26.11.2011. / 12:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Apel iz Unije

Zaustaviti nasilje u Egiptu

Tisuće Egipćana okupljaju se na trgu Tahriru već više od tjedan dana i traže odlazak s vlasti Vrhovnog vijeća oružanih snaga. Ashton je pozvala vlasti da održe svoje obećanje i okončaju vojna suđenja civilima

Catherine AshtonCatherine AshtonVisoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton zatražila je u subotu okončanje nasilja u Egiptu, gdje je ubijeno više od 40 ljudi, i rekla je da se vladavina prava mora održavati.

"Nasilje mora prestati, a vladavina prava se mora održavati", rekla je Ashton u priopćenju. Ashton je zatražila otvaranje "neovisne istrage" o nasilju i rekla je da će vođe nasilja morati odgovarati.

Jedan prosvjednik je ubijen u subotu ujutro u Kairu u sukobima između egipatske policije i prosvjednika koji su blokirali ulaz u sjedište vlade. Više od 40 osoba poginulo je u nasilju u posljednjih tjedan dana.

Tisuće Egipćana okupljaju se na trgu Tahriru već više od tjedan dana i traže odlazak s vlasti Vrhovnog vijeća oružanih snaga. Ashton je pozvala vlasti da održe svoje obećanje i okončaju vojna suđenja civilima.

"Sve političke stranke trebale bi ponovno potvrditi svoju predanost demokratskom procesu u Egiptu", rekla je ona. Istaknula je da je "brzi prijenos vlasti na civilni režim ključni element tranzicije te da se mora dogoditi čim prije na temelju dijaloga između svih strana".

SAD i europske nacije, uznemirene nasiljem proteklih dana, pozivaju Egipat da provede izbore zakazane za ponedjeljak, prve i slobodne nakon više desetljeća. Strahuju i da vojska neće provesti poštene izbore. Gospodarsko stanje Egipta skliznulo od lošeg na gore, a i prosvjedi početkom godine protiv Mubaraka počeli su zbog potonuća milijuna Egipćana u siromaštvo.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika