30.11.2011. / 14:56

Autor: Nacional.hr

Bačić i Kalmeta Jadroliniji nezakonito dali 200 milijuna kuna potpora?

Tvrtka LNP odlučila je izaći sa svojim problemom u javnost nakon najnovijeg natječaja za koncesiju za liniju Žirje - Kaprije - Šibenik, kad je izbačena iz konkurencije sat vremena prije isteka natječajnog roka

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBrodarska tvrtka 'Linijska nacionalna plovidba' iz Splita optužila je ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića, njegove suradnike Marija Babića i Ivana Franičevića te ministra mora i prometa Božidara Kalmetu kako su omogućili 'Jadroliniji' nezakonito dobivanje 200 milijuna kuna državnih potpora, izvještava tportal.

Iz LNP-a svoje tvrdnje dokumentiraju presudom Upravnog suda kojom su poništeni natječaji za četiri brzobrodske linije (Lastovo - Split, Mali Lošinj - Rijeka, Vis - Split i Bol - Split), na kojima je Jadrolinija ubrala goleme državne potpore. Kažu kako su još 2007. godine upozoravali na pogodovanje državnom brodaru i činjenicu kako se Jadrolinija za sve četiri linije natjecala s istim brodom. Koncesije su poništene nakon sudske odluke u rujnu ove godine i tvrdi se kako Bačićevi suradnici iz Agencije za obalni linijski pomorski promet odbijaju raspisati novi natječaj za te linije, za koje dobivaju goleme poticaje. Dodajmo kako je ministar Bačić donedavno bio predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije.

Direktorica LNP-a Antonija Mišura pokrenula je tužbu protiv države na iznos od sedam milijuna kuna. "Ministarstvo prometa i Agencija za obalni linijski promet već godinama na sve moguće načine sustavno pogoduju Jadroliniji, sprječavaju decentralizaciju i liberalizaciju te oštećuju privatne brodare", izjavila je Antonija Mišura.

Tvrtka LNP odlučila je izaći sa svojim problemom u javnost nakon najnovijeg natječaja za koncesiju za liniju Žirje - Kaprije - Šibenik, kad je izbačena iz konkurencije sat vremena prije isteka natječajnog roka. Iz ministarstva mora i prometa su to obrazložili nepostojanjem kolektivnog ugovora u tvrtki iako u natječajnoj dokumentaciji taj uvjet nije ni spomenut. Kolektivni ugovor u LNP-u je potpisan, što je potvrdio i povjerenik Hrvatskog sindikata pomoraca, Denis Jelaska. Neuspjehom na natječaju izgubljeno je osam novih radnih mjesta i prihod od 25 milijuna kuna u pet godina.

Vezane vijesti

'Povezivanje Dubrovnika ne smije ovisiti o interesima BiH'

'Povezivanje Dubrovnika ne smije ovisiti o interesima BiH'

Predsjednik dubrovačko-neretvanskoga Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na današnjoj su… Više

Komentari

registracija
14/12/06

crestor, 01.12.11. 11:55

Kad daju potporu ne valja , kad ne daju , opet ne valja ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika