24.11.2011. / 19:51

Autor: Hina

Odluka o imenu Makedonije 5. prosinca

Međunarodni sud pravde (ICJ) 5. prosinca će objaviti svoju odluku o sporu Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslavenske republike, objavio je sud u četvrtak.

Spor oko imena traje od 1991. godineSpor oko imena traje od 1991. godineMeđunarodni sud pravde (ICJ) 5. prosinca će objaviti svoju odluku o sporu Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslavenske republike, objavio je sud u četvrtak.

"Međunarodni sud pravde (ICJ) , glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, proglasit će 5. prosinca 2011. svoju odluku u predmetu primjene privremenog sporazuma od 13. rujna 1995.", navodi ICJ u priopćenju.

Atena od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, jer drži da ono isključivo pripada njezinoj povijesnoj baštini.

U studenom 2008. Makedonija se obratila ICJ-u u nastojanju da zaustavi grčko protivljenje makedonskom pristupu NATO-u i bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Makedonija zamjera Grčkoj što je uložila veto na njezin pristup NATO-u u travnju 2008., te tvrdi da je Atena prekršila privremeni sporazum zaključen između dviju zemalja 1995. koji određuje bilateralne odnose. Makedonija je primljena u UN 1993. pod privremenim imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija".

Više do 120 zemalja, među kojima Rusija i SAD, ipak su priznale tu zemlju pod imenom Republika Makedonija.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 25.11.11. 02:16

Eh, steta sto se Makedonija ne zove "Dinamo", pa jos da imaju naseg univerzal cacu koji bi joj ne samo promijenio ime, nego i povjest. Skrojio himnu i nacrtao grb, a uveo i nacionalnu valutu. Birao bi joj i miss ljepote i bio iznad Sobranja, smjenjivao kao sahovske figure premijere i clanove Vlade i "Vardaru" doveo pojacanja i zacimentirao na celo lige...
Jebo Makedonce kad nisu nase srece!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika