03.12.2011. / 20:24

Autor: Hina

Ehud Barak: Izrael ne vodi "potajni rat" protiv Irana

Izraelski ministar obrane Ehud Barak u subotu je umanjio važnost nagađanja da Izrael i od SAD-a predvođeni saveznici vode "potajni rat" protiv Irana, rekavši da su sankcije i prijetnja vojnim udarima još uvijek put za obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija.

Ehud BarakEhud BarakIzraelski ministar obrane Ehud Barak u subotu je umanjio važnost nagađanja da Izrael i od SAD-a predvođeni saveznici vode "potajni rat" protiv Irana, rekavši da su sankcije i prijetnja vojnim udarima još uvijek put za obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija.

Barak je u razgovoru za televizijsku postaju Channel Two upitan jesu li dvije eksplozije u Iranu prošloga mjeseca pokazale da je "rat već počeo" sabotažama. "Ne bih rekao. Mislim da je odgovor na vaše pitanje negativan", rekao je.

U jednoj od prošlomjesečnih eksplozija u Iranu poginulo je najmanje 12 pripadnika Revolucionarne garde, uključujući jednog generala. Iran je rekao da je do nesreće došlo tijekom premještanja oružja. Iranci su također pretrpili štete od virusa ubačenih u njihove industrijske sustava, a nekoliko je stručnjaka za nukleranu energiju i tehnolgiju ubijeno ili nestalo u, kako tvrdi Teheran, tajnim operacijama Izraela i SAD-a.

Barak nije ni potvrdio ni zanijekao da Izrael i zapadne sile pokušavaju sabotažama omesti iranski program obogaćivanja urana i proizvodnju raketa, no njegove izjave ukazuju na sumnju u dugoročni učinak takve taktike.

"Nemam ništa za reći o samim akcijama. Samo kažem, da su, ako usporedite od prije osam godina, ili četiri, Iranci mnogo bliži nuklearnim kapacitetima", rekao je. "Stoga sankcije moraju biti pojačane, brze, odlučne... i stoga svi kažu da se niti jednu opciju ne treba maknuti sa stola", dodao je Barak.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika