Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

Autor: Damir Petranović

Splitske gradonačelničke igre

Jurjević u talu s Kerumom

Šef splitskog SDP-a, koji je u Milanovićevoj nemilosti, predložio je autsajdera Ivu Baldasara za Kerumova protukandidata na sljedećim lokalnim izborima

Željko Kerum i Marin
Jurjević, stalni šef SDP-aŽeljko Kerum i Marin Jurjević, stalni šef SDP-aGodinu i pol dana uoči lokalnih izbora u splitskom SDP-u odlučili su se koga poslati na megdan Željku Kerumu: bit će to Ivo Baldasar, diplomirani pravnik i potpredsjednik gradske organizacije stranke s dugogodišnjim stažom u turističkoj agenciji Atlas. Baldasar je i vijećnik SDP-a u splitskom Gradskom vijeću, gdje prema gradonačelniku i njegovoj sestri najčešće nastupa staloženo, argumentirano i vrlo kritično - makar, kad zagusti, upravo SDP-ovi vijećnici misteriozno nestaju sa sjednica i Kerumu osiguravaju većinu.

Kandidatura Baldasara za budućeg splitskog gradonačelnika neslužbena je odluka sjedišta stranke na Bačvicama, gdje više od četvrt stoljeća - što u socijalizmu, što u demokraciji - šefuje Marin Jurjević. Stari partijski kadar sa svojom ekipom preživio je promjenu političkog sustava, rat, pljačku, poraće i Sanadera, ali kao najveće iskušenje pokazali su mu se prošlogodišnji unutarstranački izbori kada je sa samo 44 glasa više pobijedio Ranka Ostojića.


Bio je to osobni poraz Zorana Milanovića koji je nakon poraza na izborima Ostojiću bio namijenio mjesto šefa SDP-a u Splitu. Upravo od izbora 2009. vrlo je vidljiva netrpeljivost između “starih“ i “novih“ splitskih SDP-ovaca: Jurjević i suradnici gotovo otvoreno su bojkotirali kandidaturu Ostojića za gradonačelnika, što je ovaj i sam potvrdio u knjizi novinara Vladimira Matijanića riječima da je jedan od krivaca za poraz “izdaja u SDP-u“. I na samim unutarstranačkim izborima prošle godine pojavile su se ozbiljne sumnje u neregularnost i fantomske, izmišljene glasače, ali je Ostojić u interesu jedinstva stranke odustao od istjerivanja stvari na čistac. Izbacivanje Baldasara u prvi plan donekle podsjeća na situaciju u HDZ-u prije tri godine kada su za gradonačelnika Splita kandidirali Ivana Kuretu iako su znali da nema gotovo nikakve šanse, dok su u tajnosti potpomagali Željka Keruma.

Tako je i s Jurjevićem: osim što ponašanjem na Gradskom vijeću demonstrira tajnu vezu s gradonačelnikom, suradnja se odvija i na osobnom planu. Kerum, dobrohotan kakav već jest, ovih je dana u gradskoj upravi zaposlio sestru Jurjevićeve supruge te člana gradske organizacije SDP-a Bojana Kralja, dok je u Vodovod i kanalizaciju premjestio utjecajna SDP-ovca Zdravka Mulića, dugogodišnjeg direktora tvrke Koteks. Zlobnici bi rekli da je sve to nastavak vrlo srdačnih i plodnih odnosa još s početka devedesetih kada su Kerum i splitski SDP imali zajedničku tvrtku preko koje su se bavili trgovinom živežnim namirnicama.

KAKO ĆE NA SVE reagirati Milanović, vidjet će se tek za godinu dana kada se bude službeno odlučivalo o stranačkom kandidatu za splitskoga gradonačelnika. Pitanje je hoće li u eventualnu konačnom obračunu vrha stranke s neposlušnim splitskim SDP-ovcima stradati Baldasar, prije nego što mu je ozbiljna politička karijera uopće započela. Sam Jurjević je u nemilosti, to više nije nimalo sporno, pa je na listi u 10. izbornoj jedinici smješten tek na treće mjesto - prvi put ispred njega su dva dalmatinska SDP-ovca, Arsen Bauk i Branko Grčić. U aktualnoj predizbornoj kampanji i na skupovima Kukuriku koalicije u Splitu i okolici nije viđen, ali zaslugu za to nosi splet nesretnih okolnosti: prošlog tjedna, naime, šef splitskog SDP-a hospitaliziran je zbog problema s jetrom i žučnim kamencom.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika