Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Igor Saračević

DVD/VIDEO

Soderberghov pokus bez primjetnog cilja

Poslije vrlo uspješne serije skupih projekata redatelj Steven Soberbergh s niskobudžetnim filmom "Licem u lice" odlučio je izbjeći mogućnost ukalupljivanja u holivudsku maticu

VIDEO-RECENZIJA: ‘LICEM U LICE’

Od svoga iznimno zapaženog prvijenca “Seks, laži i video vrpce” Steven Soderbergh slovio je kao jedan od umjetnički ambicioznijih američkih filmaša, no zasigurno je i sam sebe iznenadio kada se početkom ovog desetljeća nametnuo i kao jedan od komercijalnih prvaka Hollywooda s filmovima “Erin Brockovich”, “Traffic” i “Oceanovih 11”. Međutim, u očitoj namjeri da izbjegne mogućnost ukalupljivanja u holivudsku maticu, Soderbergh je još prije premijere “Oceanovih 11” krenuo u snimanje filma “Licem u lice”, s vrlo skromnim budžetom od dva milijuna dolara. Nadovezujući se na estetiku danskog pokreta Dogma, Soderbergh je, radeći prema scenariju njujorške pjesnikinje i dramatičarke Coleman Hough, najveći dio filma realizirao koristeći jednu “Canonovu” amatersku digitalnu video kameru, radeći bez tradicionalne filmske rasvjete, a glumci su pristali glumiti za minimalne honorare i bez uobičajenih privilegija koje uživaju na holivudskim snimanjima.
Ipak, i unatoč Soderberghovoj prestižnoj reputaciji te zvučnoj glumačkoj ekipi predvođenoj Julijom Roberts, “Licem u lice” naišao je na vrlo skromno zanimanje publike, što nimalo ne čudi, jer riječ je o ostvarenju koje se prije svega može opisati kao zanimljiv promašaj. Priča filma, smještena u Los Angeles u razdoblju od 24 sata, usporedno prati nekih 4-5 dramskih linija s desetak važnijih likova – žena i muškaraca u tridesetim i četrdesetim godinama – mahom zaposlenih u filmskoj industriji ili blisko vezanih uz svijet filma. Većina protagonista nalazi se u ozbiljnim emotivnim krizama, a tijekom filma isprva usporedne linije sve se više isprepliću, kulminirajući bizarnim raspletom na proslavi rođendana jednog uspješnog producenta.
Od lažne uvodne špice – koja se, zapravo, odnosi na film u filmu o vezi uspješnog crnog glumca i bijele novinarke (pravi naslov, “Full Frontal”, pojavljuje se tek pri samom kraju odjavne špice – do malih gostujućih nastupa holivudskih uglednika poput Brada Pitta i redatelja Davida Finchera, od nametljivo minimalističkog vizualnog stila do čestog mijenjanja pripovjedne perspektive, “Licem u lice” previše je opterećen različitim dosjetkama koje odvraćaju gledateljevu pozornost od zanimanja za sudbine likove. To je zasigurno umnogome i bila Soderberghova namjera, no problem je što se u njegovu postmodernističkom “patchworku” ne razaznaju nikakvi drugi aspekti koji bi film učinili doista intrigantnim. Cjelina, naprosto, ostaje na razini eksperimenta bez primjetnog cilja: za većinu gledatelja takav će pristup biti zamoran, ali filmofili koji traže drukčije izazove možda i neće biti nezadovoljni.
Bogato opremljeno DVD-izdanje nudi zajednički audio komentar Soderbergha i scenaristice Hough, te gotovo sat i pol raznih priloga, među kojima su 16 izbačenih scena te solidni featurettei koji pružaju vrlo pregledan uvid u nastanak filma.

LICEM U LICE
(UCD)

Full Frontal, am. art. drama, 2002.
R: Steven Soderbergh
GL: Julia Roberts, Blair Underwood, Catherine Keener, David Hyde Pierce, Nicky Katt, Mary McCormack

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

8 milja
Blitz

Redatelj Curtis Hanson s filmom “8 milja” potvrđuje se kao jedan od najsvestranijih i najboljih suvremenih američkih autora. Kao što je dobro poznato, priča filma dobrim je dijelom utemeljena na autentičnim iskustvima zvijezde filma, Eminema, iz razdoblja početaka njegove karijere na rap-sceni njegova rodnog Detroita. Scenarij Scotta Silvera uglavnom je predvidljivo konstruiran, no Hansonova je redateljska izvedba svježa i energična, a Eminemov nastup vrlo uvjerljiv. “8 milja”, doduše, ne dostiže impresivnu razinu Hansonova prethodna dva dijela, “L.A. povjerljivo” i “Zlatni dečki”, no svakako je riječ o vrlo dobrom filmu koji je posve zasluženo postao veliki svjetski hit.
Na DVD-izdanju najzabavniji je 23-minutni prilog o natjecanju statista u rapperskim dvobojima, čiji su pobjednici dobili priliku da se na sceni suoče s Eminemom. Slika i zvuk su izvrsni. (I. S.)

VHS/DVD
8 Mile, am. drama, 2002.
R: Curtis Hanson GL: Eminem, Kim Basinger, Mekhi Phifer, Brittany Murphy, Evan Jones, Omar Benson Miller

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Pogled u smrt
Blitz

U reklamnom materijalu redateljskog prvijenca iskusnog skydivera i kaskadera Guya Manosa otvoreno se priznaju izravni hollywoodski uzori, a glavni izvor “nadahnuća” svakako je bio “Pakleni val” Kathryn Bigelow. Iz njega su preuzeti temeljni motivi zapleta te praktički doslovno prekopirani glavni likovi, samo što se zbivanja ne odvijaju u svijetu surfera nego u ništa manje atraktivnoj supkulturi skydivera: u ulozi agenta na tajnom zadatku koji postaje zaveden njihovim načinom života nastupa Stephen Baldwin, karizmatični vođa skydivera je Tom Berenger, a tu su i cura (Maxine Bahns) u koju se agent zaljubi te njegov stariji partner i mentor (Ron Silver) koji pokušava spriječiti njegovo poistovjećivanje s okolinom u koju je dospio. Najveći problem filma ipak nije derivativnost nego vrlo neuredan scenarij s posebno neuvjerljivim završetkom, no solidne akcijske sekvencije čine ga sasvim korektnom videokonfekcijom. (I. S.)

VHS/DVD
Cutaway, am. akc. film, 2003.
R: Guy Manos GL: Tom Berenger, Stephen Baldwin, Dennis Rodman, Maxine Bahns, Ron Silver

FILM: točkice
DVD: jedna točkica

Sklonište straha
Blitz

Najavljivan kao britanski odgovor na “Projekt: Vještica iz Blaira”, film Nicka Hamma nema veze s tom reputacijom, ponajprije stoga jer uopće nije horor, nego rašomonski triler. Je li školarka koja je jedina preživjela pustolovinu u napuštenom bunkeru (američka teen zvijezda Thora Birch) žrtva svog ljubomornog kolege ili proračunata zločinka? Unatoč povremenim preoštrim skokovima u perspektivama naracije, zbivanja vežu gledateljevu pažnju, a likovi su neusporedivo slojevitije profilirani nego u sličnoj vrsti adolescentnih filmskih igrarija.
Skromno produciran film na DVD-u nije baš lako gledati, jer se gotovo polovica radnje odigrava u mračnom bunkeru: u dodacima su solidan redateljev audiokomentar i desetak minuta izbačenih scena. (N. P.)

VHS/DVD
The Hole, brit. triler, 2001.
R: Nick Hamm GL: Thora Birch, Desmond Harrington, Keira Knightley

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Inspektor Gadget 2
Continental Film

Disney je znatno smanjio ambicije pri produkciji ovog nastavka: izostali su zafrkantski nastupi Matthewa Brodericka i Ruperta Everetta, specijalni efekti koji dočaravaju preobrazbe čovjeka-robota baš ne fasciniraju, a snimalo se na znatno jeftinijim australskim lokacijama. Peripetije naslovnog junaka koji se zaljubi u mehaničku konkurenticu možda zadovolje klince do 11-12 godina, no svi drugi će često koristiti tipku fast forward.
Budući da je riječ o proizvodu koji je zaobišao kina,začuđuje raskošno opremljeno DVD izdanje: bar nešto! (N. P.)

VHS/DVD
Inspector Gadget 2, am. fant. akc. komedija, 2003.
R: Alex Zamm GL: French Stewart, Elaine Hendrix, Tony Martin

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Gospodar noći
MG Film

Lice Nicole Kidman dominira na ovitku video i DVD izdanja ovog filma iz ranog razdoblja njezine karijere (u doba snimanja imala je 19 godina), a na špici je potpisana kao druga, iza glavnoga glumca Toma Jenningsa, no njezin lik ipak ne igra osobito važnu ulogu u priči o skupini studenata koji se nadmeću za naslov prvaka u tajnim noćnim ratnim igrama. Zbog slabe razrade dramskog motiva, koji je u drugoj polovici zapostavljen na račun trivijalnog obračuna Jenningsova lika s učiteljem borilačkih vještina, rezultat je prilično razočaravajući.
Prilozi na DVD-u su zanemarivi. (I. S.)

VHS/DVD
Watch the Shadows Dance/Nightmaster, austral. akc. drama, 1987.
R: Mark Joffe GL: Tom Jennings

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Twister
Blitz

Blockbuster Jana De Bonta o neustrašivim lovcima na oluje po zamisli Michaela Crichtona već je jednom objavljen na domaćem DVD tržištu, ali bez dodataka i hrvatskih podnaslova. Propust je napokon ispravljen, ali zakašnjenje je oduzelo čar nekad solidnom DVD izdanju: naime, otkako se pojavio “Matrix”, kriteriji su se povisili, pa se dva kraća dokumentarca o snimanju filma i fenomenu tornada više ne čine dostatnim, kao ni zanimljiv audiokomentar. Ipak, disk vrijedi nabaviti za kućnu kolekciju. (N. P.)

DVD
Twister, am. akc. spektakl, 1996.
R: Jan De Bont GL: Bill Paxton, Helen Hunt, Cary Elwes

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Plavi Havaji
VTI

Prigodno snimljen nakon popularnog “Vojničkog bluesa” (glavni junak vraća se poslije odsluženja vojnog roka kući na Havaje), ovaj podjednako veliki hit Elvisa Presleyja odlikuju efektan soundtrack (s vrlo malo rock ‘n’ rolla) i egzotične lokacije u tehnicoloru. Kako je već slučaj u većini “Kraljevih” glazbenih komedija iz šezdesetih, fabula i inscenacije glazbenih brojeva su anemični, ali je pravi sadržaj nešto drugo – Elvis sam!
Za razdoblje u kojem je nastao, film na DVD-u ima solidnu sliku i zvuk, ali, na žalost, dodataka nema nikakvih. (N. P.)

DVD
Blue Hawaii, am. glazb. komedija, 1961.
R: Norman Taurog GL: Elvis Presley, Joan Blackman, Angela Lansbury

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika