27.11.2011. / 12:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Iran izglasao smanjenje veza s Velikom Britanijom

U prigodi objave inicijative parlamenta predsjednik vanjskopolitičkog odbora Aladin Borudžerdi zatražio je od "ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija da protjera britanskog veleposlanika s obzirom na neprijateljsku politiku Londona prema Iranu"

IlustracijaIlustracijaIranski parlament je u nedjelju glasovima velike većine zastupnika prihvatio zakon o smanjenju diplomatskih i gospodarskih veza s Velikom Britanijom, nakon sankcija koje je London prošlog tjedna donio protiv Teherana.

179 od 206 nazočnih zastupnika (od 290) glasovalo je za načelno smanjenje veza između dviju zemalja, a zatim su poveli raspravu kako bi razradili potankosti u vezi s tim smanjenjem koje u najmanju ruku znači odlazak veleposlanika dviju zemalja.

Prijedlog koji je pripremio Madžlisov vanjskopolitički odbor, predviđa da iransko ministarstvo vanjskih poslova "u roku od dva tjedna smanji veze s Velikom Britanijom na razinu otpravnika poslova a gospodarske i trgovinske veze svede na minimum".

Prije nego stupi na snagu, zakon još mora odobriti Vijeće čuvara.

U prigodi objave inicijative parlamenta predsjednik vanjskopolitičkog odbora Aladin Borudžerdi zatražio je od "ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija da protjera britanskog veleposlanika s obzirom na neprijateljsku politiku Londona prema Iranu".

Velika Britanija je zajedno s SAD-om i Kanadom u ponedjeljak donijela nove gospodarske i financijske sankcije Iranu zbog njegova spornog nuklearnog programa koje obuhvaćaju embargo na iransku središnju banku.

Iran već više od 30 godina nema diplomatskih odnosa s SAD-om, a veze s Kanadom su bitno reducirane.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika