Objavljeno u Nacionalu br. 396, 2003-06-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Razina jednog Radimira

Ministar Čačić, iznerviran što u Forumu nema Josipe Pavičić, krajnje prostački napao gđu Vesnu Škare Ožbolt, kao da je ona kriva što Slavko Linić nije žensko

Ivan StarčevićIvan StarčevićTKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Četvrtak, HRT 1, 20.10
kaktus

Onog prošlog četvrtka je naša voditeljska zvjezdica i perspektivan glumac, k tome i vrlo solidan trgovački pomoćnik u salonima automobila i đozluka (sunčanih i običnih), ukratko g. Tarik Filipović, počastio naciju malim draguljem iz riznice svojeg nadaleko čuvenog imitatorskog umijeća. Da bi svoju vrhunsku izbrusotinu približio puku, hitro je najavio da će govoriti kao Mladen Delić. Pokazalo se da je ova ne baš prepotrebna najava ipak bila nužna za samopouzdanje izvođača, jer jedini je on, govoreći kao Radivoje Marković, mislio da imitira Mladena Delića. U svakom slučaju, zaboravimo razlike, jer ono oko čega će se složiti i obožavatelji Delića i Markovića jest da je Tarikovo imitiranje Mladena Delića izvedeno na vrlo originalan i nezaboravan način. Bis!
Spominjemo se prošlog četvrtka, jer ovog je tjedna na NovojTv (grčki: NeoTv) sretnom gledatelju zapela za oko odjavica u kojoj stoji ime djevojke našeg kronično perspektivnog glumca. Tamo je genijalni TF, da pomogne odgovornoj Iris Androšević, imitirao Arsena Dedića, uz kolaboraciju malog Matije (Dedića). Da ne bismo morali to opisivati, ograničili smo se, zbog čitatelja koji imaju osjetljiv želudac, samo na kratak i površan opis Tarikova pokušaja da imitira Mladena Delića. Ostaje samo čuđenje gdje je tako mlad čovjek kao Tarik mogao čuti Radivoja Markovića.

ZNAKOVI VREMENA
HRT 1, 20.09
Vijenac

Naravno da je Branimir Bilić i dalje negledljiv i neslušljiv, možda je takav od rođenja ili mu je to od rata, ali dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sci Josip Baloban, kao moralne uzore nacije spomenuo je kardinala Kuharića i novinara Tenžeru. Budući da od 1985. godine za život zarađujem neuspješno šireći kult Veselka Tenžere (a od neki dan i Vladimira Malekovića), dužnost mi je upozoriti na svako javno spominjanje imena velikog pokojnika.

FORUM
Utorak, HRT 1, 20.45
Četiri vijenca

U gostima kod Tihomira Ladišića bila su dva političara (Čačić i Linić), bivša Račanova nešto (glasnogovornica?), urednik časopisa «Profit» Damir Petričić i političarka Vesna Škare Ožbolt (DC). I ovom se prilikom Račanov ministar Čačić predstavio hrvatskoj javnosti kao fin i uračunljiv primjerak.
sažaljenja vrijedan primitivac. Budući da je to već n-ti put u svega nekoliko mjeseci, jasno je da bi ga trebalo za sva vremena skloniti s javne scene. Kako mu je to i ovaj put pošlo za rukom?
Jednostavno, krajnje prostački i neodgojeno derao se na svoju kolegicu, ženu i milu majčicu, Vesnu Škare Ožbolt, Vrijeđao ju je da nema pojma, da ništa ne zna, što je ona otrpjela sa širokim i plemenitim smiješkom, uz samo jednu riječ (bezobraznik) koja se jedva čula od Čačića koji kao prava alapača nije znao zatvoriti usta čak ni kad su gledatelji postavljali pitanja. Što je toliko uzrujalo našeg lijepog ministra, koji je prvi put postao popularan kad je svojim velikim autom inteligentno opalio u ogradu na čudnom mjestu, na Markovu trgu, pred kamerama svih hrvatskih televizija i očima svih hrvatskih novinarki i novinara.
Prvo pravo dizanje rejtinga HNS-a i Čačića bio je njegov nezaboravan nastup pred dubokim dekolteom novinarke Josipe Pavičić u «Glamour Cafeu». Tu su gospon ministar definitivno proslavili muški rod kad su se toliko spleli pred sisama da nisu znali odgovore ni na najjednostavnija pitanja (koliko dugo ste u braku, biste li prevarili ženu). Druga blamaža, zbila se u dijalogu na sjednici vlade (emitiranom u svim dnevnicima), kada je napuhani Čačić doživio da ga ministrica obrane Željka Antunović argumentima o njegovu neznanju i nepripremljenosti totalno stjera u kut i prisili na poslušno klimanje glavetinom. Treća blamaža je poruka HRT-u da ne će nastupiti u «Nedjeljom u dva», jer su mu sugovornici ispod nivoa.
No sve je to ništa prema večerašnjem spektaklu, jer Čačiću i Liniću su tlak digli novinari, bez obzira na spol, uglavnom novinari koji po riječima velikih tv i novinskih urednika Čačića i Linića krivo rade svoj posao, jer ne znaju javnost izvijestiti o velikim vladinim uspjesima.
Povod emisiji bio je 55-minutni film u kojem vlada hvali svoje uspjehe u državnim poduzećima (voda, struja, pošta, benzin, telefoni, ceste, nepostojeći «Vjesnik»). Film je platilo poduzeće «Ericsson Nikola Tesla», što je razuman dio gostiju proglasio korupcijom, na što su Čačić i Linić htjeli eksplodirati i istog časa smijeniti Tihomira Ladišića koji ovakve fine novitete u radu vlade zlonamjerno napada. Čačić je poludio na Škare Ožbolticu (valjda zato jer je očekivao Josipu Pavičić), a vrhunac Linićeva autizma zbio se kad je nazvao bivši radnik «Tesle» i pitao gdje je sada onih šest tisuća koji su radili u njegovo vrijeme.
Dok je cjelokupno hrvatsko gledateljstvo umiralo od smijeha, ministar Linić je spokojno i snažno opisivao razvoj jedne druge gospodarske grane u Hrvatskoj: gradnju cesta. Umjesto «Tesle» on je svojim izoštrenim političkim uhom čuo da je čovjek bio radnik «Ceste» i bilo je to krasno slušati, taj Linićev apsolutni sluh. Dok su svi očekivali da on završi s cestama i počne nešto o «Tesli», on je glupim hrvatskim biračima objasnio nove vladine uspjehe, a potom se ponovo javno obrušio na Ladišića koji ovakvim svojim emisijama snosi krivnju i za «Tesle» i za «Ceste».

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.39
Kaktus

Predsjednik države uputio je Haškom sudu pismo u kojem jamči za generala Gotovinu. Protekla su već dva dana od još jednog velikog novinarskog pothvata prokletog Pukanića koji je najsnažnije odjeknuo u «Jutarnjem listu» od utorka, jedinim novinama u Hrvatskoj koje su tog dana prešutjele «Nacionalov» intervju s Antom Gotovinom. No, ipak, u svega dva dana je kolegijalni novinarski korpus izašao iz stanja prvotne nevjerice i naknadnog šoka zbog grube realnosti (Pukanić, a ne mi, intervjuirao Gotovinu, Pukanić je opet novinar godine), pa nam evo sada novih komentatorskih talenata, npr. Iva Gačić, koji se iščuđavaju nad Mesićevim pismom. Velika politička komentatorica Iva pita se u posljednjoj rečenici svoga velikog komentara što je to s Mesićem, «što se dogodilo od dana kada nije htio ući u prostoriju s njegovom slikom do danas, kad je njegov najveći odvjetnik». Ova totalno promašena poanta, jer svima je jasno što se dogodilo (Gotovina je progovorio sam, bez dosadašnjih tutora), postala je novinarsko opće mjesto, jer ne pita sebe samo gđica Gačić, masovno se čude i slični novinarski kapaciteti. Čuđenje nad Mesićevim pismom postalo je najnoviji način prešućivanja intervjua Ante Gotovine Pukaniću i «Nacionalu».

OTVORENJE STUBA LJUBE ČUČIĆA
Ponedjeljak, HRT 1, 18.50
Vijenac

Udruga muškaraca Hrvatske (UDMUH) bila je inicijator današnje petminutne svečanosti koju je u izravnom prijenosu na Prvom programu komentirao pater Tonči Trstenjak, urednik Religijskog programa HRT-a. Ploču s novim imenom Schlosserovih stuba otkrio je Kalasancije Shlosser ml., a vrpcu je, velikim vrtlarskim škarama koje uvijek nosi ispod sakoa, prerezao korpulentni ministar obnove i graditeljstva Radimir Čačić, koji se tu zatekao zabunom, ali je uspio nagovoriti organizatore da mu ukažu čast. Zauzvrat odmah se spremno prvi bacio niz novootvorene Stube Ljube Čučića, do dna, tek toliko da pokaže svim hrvatskim ženama kako pasti niza stube, tj. dobiti batine od muškaraca, nije ništa nego baš naprotiv: to je velika čast.
Kratak prigodni govor, jer izravni prijenos je smio trajati samo pet minuta (zbog termina «Upitnika») održao je nadbiskup Bozanić koji se i ovom prilikom založio za prava homoseksualaca i lezbijki, što je publika sastavljena isključivo od muškaraca i Slavka Linića burno pozdravila. Linić je na svečanost stigao u pratnji Radimira Čačića, jer njih dvojica su u posljednje vrijeme nerazdvojni. Od srijede navečer, kada su uživo nastupili u Forumu Tihomira Ladišića, drže se za ruke i zajedno švrljaju gradom u očajničkoj nadi da će negdje nasamo sresti Vesnu Škare Ožbolt, ili bar Tihomira Ladišića, i još jače ih izvrijeđati.
U sportskom dijelu programa nastupio je Cro Cop Mirko Filipović, zbog velikih vrućina odjeven samo u kupaće gaćice sa šahovnicom. Najjači svjetski profesionalni borac u ultimate fightu, disciplini srodnoj omiljenoj zabavi hrvatskih amatera koji svoje žene tuku rukama i nogama, također se bacio niz stube, ali kako je riječ o vrhunskom sportašu, vratio se bez i jedne ozljede, noseći na rukama okrvavljenog ali sretnog ministra Čačića kojemu je u susret pohitao ganuti Slavko Linić s perikom na glavi. Zatim je, prema programu, niz stube svečano trebala biti skotrljana prva hrvatska žena, ali vi već pogađate da je to bio Slavko Linić koji se javio dobrovoljno, da ne zaostane za svojim partnerom Radimirom.
Na vrhu stuba Cro Copa je čekao stari teklić NeoTv (Neozbiljne televizije) Branko Vukšić čija se sijeda jareća bradica tresla od gnjeva dok je uručivao prosvjed svoje tvrtke kojoj je neopravdano izmakao i ovaj izravni prijenos nastupa Mirka Filipovića.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika