25.11.2011. / 17:58

Autor: Hina

Rusija "kupuje" Bjelorusiju nižom cijenom plina i kreditom

Rusija će smanjiti cijenu plina Bjelorusiji i kreditirati je s 10 milijarda dolara za gradnju nuklearke, izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin nudeći "integracijski popust" kako bi potaknuo svoj plan osnivanja Euroazijske unije.

Vladimir PutinVladimir PutinRusija će smanjiti cijenu plina Bjelorusiji i kreditirati je s 10 milijarda dolara za gradnju nuklearke, izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin nudeći "integracijski popust" kako bi potaknuo svoj plan osnivanja Euroazijske unije.

Tržišta su pomno pratila pregovore o cijeni plina između Rusije i Bjelorusije koja je ranije izazivala sporove što su uzrokovali smetnje u opskrbi Europe ruskim plinom.

Putin je rekao da će Bjelorusija plaćati 164 dolara za 1000 prostornih metara plina u prvom tromjesječju 2012., što je 40 posto manje u odnosu na cijenu koji je Minsk plaćao ruskom plinskom monopolistu Gazpromu u prva tri mjeseca ove godine.

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan potpisali su prošli tjedan deklaraciju o osnivanju Euroazijske unije koja bi trebala proširiti postojeću zonu slobodne trgovine i kojoj bi se mogle priključiti i ostale bivše sovjetske republike.

Ranije ove godine Rusija i Bjelorusija dogovorile su se da će nastaviti s realizacijom projekta izgradnje nukelarne elektrane blizu istočne granice s EU-om, u vrijeme kada raste otpor nukelarnoj energiji nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushimi.

Nuklearna elektrana, koju će Bjelorusija graditi ruskim kreditom od 10 milijardi dolara i koristeći rusku tenologiju, bit će smještena oko 50 kilometara od Vilniusa, glavnog grada Litve.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika