07.12.2011. / 12:42

Autor: Hina

U 15 sati o puštanju Sanadera

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 15 sati odlučivat će se o uvjetima puštanja na slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera za kojega je Ustavni sud odlučio da mora izaći iz Remetinca najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca u 7 sati.

Ivo SanaderIvo SanaderNa zagrebačkom Županijskom sudu u 15 sati odlučivat će se o uvjetima puštanja na slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera za kojega je Ustavni sud odlučio da mora izaći iz Remetinca najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca u 7 sati.

No, kako se doznaje na sudu, Sanader će do tog datuma biti na slobodi jedino ako se njegova obrana i USKOK slože s jamčevinom i eventualno drugim mjerama opreza te ako se jamstvo i provede.

Na ročištu zatvorenom za javnost pred sucem istrage Krešimirom Devčićem pojavit će se Sanader i njegovi branitelji koji će ponovno ponuditi jamčevinu od 12,4 milijuna kuna za puštanje na slobodu.

"Kao i sredinom listopada ponudit ćemo najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa i nadamo se da će to biti dovoljno da se naš branjenik u nastavku postupka brani sa slobode", kazao je Hini jedna od Sanaderovih odvjetnika Goran Suić. Dodao je da je bivši premijer iz medija doznao za odluku Ustavnog suda i da je njome zadovoljan.

Neovisno o tome kakvu će odluku sudac istrage donijeti stranke u postupku imat će pravo žalbu u roku tri dana od preuzimanja rješenja. Po nekim tumačenjima, u slučaju da sudac ukine istražni zatvor i zamijeni ga drugom mjerom, primjerice da se uz jamčevinu Sanaderu oduzme putovnica, zabrani napuštanje boravišta ili odredi obveza redovitog javljanja sudu ili policiji, Sanader ne bi odmah izašao na slobodu jer postoji trodnevni rok za žalbu koju rješava izvanraspravno vijeće. Jedino u slučaju da se na ročištu stranke odreknu prava na žalbu odluka suca istrage postala bi pravomoćna, no ni tada Sanader ne bi mogao izaći iz zatvora dok se ne položi jamčevina, odnosno dok sud "ne sjedne" na imovinu prijatelja bivšeg premijera koji su odlučili založiti svoje nekretnine za njega. Riječ je o Luki Bebiću, Jerku Rošinu i Mariju Zuboviću i supruzi Mirjani Sanader. Uz njih, još su dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota ponudile ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

U slučaju da se sve ne dovrši do roka koji je propisao Ustavni sud (12. prosinac u 7 sati) sudac istrage bi morao donijeti novo rješenje o istražnom zatvoru jer je Ustavni sud ukinuo sadašnje po kojemu je Sanaderu zatvor određen do 18. prosinca. Sanaderu je istražni zatvor posljednji put produljen 17. listopada uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od bijega. Sudac Devčić je tada odbio ponuđenu jemčevinu, na što je Sanaderova obrana podigla ustavnu tužbu koja je tada odbijena.

U USKOK-u se nije moglo doznati kakav stav će zauzeti na današnjem ročištu. Neki mediji su objavili da će vjerojatno prigovoriti na visinu jamčevine i zatražiti da ona bude veća jer se u međuvremenu povisio iznos štete za koju se Sanader tereti.

Ustavni sud sinoć je objavio je večeras odluku da istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati te da u međuvremenu sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda mora odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju. Odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Sanaderu Ustavnu sud je ukinuo ustvrdivši da razlozi u rješenjima te odluke više nisu "dostatni".

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a uhićen je 10. prosinca lani u Austriji, a 18. srpnja ove godine izručen je Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika