22.11.2011. / 08:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Amnesty optužuje vojnu vlast:

Brutalniji od Mubaraka

U svom izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava na to da vojni sudovi sude tisućama civila i da je prošireno djelovanje zakona u izvanrednim situacijama te da se mučenja u vojnom zatočeništvu nastavljaju

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je u utorak egipatsku vojnu vlast za brutalnost koja katkad nadilazi onu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka navodeći da su nade prosvjednika "srušene".

Po ocjeni Amnestyja, egipatsko Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) - koje je preuzelo kontrolu nakon 18-dnevnog ustanka kojim je u veljači srušen Mubarak - dalo je samo prazna obećanja kada je riječ o poboljšanju poštivanja ljudskih prava. Najnovije slamanje otpora uključujući i prosvjede na kairskom trgu Tahrir posljednjih dana, dovelo je do mnogo poginulih i ranjenih, dodaje organizacija.

U svom izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava na to da vojni sudovi sude tisućama civila i da je prošireno djelovanje zakona u izvanrednim situacijama te da se mučenja u vojnom zatočeništvu nastavljaju.

"SCAF je nastavio tradiciju represivne vladavine koju su prosvjednici od 25. siječnja tako žestoko se boreći željeli svrgnuti", kaže direktor Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku Philip Luther.

"Oni koji su izazvali ili kritizirali vojno vijeće, poput prosvjednika, novinara, blogera, aktivista, grubo su napadnuti u pokušaju da se zaustavi njihov glas. Brutalan i čvrst odgovor na prosvjede posljednjih dana nosi sve oznake Mubarakove ere", navodi Luther.

Po ocjeni Amnesty Internationala, vojno vijeće ispunilo je vrlo malo od svojih javnih obećanja i pogoršalo je situaciju u nekih područjima. Prema izvješćima, vojno je vijeće priznalo da je do kolovoza 12.000 civila bilo suđeno na vojnim sudovima i da je najmanje 13 njih osuđeno na smrt.

Egipatska vojna vlast ne može nastaviti upotrebljavati pitanje sigurnosti kao opravdanje da zadrži istu staru praksu koju smo vidjeli pod Hosnijem Mubarakom", ističe Amnestyjev direktor Luther.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 22.11.11. 12:15

Brutalniji?....ma nije,to je samo privid, e moj narode napačeni, strane sile vas zavadile i sad se vadite iz govana.
Pogledajmo Afganistan, Irak, zar je to život da samo čekaš kad i gdje će što eksplodirati?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika