25.11.2011. / 13:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Avberšek optužuje sindikate

Podanici Vlade RH

Za Avberšek je zabrinjavajuće što su ostale neiskorištene uspješno organizirane sindikalne akcije, poput prosvjeda na Trgu bana Jelačića 2008. zbog smanjenja plaća, ili prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu

IlustracijaIlustracijaPredsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek na današnjoj je izbornoj skupštini tog sindikata optužila čelnike sindikalnih središnjica za podanički odnos prema vladi jer su, kaže, kopirajući političku elitu - postali sami sebi svrhom, umjesto da su se oštro sukobili s vlašću u teškoj krizi zbog koje je broj nezaposlenih u Hrvatskoj eksplodirao a četvrtina stanovništva ne može živjeti od svog rada.

Za Avberšek je zabrinjavajuće što su ostale neiskorištene uspješno organizirane sindikalne akcije, poput prosvjeda na Trgu bana Jelačića 2008. zbog smanjenja plaća, ili prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu.

Smatra da je prikupljenih 800.000 potpisa "izručeno pred noge vladi i privatnim poslodavcima", a sindikati su zauzvrat "dobili mrvice u vidu obećanja sklapanja nekakvog sporazuma i provedbe referenduma".

"Ocjenjujem i tvrdim da pojave žuto-sindikalnog podaničkog karaktera spram vlade i kapitalista cvatu sve više u politikantskim i karijerističkim glavama vođa središnjica. To će tako i ostati sve dim su im glavna briga njihove fotelje", kazala je Avberšek.

Da nije tako sindikati bi, kaže, imali puno više od 400 tisuća sindikalno organiziranih članova od svih zaposlenih u Hrvatskoj, no za to su potrebni duboki rezovi - novi čelnici središnjica ili njihovo drastično smanjenje.

Osvrćući se na stanje u zdravstvu, Avberšek je podsjetila da je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi odbio da se pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za 70.000 zaposlenih u zdravstvu vrše putem pojedinačnih konzultacija. Takav KU, kaže, potpisala su tri tzv. žuta sindikata, iako je Samostalni sindikat najveći i broji 20.000 članova.

Sindikat će stoga i dalje sudskim putem tražiti da se takav nelegalni KU poništi te da se novi sklopi na zakonu utemeljenim pregovorima.

Avberšek smatra i da nakon tri godine reforma zdravstva nije donijela ništa pozitivno osim djelomične financijske konsolidacije sustava jer je zdravstvo i dalje nesređeno i neorganizirano.

Sredstava za zdravstvo nisu izdvojena iz Državne riznice, nije odvojeno javno od privatnog, liste čakanja su i dalje nepremostivo duge, reforma bolnica nije ni započela, a reforma hitne pomoći u samom je začetku pokazala nedorečenost i fatalne propuste u organizaciji, zaključila je Avberšek koja je ujedno i jedini kandidati za predsjednika sindikata u iduće četiri godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 25.11.11. 14:06

Stara garda,,gdje je heroina hrvatskog sindikalizma, Vesna Kanižaj,,ovo danas su sve prodane duše!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika