01.12.2011. / 11:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Pad RH na još jednom testu

Dojmljiva koruptivna potentnost

U prošle dvije godine Hrvatska je imala ocjenu 4,1, a 2008. je imala dosad najvišu ocjenu, 4,4. Smatra se da ocjena ispod 5 ugrožava gospodarstvo i društvo u cjelini

IlustracijaIlustracijaHrvatska je za 2011. po Indeksu percepcije korupcije (IPK) na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s 4, što je za desetinu boda niža ocjena nego lani, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala (TI) provedeno od prosinca 2009. do rujna ove godine u 183 zemlje.

U prošle dvije godine Hrvatska je imala ocjenu 4,1, a 2008. je imala dosad najvišu ocjenu, 4,4. Smatra se da ocjena ispod 5 ugrožava gospodarstvo i društvo u cjelini.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Nikola Kristić rekao je na predstavljanju istraživanja da te ocjene nisu egzaktne pa se na temelju njih ne može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje, ali da pokazuju trend.

Po njegovim riječima, ocjena 4 kojom je Hrvatska zauzela 66. mjesto pokazuje malen pad ili stagnaciju korupcije.

Na temelju indeksa može se zaključiti da se u Hrvatskoj reforme zakonodavstva, javne uprave i sudstva trebaju još odlučnije provoditi ako se želi suzbiti korupcija, dodao je.

"Dok nije bilo (korupcijskih) afera, govorilo se da je percepcija korupcije previsoka i da korupcije nema, a sada se pokazalo da korupcije ima", rekao je.

IPK-om se ocjenjuju sve razine rada tijela javne vlasti. Kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućuje korupciju, a kod nekih se uzima u obzir koliko su pregledni i transparentni procesi izdavanja isprava u tijelima javne vlasti.

U istraživanjima se ispitanike, uz ostalo, pitalo postoje li jasne procedure i sustav nadzora kad je riječ o raspodjeli i korištenju javnih sredstava, zloupotrebljavaju li dužnosnici javna sredstva u privatne ili stranačke svrhe, imenuje li vlada velik broj dužnosnika izravno.

Član upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je da se ispitivanje bavilo administrativnom, odnosno "šalterskom" korupcijom i najvišom - političkom korupcijom. Cilj istraživanja je prepoznati stupanj korupcije u javnom sektoru i podignuti svijest javnosti o štetnosti korupcije.

Član upravnog odbora TIH-a Don Markušić rekao je da pojedini sudski procesi ili skandali malo utječu na indeks.

Ako želi suzbiti korupciju na razinu koja neće ugrožavati poštenu tržišnu utakmicu i daljnji razvoj u svim dijelovima društva, Hrvatska mora doraditi zakonodavni okvir i dosljedno ga provoditi uz primjenu preglednih procedura u radu tijela javne vlasti, zaključio je Markušić.

Zemlje koje se smatraju najmanje korumpiranim su Novi Zeland (9,5), Danska (9,4) i Finska (9,4), Švedska (9,3) i Singapur (9,2), a najviše Somalija i Sjeverna Koreja s ocjenom jedan, zatim Mianmar i Afganistan s ocjenom 1,5, te Uzbekistan, Turkmenistan i Sudan s ocjenom 1,6.

Najbolja u regiji je Slovenija koja je s ocjenom 5,9, zauzela 35. mjesto, a najlošija Bosna i Hercegovina s ocjenom 3,2 na 91. mjestu.

Hrvatska 66. mjesto dijeli s Crnom Gorom i Slovačkom, a slijede Italija (3,9), Makedonija (3,9), Rumunjska (3,6), Grčka (3,4), Bugarska (3,3) i Srbija (3,3).

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala je najopsežnije svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995., a ove godine obuhvaća 183 zemlje, pet više nego lani. Rezultati su sastavljeni na temelju 17 ispitivanja koja je provelo 13 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/11/11

pkoeljo, 01.12.11. 13:03

Biti koruptivan znači biti na nižoj ljestvici razvoja društva.
Još sto godina i kod nas če biti manje lopova.


registracija
14/9/09

Sargovac, 01.12.11. 13:35

Nacional, koje ste ste vi djubre od novina. Apostrofirati to sto kaze margonalac, a zanemariti da je preko 500 parlamentaraca poztivno ocijenilo napore Hrvatske za ulazak u EU. Uostalom gradjani ce reci svoje na referndumu da li za ili protiv,da li za promjene ili da mijenjaju a skoro svi vasi tekstovi su podli kada se radi o reputaciji Hrvatske. Mrznja protiv vladajucih ne treba se iskaljavati mrznjom prema Hrvatskoj!


registracija
9/1/10

vallone, 01.12.11. 14:17

Hrvatsku najviše mrze oni koji upravo sada pristaju i štoviše, hvale se, kako je lijepa naša, krvavo zaslužila da uđe u EU.To je fantastičan uspjeh!?Mi smo glup narod koji ne zna biti sam sebi gospodar.Ratovali smo za neovisnost, a sada čemo se naguziti Nijemcima i Francuzima kad god im se dig..!Kako će nam potomstvo ispaštati zbog ovoga, ali, bitno je da, recimo, g-đa Pusić i ostala ekipa, zasjednu na fantastične plaće u EU parlamentu.A mi, rajo, pišat ćemo krv, imate internet, zainteresirajte se što je pravo stanje u EU!Amen!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika