanjima. Resnick je pokušao ostvariti jetku satiričnu kritiku “američkog sna”, s protagonistima od čije je prigluposti veća samo njihova beskrupuloznost u nastojanju da se domognu bogatstva. U filmu ima vrlo malo likova koji pokazuju neke pozitivne odlike, a i to su izraziti epizodisti.

Takav pristup sam po sebi nije problem, jer je cinizam posve legitiman pogled na svijet, no za dobru umjetničku izvedbu zahtijeva pravu mjeru i autentičan autorski stil. Braća Coen zasigurno bi iz “Sretnih brojeva” napravili u najmanju ruku zanimljiv film jer je Resnickov predložak blizak duhu njihova “Farga”. Redateljica Nora Ephron, meðutim, definitivno nije autorica takva kalibra: ona se kompetentno snalazi u romantičnim komedijama kao što su “Romansa u Seattleu” ili “Imaš poštu”, dok je u svakom trenutku “Sretnih brojeva” vidljiva njezina nesigurnost u odmjeravanju pravog ironičnog tona. Temeljni je problem filma što ona pretjerano naglašava svaku Resnickovu ciničnu dosjetku, toliko da se gube bilo kakve natruhe suptilnosti; pritom nema osobit osjećaj za razradu gegova pa većina scena ostaje bez pravog ”šlagvorta”.

Ipak, Ephronica je dovoljno kompetentna redateljica u radu s glumcima da humorni potencijal filma nije posve upropašten. Travolta je jedna od slabijih karika ansambla, no zato je Lisa Kudrow itekako efektna u ulozi posve amoralne Crystal, a Bill Pullman vrlo je zabavan kao tupavi policajac. Ephroničin film zato ne predstavlja test gledateljeva strpljenja, ali ćete ga definitivno zaboraviti iste sekunde kad završi.

SRETNI BROJEVI
(Blitz)

Lucky Numbers, am. crna komedija, 2000.
R: Nora Ephron
GL: John Travolta, Lisa Kudrow, Tim Roth, Ed O”Neill, Bill Pullman, Michael Moore

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Planet s blagom
Continental Film

Redateljski tim Ron Clements – John Musker podario je Disneyju već tri velika hita (“Mala princeza”, “Aladin i “Herkules”), no njihov najnoviji rad najveći je komercijalni podbačaj te kompanije tijekom zadnjeg desetljeća. U SF preradu klasičnog romana R. L. Stevensona “Otok s blagom” spiskano je 180 milijuna dolara, a bruto promet u svjetskim kinima nije dosegao ni polovicu tog iznosa. Problem je bio u koncepciji, a ne u izradi: neuspjeh crtića “Titan A.E.” i “Atlantida: izgubljeno carstvo” trebao je biti dostatan pokazatelj da u toj filmskoj vrsti najbolje prolazi obiteljska zabava poput “Lilo i Stitcha”, a ne akcijska fantastika. Šteta, jer je film impresivno napravljen, s vizualno virtuoznim sekvencijama i iznimno slojevitim glavnim negativcem: fabuliranju i profiliranju drugih likova može se štošta prigovoriti, ali ukupna je ocjena visoka.
Za razliku od Disneyjevih DVD izdanja namijenjenih najmlađima, ovo ima ambiciozne dodatke u kojima su elaborirani svi aspekti te skupe produkcije, koja je uz klasičnu koristila i kompjutorsku animaciju. (N. P.)

VHS/DVD
Treasure Planet, am. SF crtić, 2002.
R: Ron Clements i John Musker GLASOVI: Joseph Gordon-Levitt, Brian Murray, Emma Thompson

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Kuća na stijeni
Issa

VHS/DVD
Life as a House, am. drama, 2001.
R: Irwin Winkler GL: Kevin Kline, Kristin Scott Thomas, Hayden Christensen, Jena Malone, Mary Steenburgen

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Houstonov drugi problem
Discovery

Iza ne baš spretnog naslova “Houstonov drugi problem” krije se jedan od najvećih lokalnih hitova svih vremena u Australiji. Originalni naslov “Tanjur” označava golemu satelitsku antenu smještenu pokraj australskoga provincijskoga grada Parkesa, a koja je 1969. odigrala važnu epizodnu ulogu prilikom prvog čovjekova spuštanja na Mjesec, prenoseći televizijski signal s “Apolla 11” u povijesnom trenutku kad je Neil Armstrong zakoračio na Mjesečevu površinu. Redatelj Sitch iz te je povijesne fusnote uobličio lucidnu komediju karaktera s bogatom galerijom ekonomično razrađenih likova; za razliku od priprostog humora njegova prvijenca, komedije “Zamak”, Sitch se ovog puta odlučio za smireniji tip gegova i dosjetki, a rezultat je neusporedivo šarmantnije ostvarenje koje nudi sat i pol dobre zabave.
Na odličnom DVD izdanju posebno je zanimljiv prilog s arhivskim snimkama NASA-e, koji traje više od jednog sata. (I. S.)

VHS/DVD
The Dish, austral. komedija, 2000.
R: Rob Sitch GL. Sam Neill, Kevin Harrington, Tom Long, Patrick Warburton

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Američki psiho 2
Blitz

Ovaj bi videofilm mogao pobijediti u natjecanju nastavaka koji se trude što manje sličiti na original. “Američki psiho” Mary Harron, ekranizacija kontroverznog romana Bretta Eastona Ellisa, bio je neugodan horor o šminkeru s Wall Streeta koji se bavi i klanjem ljudi, dok je “dvojka” inertna i benigna parodija: glavna junakinja (Mila Kunis iz serije “Lude sedamdesete”) studentica je opsjednuta serijskim ubojicama koja eliminira svoje kolege kako bi dobila mjesto demonstratorice na katedri svoga idola, profesora kriminologije (odebljali William Shatner). Ellis je valjda smatrao da se nijedan honorar ne odbija, pa je dopustio da se eksploatira naslov njegove knjige, međutim, ured za zaštitu potrošača trebao bi intervenirati zbog očite zloupotrebe “branda”.

VHS/DVD
American Psycho 2, am. horor-parodija, 2002.
R: Morgan J. Freeman GL: Mila Kunis, William Shatner, Geraint Wyn Davies

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Luda vožnja
Continental Film

Akcijski triler-horor o troje mladih koji skupo plate poigravanje s manijakalnim vozačem kamiona donekle je razočarao poklonike kultnog filmaša Johna Dahla (“Red Rock West”, “Posljednje zavođenje”), jer se doimao kao drska inačica Spielbergova “Dvoboja”. Isplati li se stoga pogledati ovo zakasnjelo DVD izdanje? U svakom slučaju! Redatelj je u bogatim dodacima (čak tri audiokomentara) razotkrio sve nevolje oko skromnog proračuna i dvojbe oko tijeka radnje, pokazujući tri različite završnice: u jednoj od njih negativac zorno figurira, dok ga u odabranoj verziji nikad ne vidimo. Posebno je zanimljiv prilog u kojem Eric Roberts, Stephen Shellen i Ted Levine nahsinkroniziraju njegov prijeteći glas na CB radiju: potonji glumac je s razlogom dobio posao! (N. P.)

DVD
Joy Ride/Roadkill, am. akc. triler-horor, 2001.
R: John Dahl GL: Paul Walker, Steve Zahn, Leelee Sobieski

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

Videodrom
Blitz

DVD
Videodrome, kan. SF triler-horor, 1982.
R: David Cronenberg GL: James Woods, Deborah Harry

FILM: četiri točkice
DVD: jedna točkica

Zvjezdane staze: Khanov gnjev
VTI

Nakon što je objavila na DVD-u većinu filmova iz serijala “Zvjezdane staze” bez ikakvih dodataka, kompanija Paramount tek se odnedavno posvetila “specijalnim izdanjima”, bezočno eksploatirajući kolekcionarsku strast. “Jedinica” je, istina, bila izvrsno restaurirana i opremljena, no “trojka” je razočarala: dvostruki disk sadržavao je film u istom stanju (tj. osrednjem) kao i u prethodnom izdanju, a jedino ga se isplatilo nabaviti zbog solidnih dodataka. “Dvojka” je negdje u sredini: slika filma je malo poboljšana, nova “redateljska” verzija dulja je tri-četiri minute, ali je zvuk ostao isti. Srećom, dodaci su još bolji nego na “trojci”, pa “trekkijima” ne preostaje drugo nego da još jednom plate ono što su za svoj novac trebali dobiti već prvi put. (N. P.)

Star Trek II: The Wrath of Khan, am. pust. SF film, 1982.
R: Nicholas Meyer GL: William Shatner, Leonard Nimoy, Kirstie Alley

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika