07.12.2011. / 12:20

Autor: Deutsche Welle

Zeleno svjetlo za "gole" skenere

Od danas se u zračnim lukama Europske unije putnici službeno smiju pregledavati "golim" skenerima. No, još će potrajati dok oni ne budu primjenjivani širom Europe, jer se pokazalo da nisu osobito pouzdani.

Skeneri su postavljeni u većim zračnim lukamaSkeneri su postavljeni u većim zračnim lukamaUsprkos svim prosvjedima zbog uređaja koji putnike vizualno "skida do gole kože", Europska komisija je dopustila njegovo korištenje i tek odredila nekoliko ograničenja: slika osobe koja, ozračena osobitim elektromagnetskim valovima, izgleda kao da nema odjeću, ali na kojoj se onda vide i oružje i opasni predmeti koje bi putnik mogao unijeti u zrakoplov, ne smije se pohranjivati niti tiskati, a osoba koja provjerava putnika na ekranu, uopće ne smije imati kontakt s osobom koju provjerava. Povrh toga, svi putnici imaju pravo odbiti pregled ovim "golim" skenerom i zatražiti uobičajen pregled - naravno, nije isključeno da će to u pravilu izazvati sumnju službenika sigurnosti i odgovarajući postupak prema putniku koji odbija skener.

Takvi skeneri se već koriste u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, a Italija i Francuska namjeravaju u skorije doba opremiti svoje zračne luke takvim uređajima.

Zadiranje u intimnost

Za razliku od Europske komisije, javnost je još uvijek nepovjerljiva prema ovom, kako ga nadležne službe uporno nazivaju, "skeneru za čitavo tijelo". Tim se nazivom želi izbjeći asocijacija na golo tijelo. Doduše, proizvođači ovih uređaja zamućuju najintimnije dijelove promatranog putnika ili putnice, ali i ostatak slike prilično mnogo otkriva od tjelesne konstitucije.

Druga je briga o eventualnoj škodljivosti ovih uređaja koji putnike "pipkaju" elektromagnetskim valovima veoma visokih frekvencija. Smisao ovog uređaja jest da ti valovi doduše prodiru kroz odjeću, ali ne prodiru kroz tijelo pa je tako i postojeća studija došla do zaključka kako oni nisu škodljivi za zdravlje. Rolf Michel iz njemačke komisije za nadzor zračenja upozorava da su to frekvencije o kojima se još ne zna mnogo i kako "još nismo tako daleko koliko bi željeli biti" u studijama o mogućim posljedicama na živa bića. Jer ipak, još traju studije koje ispituju mogućnost utjecaja tih valova na ljudske stanice i genetsko tkivo.

Ipak, i Michael priznaje da je tu riječ o mnogo većim količinama od onih koje bi se koristile u skenerima u zračnim lukama. Helumt Essen iz instituta za primijenjenu znanost Frauenhofer i koji je stručnjak za fiziku visokih frekvencija pak tvrdi da baš svaka mikrovalna pećnica emitira čak 200.000 puta više energije od tih skenera, a isto tako smatra kako bi sve naše mobitele trebali onda smjesta baciti u smeće, jer zrače mnogo više nego kada bismo stotinu puta prolazili kroz skener.

Mnogo je veći problem - pouzdanost

Ali čak i uz dokaz kako "goli" skener nije opasan te da ne pokazuje previše intimnih detalja, ipak ne treba očekivati da će ti uređaji u najskorije vrijeme biti svugdje postavljeni iz jednog mnogo važnijeg razloga: oni nisu previše pouzdani. Ovoga ljeta je zaključen desetomjesečni probni rad na aerodromu u Hamburgu zaključkom kako je uređaj previše često podizao uzbunu: već običan nabor na košulji je protumačio kao nož, čak je i potkošulja vlažna od znoja javljala službenicima kako se naoružana osoba sprema ući u zrakoplov.

To pak znači da službenici zaduženi za sigurnost kod svih tih silnih lažnih uzbuna opet moraju "ručno" pretraživati putnika kod kojih je uređaj javio opasnost, tako da je i ukupna korist skenera zapravo upitna. Proizvođači ovih, za sada veoma skupih uređaja su obećali poboljšanja. Europski parlament je pozvao sve zemlje članice da ove "gole" skenere uvedu do kraja travnja 2013. Zauzvrat, tada bi se onda konačno mogla ukinuti zabrana unošenja tekućina u zrakoplov koja je trenutno na snazi.

Autor: A. Riekmann

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika