30.11.2011. / 08:59

Autor: Hina

Grčkoj novih osam milijarda eura

Riječ je šestom obroku iz paketa pomoći odobrenog u svibnju 2010. godine, čiji je ukupni iznos 110 milijarda eura, od čega 80 milijarda eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda

IlustracijaIlustracijaMinistri financija eurozone odobrili su u utorak navečer isplatu šestog obroka pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijarda eura, bez kojeg bi do sredine prosinca ta zemlja otišla u stečaj.

Riječ je šestom obroku iz paketa pomoći odobrenog u svibnju 2010. godine, čiji je ukupni iznos 110 milijarda eura, od čega 80 milijarda eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda.

Preduvjet za isplatu šeste tranše pomoći bio je da se oporbene stranke u Grčoj pismeno obvežu da će poštovati obveze koje je grčka vlada preuzela u svom programu štednje radi smanjivanja proračunskog deficita..

Načelna odluka o isplati donesena je još ranije, ali je bila suspendirana kada je bivši premijer George Papandreu najavio referendum o paketu mjera štednje koji je već bio prihvaćen u parlamentu. Papandreu je nakon toga odstupio s dužnosti, a njegovu vladu je zamijenila vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi novi premijer Lukas Papademos.

Europska unija nije htjela odobriti isplatu te pomoći sve dok iz Atene ne stigne pismeno jamstvo da će parlamentarne stranke podržavati paket reformskih mjera, kojima je za cilj dovesti u redu državne financije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika